Mnogi danes iz svoje prehrane izločajo mleko in mlečne izdelke, saj se zaradi teh izdelkov spopadajo s prebavnimi težavami, aknami in drugimi nevšečnostmi. Tako se je sira navzel slab renome in mnogi ga izločajo iz svoje prehrane. Večina sirov vsebuje sol in nasičene maščobe, a so tudi bogat vir beljakovin in kalcija. Ga torej uživati ali ne?
Na to so za avstralski Mail Online odgovorili strokovnjaki.
1. Dietetičarka Evangeline Mantzioris, Univerza v Južni Avstraliji
Sir vsebuje celo vrsto hranilnih snovi, na katere moramo pomisliti ob tem, ko si zastavimo vprašanje, ali je sir dober za nas ali ne. Kalcij je pomemben mineral, ki pomaga zmanjšati tveganje za osteoporozo. Prav tako vsebuje beljakovine, ki so potrebne za sintezo in obnovo tkiv telesa. Ti dve snovi sta ključnega pomena za naše zdravje in jasno je, da sta zdravi za nas.
Nasičena maščoba v siru je bolj kontraverzna, saj igra pomembno vlogo pri razvoju bolezni srca in ožilja. A rezultati velikih študij na to temo kažejo, da je sir v tem primeru nevtralen - torej da nima ne pozitivnih ne negativnih učinkov.
Sir je prav tako fermentirano živilo in vsebuje zdrave bakterije in glivice, ki izboljšujejo našo prebavo in imajo pozitiven učinek na naše zdravje.
Kljub temu si moramo zapomniti, da porcija sira (40g) vsebuje okoli 500 do 650 kJ energije, zato se moramo držati prehranskih priporočil, da ni dobro zaužiti več kot tri porcije sira na dan. Če želite znižati telesno težo ali že imate bolezni srca in ožilja, se o uživanju sira posvetujte s svojim zdravnikom.
2. Nutricistka Clare Collins, Univerza Newcastle
Razen, če niste med manjšino, ki se spopada z alergijo na mleko in mlečne izdelke, je uživanje sira dobro za vaše zdravje. Je tudi okusen način, kako povečati vnos beljakovin, kalcija in vitamina B12.
Avstralske prehranske smernice priporočajo, da omejite vnos mlečnih izdelkov na dve do tri porcije na dan (ali štiri porcije pri ženskah starejših od 50 let), kjer je ena porcija enakovredna 40 g polnomastnega ali posnetega sira. Posneto mleko ali drugi mlečni izdelki pomagajo zmanjšati vnos kalorij.
Ko gre za tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, se pogosto pojavi vprašanje ali uživati polnomastne mlečne izdelke ali posnete mlečne izdelke. A raziskave kažejo različne rezultate.
Kljub temu je bil leta 2018 objavljen pregled štirih velikih študij, kjer so pogledali, kako povečan vnos sira vpliva na tevagnje za bolezni srca in ožilja in pokazalo se je celo, da je povišan vnos sira zmanjšal tveganje za razvoj teh bolezni. Prav zato je priporočljiv zmeren vnos sira.
3. Dietetičarka Regina Belski, Unierza Swibourne
Sir je lahko zdrav del prehrane, a vse vrste sira niso enakovredne, poleg tega nam ni treba pojesti celega koluta sira v eni porciji. Naslednjič, ko boste v trgovini, poiščite tri različne vrste sira, ga obrnite in preberite deklaracijo. Preverite, kakšne so sestavine, da boste vedeli, kaj v resnici jeste.
Preverite, koliko je soli, koliko je nasičenih maščob in kalcija. Izmed treh sirov izberite najboljšo izbiro, torej tistega, ki vsebuje več kalcija, manj soli, manj nasičenih maščob in nato sir uživajte v zmernih količinah. To je ključ do uspeha.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV