Vizita.si
Jajca vsebujejo ogromno beljakovin, ki so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma.

Prehrana

Jajca: DA ali NE?

Katja Benčina
30. 01. 2019 10.00
11

Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

Jajca vsebujejo ogromno beljakovin, ki so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma.
Jajca vsebujejo ogromno beljakovin, ki so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma.FOTO: iStock
''Jajca bi lahko označili s pojmom superhrana, saj vsebujejo ogromno hranil, ki ugodno delujejo na naše telo. Vsebujejo ogromno beljakovin, ki so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma. Komponente beljakovin, aminokisline, so pomembne za izgradnjo mišic, celično presnovo, imajo pa tudi vrsto drugih funkcij,'' pojasni dietetičarka Marina Zakič. Eno večje jajce namreč vsebuje kar 6 gramov beljakovin, pomembnejše pa je dejstvo, da vsebuje vse esencialne aminokisline, in to v pravih razmerjih, še doda.
''Eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola, vendar pa je pomembno vedeti, da z vnosom holesterola iz živil v večini primerov ne tvegamo povišanja holesterola v krvi. Naša jetra namreč sama, endogeno, proizvajajo holesterol vsak dan. Ko uživamo več jajc, jetra ta večji vnos dietarnega holesterola preprosto kompenzirajo tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola,'' pojasni dietetičarka Marina Zakič.
''Eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola, vendar pa je pomembno vedeti, da z vnosom holesterola iz živil v večini primerov ne tvegamo povišanja holesterola v krvi. Naša jetra namreč sama, endogeno, proizvajajo holesterol vsak dan. Ko uživamo več jajc, jetra ta večji vnos dietarnega holesterola preprosto kompenzirajo tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola,'' pojasni dietetičarka Marina Zakič. FOTO: osebni arhiv

Pravimo, da imajo jajca visoko biološko vrednost, saj naš organizem lahko maksimalno izkoristi beljakovine iz njih, za izgradnjo lastnega materiala. Zadostna količina beljakovin v prehrani lahko pomaga pri izgubi odvečne telesne teže, rahlo poveča količino mišične mase, zniža krvni pritisk in optimizira zdravje naših kosti. Zaradi vsebnosti beljakovin jajca omogočajo daljši občutek sitosti, zato so tudi odlična izbira za zajtrk!

Kako je s holesterolom v jajcih?

Jajca vsebujejo malo oziroma nič ogljikovih hidratov, vsebujejo pa maščobe, tudi holesterol. ''Eno samo jajce vsebuje približno 200 mg holesterola, vendar pa je pomembno vedeti, da z vnosom holesterola iz živil v večini primerov ne tvegamo povišanja holesterola v krvi. Naša jetra namreč sama, endogeno, proizvajajo holesterol vsak dan. Ko uživamo več jajc, jetra ta večji vnos dietarnega holesterola preprosto kompenzirajo tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola,'' pojasni dietetičarka.

''Najnovejše raziskave tako potrjujejo, da pri večini zdravih ljudi povečano uživanje jajc ne bo povzročilo povečanja tako imenovanega slabega holesterola v krvi. V bistvu ravno nasprotno! Uživanje jajc lahko namreč povzroči dvig dobrega HDL holesterola. Ta nivo holesterola je dobro, da je na višji ravni, saj imajo ljudje z višjo ravnijo HDL holesterola manjše možnosti za srčna obolenja in ostale zdravstvene težave,'' nadaljuje.

Preberite še: Novo odkritje o jajcih in holesterolu

Prava zakladnica vitaminov in mineralov

Poleg pravzaprav pozitivnega vpliva na ožilje so jajca tudi bogata zakladnica vitaminov in mineralov, pove Marina Zakič. Vsebujejo vitamin A, ki je izredno pomemben za oster vid ter imunski sistem. Za dober vid poskrbita tudi antioksidanta lutein in zeaksantin, saj preprečita nastanek sive mrene. Jajca so tudi bogata z vitamini B skupine, kot so vitamin B2, ki v telesu deluje kot koencim, vitamin B5 ali pantotenska kislina, ki ima ključno vlogo v procesih pridobivanja energije in vitamin B12, katerega pomanjkanje vodi v anemijo.

Poleg pravzaprav pozitivnega vpliva na ožilje so jajca prava zakladnica vitaminov in mineralov.
Poleg pravzaprav pozitivnega vpliva na ožilje so jajca prava zakladnica vitaminov in mineralov.FOTO: iStock

Prav tako so jajca bogata s folati, fosforjem in selenom, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice ter zdrave lase in nohte. Velja izpostaviti še holin, ki se kot nevtrotransmiter acetilholin nahaja v naših živčnih celicah in prispeva k boljšemu spominu. Eno večje jajce ga vsebuje kar 110 mg, nizke vrednosti holina pa so povezane z obolenji jeter, nevrološkimi in srčnimi obolenji.

V jajcih najdemo tudi kalcij, vitamin D in vitamin E ter še druge vitamine in minerale. Zaključimo torej lahko, da so jajca prava zakladnica vitaminov in mineralov. ''Jajca so tako rekoč perfektna hrana za naše telo. Prav tako so poceni, vedno dostopna, lahko jih je pripraviti in so odličnega okusa. So torej eno izmed najboljših živil za vsakodnevno uživanje, zato jih brez strahu uživajte pogosteje. Lahko bi celo rekli, da dve jajci na dan odženeta zdravnika stran,'' še doda dietetičarka.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650