Ker se imunski sistem bori proti okužbam in skrbi za splošno dobro počutje, je ključnega pomena, da ga hranimo z naravnimi viri hranil. Poletna ponudba prinaša sadje in zelenjavo, bogato z vitaminom C, beta-karotenom, polifenoli in drugimi zaščitnimi snovmi. Ta živila ne le krepijo obrambo telesa, ampak pomagajo tudi pri regeneraciji celic, zmanjševanju vnetij in vzdrževanju zdrave črevesne mikrobiote. V nadaljevanju predstavljamo znanstveno podprte primere poletnih živil, ki lahko postanejo vaš vsakodnevni naravni ščit pred boleznimi.

ZAKAJ JE POLETI POMEMBNO KREPITI IMUNSKI SISTEM?
Čeprav so okužbe pogostejše pozimi, lahko tudi poleti pride do oslabitve imunskega odziva zaradi vročine, dehidracije, stresa in sprememb življenjskega ritma (Calder et al., 2020, Nutrients). Z rednim uživanjem sezonskih živil, bogatih z mikrohranili in antioksidanti, lahko ohranimo optimalno delovanje imunskih celic in preprečimo padec odpornosti.

KLJUČNA POLETNA ŽIVILA ZA IMUNSKO PODPORO
1. Jagodičevje (borovnice, maline, jagode)
Jagodičevje je bogato z vitaminom C in polifenoli, ki imajo močne antioksidativne in protivnetne lastnosti (Basu et al., 2010, Nutrition Reviews). Redno uživanje lahko zmanjša oksidativni stres in podpira delovanje belih krvnih celic.
2. Paradižnik
Paradižnik vsebuje likopen, močan antioksidant, ki zmanjšuje vnetja in podpira zdravje srca ter imunskega sistema (Rao & Agarwal, 2000, *Journal of the American College of Nutrition).

3. Paprika
Rdeča paprika ima več vitamina C kot pomaranča. Vitamin C je ključen za tvorbo kolagena, celjenje ran in zaščito pred okužbami (Carr & Maggini, 2017, Nutrients).
4. Lubenica
Poleg hidracije lubenica vsebuje citrulin in likopen, ki zmanjšujeta vnetja in pomagata pri regeneraciji telesa po fizični aktivnosti (Tarazona-Díaz et al., 2013, Journal of Agricultural and Food Chemistry).

5. Zelena listnata zelenjava
Špinača in blitva sta bogati z vitaminom A, folati in magnezijem, ki prispevajo k tvorbi protiteles in zdravemu imunskemu odzivu (Gombart et al., 2020, Nutrients).

KAKO VKLJUČITI TA ŽIVILA V DNEVNO PREHRANO?
Dodajte jagodičevje v jutranji jogurt ali ovseno kašo, paradižnik in papriko v solate, lubenico kot osvežilno malico ter listnato zelenjavo v smutije ali priloge. Raznolikost in svežina sta ključni, saj različna živila zagotavljajo različne zaščitne snovi.
Uživanje sezonskih živil poleti ni le gastronomski užitek, ampak tudi naložba v močan imunski sistem. Z rednim vnosom svežega sadja in zelenjave si zagotovite naravno zaščito pred boleznimi in boljše splošno počutje skozi vse leto.
Viri: Calder, P. C., et al. (2020). Optimal nutrition status for a well-functioning immune system. Nutrients, 12(4), 1181, Basu, A., et al. (2010). Berry fruits: compositional elements, biochemical activities, and the impact on human health. Nutrition Reviews, 68(3), 168–177, Rao, A. V., & Agarwal, S. (2000). Role of lycopene as antioxidant in human health. Journal of the American College of Nutrition, 19(5), 563–569, Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211, Tarazona-Díaz, M. P., et al. (2013). Watermelon juice: Potential functional drink for sore muscle relief in athletes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(31), 7522–7528, Gombart, A. F., et al. (2020). Micronutrients and immune function. Nutrients, 12(1), 236.
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV