Papaja je okusen tropski sadež, ki uspeva predvsem v toplem in vlažnem podnebju in zato dobro raste v državah ob ekvatorju. Sadež je lahko okrogle, podolgovate ali hruškaste oblike in ima tanko zeleno ali rumeno lupino. Sadno meso je podobno meloni in je rumene, oranžne do rožnato-rdeče barve. Je izjemno sočno za uživanje. Papaja ima poseben zanimiv okus, zaradi česar jo lahko uporabimo tudi v sadni solati, ob ribjih in mesnih jedeh. Sicer je bogat vir vitaminov, mineralov in je za naše telo izjemno zdrava. Vsebuje veliko vitamina C, A in E, poleg tega je bogat vir folatov, kalcija, kalija, magnezija, omega-3 maščobnih kislin in prehranskih vlaknin. Poglejmo znanstvene dokaze, ki pričajo o dobrobiti papaje na naše zdravje.
Izboljšuje prebavo
Papaja je odlična, če se pogosto spopadate z zaprtjem. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki pomagajo ob zaprtju. Poleg tega je bogat vir encima papin, ki pomaga pri prebavi. Študija, objavljena na spletni strani PubMed.gov, je pokazala, da lahko ekstrakt mesa in semen papaje izboljša prebavo ljudi. Udeleženci študije so uživali 20 ml pripravka na dan, 40 dni zapored. Raziskovalci so odkrili, da je imela večina ljudi manj prebavnih težav in simptomov, kot so zgaga, prekomerni vetrovi, zaprtje in napihnjenost.
A za zaprtje morate poskrbeti tudi z drugimi ukrepi in pomembno je, da vnesete veliko hrane, bogate z vlakninami, kot so polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava. Tudi papaja ima veliko vlaknin in je zato priporočljiva.
Bogata z antioksidanti
Pomembna prednost papaje za naše zdravje je še, da vsebuje veliko antioksidantov. Tako meso kot semena papaje so bogati z njimi. Britanski žurnal nutricistike poroča, da papaja vsebuje več karotenoidov kot paradižnik in korenje. Karotenoidi so antioksidanti, ki preprečujejo številne bolezni in varujejo zdravje oči, kože ter preprečujejo številne oblike raka. Raziskovalci svetujejo, da v svojo prehrano vnesemo veliko sadja in zelenjave, ki je bogato s karotenoidi. Študija, ki je primerjala količino karotenoidov v papaji, paradižniku in korenju, je pokazala tudi, da telo veliko lažje absorbira karotenoide iz papaje kot iz druge zelenjave.
Papaja vsebuje še pomemben antioksidant, imenovan likopen, po katerem je znan tudi paradižnik (kuhani paradižnik vsebuje več likopena kot svež paradižnik). Likopen je pomemben za preprečevanje oksidativnega stresa in telo varuje pred številnimi kroničnimi boleznimi. Dobro poznan je tudi po tem, da moške varuje pred rakom prostate. Tudi vitamin C je pomemben antioksidant v papaji. 100 gramov papaje vsebuje 60 mg vitamina C.
Krepi imunski sistem
Še en dober razlog za uživanje papaje je krepitev imunskega sistema. Ena od raziskav, objavljenih na PubMed.gov, je pokazala, da sadež papaje spodbuja delovanje imunskih celic. Raziskovalci so dodali, da so opazili povečanje belih krvnih celic pri prostovoljcih po uživanju papaje. Bele krvne celice igrajo pomembno vlogo pri imunskem sistemu.
Študija na podganah je pokazala, da lahko ekstrakt papaje krepi imunski sistem. Raziskovalci so odkrili, da se je v tem primeru dvignil nivo glutationa - pomembnega antioksidanta, ki pomaga krepiti imunski sistem.
Preprečuje srčno-žilne bolezni
Ta sočni sadež ohranja tudi zdrav srčno-žilni sistem. Študija, ki je vključevala odrasle ljudi, je pokazala, da antioksidanti v papaji, kot je likopen, pomagajo preprečevati srčno-žilne bolezni.
Druge študije so pokazale, da lahko ekstrakt iz papaje poveča koncentracijo dobrodejnih encimov v telesu, ki pomagajo zniževati krvni pritisk in oksidativni stres. Kar vpliva na naše telo tako, da varuje srčno-žilni sistem.
Še ena študija je pokazala, da lahko redno pitje papajinega soka močno zniža krvni pritisk.
Viri:
NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov, PubMed in PMC baze podatkov, študije in raziskave o papaji.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV