Ingver je ena najpogosteje zaužitih začimb na svetu, ki je poznana po tem, da zmanjšuje oksidativni stres in tako varuje pred rakom, zmanjšuje vnetja v telesu, znižuje nivo slabega holesterola in krvnega pritiska. Zmanjša lahko celo aterosklerozo, pri kateri se na arterijah nabira nevarna maščoba. Strokovnjaki iz kitajske univerze China Agricultural University pa so sedaj odkrili, da lahko preprečuje tudi debelost in da je še posebej priporočljiva za ljudi, ki se spopadajo z metabolnim sindromom in sladkorno boleznijo.
Nova raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji Annals of the New York Academy Science, je bila opravljena tako, da so strokovnjaki pregledali 60 študij o ingverju, ki so bile opravljene do sedaj in so vključevale raziskave na celičnih kulturah, živalih in ljudeh. ''Te študije so dokazale, da ingver in njegove glavne sestavine koristno vplivajo na zmanjševanje debelosti, sladkorno bolezen in bolezni srca in ožilja, '' so zapisali avtorji raziskave iz China Agricultural University.
Avtorji študije so se v raziskavi osredotočili na različne aspekte metabolnega sindroma - kombinacije treh ali več dejavnikov tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in za razvoj bolezni srca in ožilja. ''Metabolni sindrom je namreč vse pogostejši javno zdravstveni problem, ki je že dosegel nivo epidemije,'' so zapisali: ''In se sedaj z njim spopada že četrtina svetovne populacije.''
Prav zato ni nenavadno, da strokovnjaki razvijajo najrazličnejše možne strategije, da bi preprečili metabolni sindrom, vključno z nefarmacevtskimi možnostmi. Med njimi tudi z ingverjem, saj gre za začimbo, ki je del zeliščne medicine že dolgo časa, predvsem zaradi številnih fitokemikalij in antioksidantov, ki jih vsebuje.
Kako lahko ingver preprečuje metabolni sindrom?
Strokovnjaki so zapisali, da ingver igra ključno vlogo pri kurjenju maščob, pri presnovi ogljikovih hidratov in izločanju inzulina. Prav tako se je pokazalo, da ingver zmanjšuje oksidacijski stres (obliko celičnega staranja), zmanjšuje vnetja v telesu, znižuje nivo slabega holesterola v krvi in uravnava krvni pritisk.
Študije na ljudeh so pokazale, da lahko uživanje ingverja pospeši kurjenje kalorij in zmanjša občutek lakote. Oboje pa je povezano z zmanjšanjem prekomerne telesne teže pri odraslih.
Ob pregledu študij, ki so preučevale učinke prehranskih dodatkov z ingverjem, je dr. Marie-Pierre St-Onge iz Univerze Kolumbija dejala, da se je pokazalo, da strokovnjaki še ne vedo natanko, kakšna najbolj učinkovita formula in v kakšni količini je najbolje uživati ingver, da bi lahko prejeli najboljše učinke.
Kljub temu pa profesorica nutricistike pravi, da je dobro, da ljudje vedo, da je ingver bogat z antioksidanti in da deluje protivnetno. Če ga vključimo v svojo vsakodnevno prehrano, nam to zagotovo ne bo škodilo, pravi, a lahko celo zelo pomaga. Če ne drugega, poleg učinkov, ki jih ima na izgubo odvečnih kilogramov, ingver blaži tudi slabost, menstrualne krče in bolečine v mišicah. Prav zato svetuje, da ga v kuhinji kot začimbo uporabljate čim pogosteje.
.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV