Česen je začimba, ki spada v družino lukovk. Gojijo ga po vsem svetu, v toplem in zmernem podnebju. Uporabljamo ga lahko v kulinarične in medicinske namene. Ima izrazit okus in vonj. Česen je poln eteričnega olja, vitaminov A, B1, B2 in C, mineralov kalcija, železa in aminokislin ter encimov.
Enako dobro je sveže in kuhano
Česen naj bi bil enako dober svež ali kuhan. Svež naj bi se bolje obrestoval v boju z bakterijami, virusi, glivicami in paraziti. V primeru kuhanja se iz česna sprosti sestavina ahoin, zaradi česar naj bi bil česen učinkovit v boju proti raku in preprečevanju srčnega infarkta. Različne raziskave so pokazale, da uživanje česna znižuje krvni tlak ter izboljšuje delo jeter, ledvic in prostate. V tem času pa je česen še posebej dobra izbira v primeru gripe ali prehlada!
Suši mozolje
Sesekljan surovi česen, ki ga nežno podrgnemo na ciljno območje, lahko zatre akne. Skrivnost je v močni spojini, imenovani alicin, zaradi katere je česen eden najboljših antioksidantov med živili. A pri tem različni dermatologi poudarjajo, da je zdravljenje aken veliko kompleksnejše, da bi lahko trdili, da česen pomaga vsem.
Herpes in virusne okužbe
Okužbe, ki se pojavijo na ustnicah, koži ali genitalijah, so neprijeten pojav, česen pa vam lahko pomaga. Če na to mesto postavite rezino česna in jo tam pustite deset minut (nekajkrat na dan), bi moral biti rezultat viden. Na tem mestu gre poudariti, da za slednje v ozadju ni nobene znanstvene študije.
Kako ga lahko dodamo v prehrano za povečanje imunske odpornosti?
"Naj bo hrana tvoje zdravilo in zdravilo tvoja hrana," so znamenite besede starogrškega zdravnika Hipokrata, ki ga pogosto imenujemo oče zahodne medicine. Ta priljubljeni citat zagotovo velja tudi za česen. Surov strok česna vsebuje le približno 14 kalorij – 0,57 grama beljakovin in približno tri grame ogljikovih hidratov. Čeprav je zelo majhen, en strok česna vsebuje večje količine vitaminov in hranil, od tega približno 2,81 miligrama vitamina C, 1,28 miligrama selena, 0,15 miligrama mangana in 0,15 miligrama železa.
Študija, objavljena v reviji Journal of Immunology, je pokazala, da česen krepi imuniteto s spodbujanjem limfocitov, makrofagov in drugih celic imunskega sistema. Poleg tega pomaga v boju proti prehladu, ker ima antibakterijske in protimikrobne lastnosti. Še ena študija, objavljena lansko leto v reviji Experimental and Therapeutic Medicine, je pokazala, da lahko dvomesečno uživanje dveh kapsul izvlečka česna na dan pozitivno vpliva na zniževanje visokega krvnega tlaka in lahko zmanjša arterijsko napetost pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. Česen naj bi bilo najbolje uživati v sveži obliki, ker boste s tem imeli največ koristi za zdravje. Alicini iz česna, ki prispevajo k njegovi učinkovitosti, imajo najmočnejši učinek takoj, ko ga prežvečite ali narežete. Količina alicina v česnu doseže vrh deset minut po rezanju, uničijo pa ga temperature nad 60 stopinj Celzija.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr / miss7zdrava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV