Tisti, ki pojedo eno jajce na dan, naj bi imeli v primerjavi s tistimi, ki jih redko uživajo, kar za četrtino manjše tveganje za kap, je pokazal študija, ki so jo skupaj opravili na univerzi v Oxfordu ter univerzi v Pekingu. Tisti, ki so v povprečju pojedli po pet jajc na teden, so imeli tudi za 12 odstotkov manjše tveganje za bolezen srca.
Znanstveniki so spremljali prehranske navade več kot 400 tisoč zdravih Kitajcev, ki so bili stari od 30 do 79 let. Na začetku študije je 13,1 odstotka ljudi poročalo, da pojedo eno jajce vsak dan, 9,1 odstotka pa, da jajca jedo redko ali nikoli. Devet let kasneje se je pokazalo, da so imeli tisti, ki so na dan pojedli eno jajce, bolj zdravo srce. V primerjavi z drugimi so imeli za 26 odstotkov manjše tveganje za kap in za 28 odstotkov manjše tveganje, da zaradi kapi umrejo. Imeli so za 18 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca in ožilja.
Zaključek je bil, da so jajca zdrav del uravnotežene prehrane. “Ugotovili smo, da obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc ter manjšim tveganjem za težave s srcem,” je povedal profesor Liming Li z univerze v Pekingu. Včasih so jih tistim, ki so imeli težave s holesterolom, odsvetovali celo zdravniki. A to je trajalo le, dokler ni vrsta študij potrdila, da holesterol, ki ga vsebuje rumenjak, za ljudi ni škodljiv. Slab holesterol se nam - nasprotno - v ožilju nabira, kadar uživamo veliko predelanih ogljikovih hidratov, mesnin, sladkorja … Jajca pa so zelo zdrava, saj vsebujejo beljakovine, vitamine, minerale, celo omega-3 maščobne kisline … Jajca so eden redkih virov slednjih za tiste, ki ne uživajo mastnih rib. So pa omega-3 maščobne kisline za naše telo res nujno hranilo, sploh za delovanje možganov in za zdrave oči. Ste vedeli za povrh, da so jajca eden najboljših virov beljakovin? Vsebujejo tudi maščobo, in to večinoma zdravo - nenasičeno - ter le malo nasičene.
Preberite si še: To se zgodi, če jeste hitro hrano
Jajca niso zdrava le za srce
Hranila, ki jih vsebujejo jajca, prispevajo k pravilnem delovanju vrste procesov v našem telesu. Tu je nekaj od njih:
- Beljakovine pripomorejo k močnejšim mišicam in zmanjšujejo hitrost, s katero lahko mišično maso izgubljamo.
- Poleg omega-3 maščobnih kislin še nekaj vitaminov in mineralov prispeva k boljšemu delovanju možganskih celic, pa tudi celic živčevja in presnove.
- Vitamine in minerale, ki jih vsebujejo jajca, telo potrebuje tudi, da nam vlije občutek energije.
- Vitamina A in B12 ter mineral selen krepijo imunski sistem.
- Poleg omega-3 maščobnih kislin tudi antioksidanta lutein ter zeaksantin skrbita, da ostanejo oči zdrave, in sicer tako, da preprečujeta starostno degeneracijo rumene pege. Ta je del oči, zaradi katerega lahko vidimo.
- Po jajcih je priporočljivo poseči tudi, če želimo izgubiti odvečno težo, saj nas beljakovine za dlje zasitijo. Trdo kuhana jajca so poleg tega lahko odličen hiter prigrizek v trenutkih, ko bi se sicer hitro zatekli k nezdravim hitrim prigrizkom.
- Vitamini in minerali v jajcu tudi pripomorejo k bolj zdravi koži, sploh tako, da ohranjajo kožna tkiva prožna in čvrsta.
Preberite si še: zdravnik je upošteval svoje nasvete in zgodilo se je ...
Pomembno!
Zavedati se je treba, da nikoli ni dobro z nobeno hrano pretiravati. Ko govorimo, da so določeno živilo strokovnjaki prepoznali kot zdravo in blagodejno, to ne pomeni, da morate sedaj jesti le to živilo. Pomeni le, da ga je priporočljivo dodati v svojo prehrano, ki naj bo sicer čim bolj raznolika. Samo tako bo telo namreč dan za dnem dobivalo čisto vsa hranila, ki jih potrebuje.
Si pa sicer lahko privoščite jajce ali celo dva na dan. To ni pretiravanje. Pazite le, kako jih shranjujete. Naj bodo do porabe v hladilniku, saj se na sobni temperaturi lažje okužijo z bakterijami. Zato tudi zavrzite jajce, če ima počeno lupino. Da bi preprečili okužbe, pa še dobro umijte roke in površino, potem ko so v stiku z jajcem, ki je surovo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV