Veliko se piše o tem, kako zdrav je jabolčni kis. In včasih lahko zaradi tega ljudje z njegovim uživanjem začnejo pretiravati. Še vedno je kislina in zato lahko deluje škodljivo, če ga denimo poskušate uživati nezrazredčenega. Sluznica ust in požiralnika je nežna in kis ji v tem primeru lahko škodi. Lahko načne celo zobno sklenino.
Beremo lahko, kako jabolčni kis pomaga pri hujšanju, deluje razstrupljevalno, celo zdravilno … V resnici je snov, ki nam v jabolčnem kisu pomaga, ocetna kislina, ki je v vsakem kisu. Lahko bi torej posegli tudi po katerem drugem. Če želimo učinke, ki jih imajo jabolka, pa je bolje, da posežemo po svežem sadežu. Še posebej sedaj, ko je na voljo.
Pri čem pomaga kis?
Ima pa kis res dobre učinke na naše telo – seveda, če z njim ne pretiravamo. Dokazano pozitivno vpliva na krvni sladkor, kar posledično zmanjšuje tveganje za pojav sladkorne bolezni pa tudi bolezni srca in ožilja (sladkorna bolezen je sicer eden glavnih dejavnikov za bolezni srca in ožilja). Dobro uravnan krvni sladkor res pripomore tudi k temu, da lažje dosežemo in vzdržujemo zdravo težo, v telesu se nam tudi ne bo nalagalo toliko odvečne maščobe. Vendar pa več kisa žal ne pomeni boljšega rezultata pri hujšanju ali lepšo postavo. Prehranjevati se je treba uravnoteženo.
Za manjšo glikemično obremenitev obroka
Ker kis dejansko lahko prepreči prevelik skok krvnega sladkorja, je pri hrani, ki ima visok glikemični indeks, priporočljivo pojesti solato, ki smo jo začinili s kisom. Ta bo zmanjšal glikemično obremenitev obroka. Je pa bolje najprej pojesti solato ter nato tisto, kar ima višji glikemični indeks, da lahko kis že učinkuje.
Več o tem, kako uravnavati glikemični indeks, si lahko preberete tukaj.
Prehranska strokovnjakinja nam je pojasnila, da živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, razvrščamo torej tudi glede na to, kako vplivajo na krvni sladkor. Polnovredni ogljikovi hidrati imajo nižji glikemični indeks, bolje je tudi, če testenine ali riž skuhamo al dente, krompir pa z olupkom. Nato pa glikemični indeks celega obroka zmanjša tudi kombiniranje živil. Kar ima višji glikemični indeks, bi morali uživati z beljakovinami, zdravimi maščobami, zelenjavo, tudi kisom. Zato bi torej krompir morali pojesti z mesom in solato, začinjeno z zdravim oljem in kisom. Je pa še nekaj, kar vpliva na glikemično obremenitev obroka. Velikost porcije. Vedno bi morali pojesti ravno prav. Nikoli ni dobro pojesti preveč. Takšno uravnoteženo prehranjevanje bo pomagalo tudi do bolj zdrave teže, boljšega počutja, manjše utrujenosti ... Nikakor pa ne bo pomagalo pretiravanje z enim živilom, ne glede na to, kako zdravo je. |
Preberite si več o tem, zakaj krompirja in mesa ne bi smeli ločevati.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV