Med ljudmi s prekomerno težo imajo tisti, ki si čokolado privoščijo vsaj petkrat na teden, najmanj možnosti, da zbolijo za koronarno srčno boleznijo. Gre za moteno oskrbo srčne mišice s krvjo, kar lahko vodi v srčni infakt. To je ugotovitev študije, ki je bila predstavljena na znanstvenem simpoziju Ameriškega združenja za srce, ki je potekalo v mestu Anaheim v Kaliforniji.
Že prej so študije pokazale, da lahko temna čokolada, ki je minimalno procesirana, izboljša zdravje srca. Vsebuje močne antioksidante, ki lahko varujejo pred slabim holesterolom, izboljšajo krvni obtok, preprečijo strdke in znižajo previsok krvni tlak.
Zanimivo je, da sedanja študija kaže, da učinki zdrave temne čokolade niso enaki pri ljudeh, ki imajo normalen indeks telesne mase. Čeprav je zanje seveda temna čokolada še vedno zdrava, nima tako močnih učinkov na srce in ožilje. Ameriški raziskovalci z bolnišnice v Bostonu predvidevajo, da zaradi tega, ker imajo ljudje s prekomerno težo večje tveganje za koronarno srčno bolezen.
Deluje tudi proti diabetesu
Da bi prekomerno težki morali poseči po temni čokoladi, je pokazala še ena študija, ki so jo izvedli na univerzi Brigham. Ugotovili so, da lahko preprečuje pojav diabetesa, in prekomerno težki imajo večje tveganje za pojav te bolezni.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV