Vizita.si
Juha, pripravljena iz več kot 50 česnovih strokov, čebule, timijana in limone, lahko uniči skoraj vse viruse, ki nam stopijo na pot, vključno z virusom prehlada in gripe.

Zdravje

Juha, s katero lahko premagate prehlad in gripo

Katja Benčina
18. 12. 2018 11.16
0

Juha, pripravljena iz več kot 50 česnovih strokov, čebule, timijana in limone, lahko uniči skoraj vse viruse, ki nam stopijo na pot, vključno z virusi prehlada in gripe.

Ob gripi in prehladu si pomagajte s česnovo juho, ki bo ublažila simptome in skrajšala trajanje bolezni.
Ob gripi in prehladu si pomagajte s česnovo juho, ki bo ublažila simptome in skrajšala trajanje bolezni.FOTO: iStock

Ko kihamo in kašljamo v teh zimskih dneh, nikar ne pozabimo na česen. Česen je dobro poznan kot naravni antibiotik in odličen uničevalec bakterij, mnogi pa so prepričani, da lahko uničuje tudi viruse. Predvsem zaradi kemične spojine, ki jo vsebuje, imenovane alicin. A zadnja študija Washingtonske Univerze je pokazala, da je česen celo 100-krat bolj učinkovit pri uničevanju bakterij kot dve priljubljeni vrsti antibiotikov.

Ko česen zdrobimo, se alin spremeni v alicin. Raziskave kažejo, da je alicin snov, ki pomaga znižati holesterol in krvni pritisk, prav tako pomaga preprečevati krvne strdke. Česen lahko zmanjša tveganje za razvoj ateroskleroze – bolezni, pri kateri otrdijo arterije. Snov uničuje številne organizme, vključno z bakterijami in virusi, ki povzročajo bolečine v ušesu, prehlade in gripe. Raziskave so pokazale tudi, da je česen učinkovit tudi pri prebavnih težavah in driski. Še več, nadaljnje študije so pokazale tudi, da lahko to priljubljeno zelišče prepreči tudi nastanek različnih oblik raka. ''Snov je že dolgo poznana po svojih antibakterijskih in protiglivičnih učinkih. Prav zato je veliko ljudi prepričanih, da česen krepi njihov imunski sistem. Veliko ljudi si ga preprost stre, zmeša z olivnim oljem in namaže na kruh,'' je pojasnila nutricistka in dietetičarka Helen Bond iz Britanskega dietetičnega združenja. ''Kljub temu strokovnjaki še niso odkrili, kako natančno deluje.''

Poleg tega so znanstveniki razdeljeni glede sposobnosti česna v boju proti virusom. Lansko leto marca so opravili veliko globalno raziskavo, imenovano Cochrane Database, s pomočjo katere so odkrili, da lahko povečan vnos česna v zimskem času skrajša simptome prehlada iz pet in pol dni na štiri in pol. A v poročilu so zapisali, da tega ne morejo v popolnosti trditi, saj bi morali raziskavo opraviti na večjem vzorcu, kar bi terjalo večjo in dražjo raziskavo. A kot pojasnjuje John Summerly, nutricionist in homeopat, je težava v tem, da farmacevtska podjetja niso zainteresirana za velike in drage študije – tako kot so pri novih zdravilih – saj česen ni nekaj, kar lahko patentirajo, zapakirajo in prodajajo z dobičkom. ''Če bi se česen izkazal za čudežno zdravilo, bi ga uporabniki preprosto kupili v trgovini za nekaj centov in ga vzgojili na svojem vrtu,'' pravi.

Kljub vsemu je česen dolgo časa veljal za učinkovito naravno zdravilo. Starodavni Egipčani so ga priporočali za 22 različnih bolezni. Starodavni Grki so ga uporabljali za vse možno, od ureznin, da ne bi prišlo do infekcij, težav s pljuči, motenj krvi do zdravljenja ugrizov insektov, z njim so zdravili celo gobavost. Rimljani so z njim hranili vojake in pomorščake, da so izboljšali njihovo odpornost.

Ena najbolj zanimivih zadnjih študij, povezanih s česnom, pa je pokazala, da lahko česen poviša splošen nivo antioksidantov v telesu. Junija lansko leto so nutricisti z Univerze Florida odkrili, da lahko uživanje česna poviša število T-celic v krvnem obtoku. Te so ključnega pomena za krepitev imunskega sistema in boj proti virusom. Farmakologi iz Univerze Kalifornija so odkrili, da je alicin neverjetno močen uničevalec infekcij. Alicin povzroča tudi razširitev krvnih žil, izboljšanje pretoka krvi in je lahko v pomoč pri zniževanju holesterola. Avstralska študija, ki je bila prejšnji teden objavljena v strokovni reviji European Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da prehrana, bogata s česnom, lahko zniža visok pritisk.

Česnova juha

Prav zato vam bo v teh zimskih dneh, če boste zboleli, zagotovo prišel prav recept za česnovo juho, ki je odlična pri uničevanju virusov in bakterij, ki povzročajo prehlade ali gripo.

Za 4 porcije juhe:

26 česnovih strokov (neolupljenih)

2 čajni žlički olivnega olja

2 čajni žlički organskega maska

1/2 čajne žličke prahu kajenskega popra

1/2 skodelice svežega ingverja

1/4 skodelice narezane čebule

1/2 čajne žličke narezanega svežega timijana

1/2 skodelice kokosovega mleka

26 česnovih strokov (olupljenih)

1/2 skodelice organske zelenjavne zakuhe

4 limonini krhlji


Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V pekač položite 26 česnovih strokov (neolupljenih). Dodajte 2 čajni žlički olivnega olja in posolite z morsko soljo. Okoli 45 minut pecite česen, dokler ne postane zlato rumen in mehek. Vzemite iz pečice in ga ohladite. Stisnite česen med prsti, da se olupi. Česen dajte v majhno posodico.

V posodi na pečici segrejte maslo, dodajte čebulo, timijan, ingver in kajenski poper. Pražite okoli šest minut, dokler čebula ne porumeni. Dodajte pečen česen in 26 svežih olupljenih česnovih strokov. Kuhajte 3 minute. Dodajte zelenjavno zakuho, pokrijte in kuhajte, dokler se česen ne razpusti – okoli 20 minut. Zmiksajte juho s paličnim mešalnikom in dodajte koksoovo mleko. Dodajte sol in poper po okusu in vanjo stisnite 1 limonin krhelj za eno porcijo. Juho lahko pripravite en dan vnaprej. Ko se ohladi, jo shranite v hladilniku in jo naslednji dan znova pogrejte na srednje visoki vročini.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587