Vizita.si
Povečana poraba izdelkov narejenih iz bele moke z malo vlakninami je povečala količino bolezni srca in ožilja v zadnjih letih.

Zdravje

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?

K.B.
14. 01. 2019 12.12
0

Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

V državah, kjer ljudje jedo najbolj nezdravo, umre kar devetkrat več ljudi zaradi nezdravih prehranjevalnih navad kot v državah, kjer so imajo ljudje bolj zdrave prehranjevalne navade.
V državah, kjer ljudje jedo najbolj nezdravo, umre kar devetkrat več ljudi zaradi nezdravih prehranjevalnih navad kot v državah, kjer so imajo ljudje bolj zdrave prehranjevalne navade.FOTO: iStock
Nezdravo prehranjevanje je po podatkih zadnje raziskave Globalno breme bolezni, kjer so preučevali, koliko ljudi umre za boleznimi, ki so povezane s slabo prehrano v državah osrednje Azije in Evrope, najbolj smrtonosno v Uzbekistanu, medtem ko sta Španija in Izrael med najmanj ogroženimi državami. Študija je analizirala okoli 51 narodov, Slovenija pa se je uvrstila na 19. mesto, kjer imamo 86 smrti povezanih s srčno-žilnimi boleznimi na 100.000 prebivalcev.

Preberite še: Napačno mislite, da so ta živila zdrava

Raziskovalci so analizirali, koliko srčno-žilnih bolezni je lahko posledica prehrane prebogate s soljo, a s premalo zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric. Ocenili so, da je skoraj polovica od 4,3 milijona smrti zaradi srčno-žilnih bolezni, ki so bile zaznane v letu 2016 na teh dveh kontinentih posledica slabih prehranjevalnih navad. Podatki raziskave Globalno breme bolezni so pokazali, da je 2,1 milijona smrti v tej regiji posledica tega, kaj so ljudje jedli. V državah, kjer ljudje jedo najbolj nezdravo, umre kar devetkrat več ljudi kot v državah, kjer imajo ljudje bolj zdrave prehranjevalne navade.

Preberite še: KVIZ - ali veste, katera hrana je bolj zdrava za vas?

Čeprav so zahodni evropski narodi uspeli ostati na vrhu lestvice, ki je sestavljena večinoma iz držav centralne Azije in Evrope, je Nemčija tista, kjer so se od evropskih držav najslabše odrezali in kjer je 87 smrti povezanih s srčno-žilnimi boleznimi. Nemčija pa je na žalost le mesto za Slovenijo in zato tudi Slovenija ne velja za državo z najbolj zdravimi prehranjevalnimi navadami v Evropi. Pred nami so Španija, Francija, Nizozemska, Danska, Belgija, Norveška, Italija, Britanija, Luksemburg, Portugalska, Turčija, Švedska, Irska in Avstrija.

Povečana poraba izdelkov narejenih iz bele moke z malo vlakninami je povečala količino bolezni srca in ožilja v zadnjih letih.
Povečana poraba izdelkov narejenih iz bele moke z malo vlakninami je povečala količino bolezni srca in ožilja v zadnjih letih.FOTO: iStock

''Izboljšati moramo prehrano tako, da bodo ljudje uživali bolj uravnoteženo, zdravo prehrano, drugače bodo bolezni srca in ožilja ostale glaven vzrok za smrti, ki bi jih lahko preprečili,'' je povedal avtor študije profesor Stefan Lorkowski, ki poudarja, da so številke zelo pomembne, saj nam dajejo večji vpogled v problematiko.

Podatki študije so pokazali tudi, s kakšnimi prehranskimi težavami se spopadajo določene države. Na primer na Švedskem in Norveškem ljudje ne zaužijejo dovolj oreškov in semen, kar je prav tako navada, ki je najbolj povezana z boleznimi srca in ožilja. Medtem ko v večini Srednje in Zahode Evrope ljudje predvsem zaužijejo premalo polnozrnatih žitaric.

''Povedano drugače. Povečana poraba izdelkov narejenih iz bele moke z malo vlakninami je povečala količino bolezni srca in ožilja v zadnjih letih,'' je še pojasnil.

Druge države med desetimi državami z najslabšo prehrano so še: Turmenistan, Ukrajina, Moldavija, Azerbajdžan, Belorusija, Rajikistan in Kazahstan.

Države z najbolj zdravo prehrano so:

1. Španija

2. Izrael

3. Francija

4. Nizozemska

5. Andora

6. Danska

7. Belgija

8. Švica

9. Norveška

10. Italija

Raziskava je pokazala, da nezdrava prehrana pri ženskah prične resno ogrožati njihovo zdravje po 50. letu starosti, medtem ko pri moških v veliko mlajši dobi. Odkritja so prišla na dan po tem, ko je bila objavljena velika globalna študija, ki je opozorila, da več milijonov ljudi tvega prezgodnjo smrt, ker ne uživajo dovolj vlaknin. Svetovna znanstvena organizacija je odkrila, da ljudje, ki zaužijejo dovolj vlaknin v svoji prehrani zmanjšajo svoje tveganje za prezgodnjo smrt za tretjino. Na ta način zmanjšajo tudi tveganje za srčni infarkt, kap, sladkorno bolezen tipa 2 in raka debelega črevesa za četrtino.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662