Kaj barva vašega urina pove o vašem zdravju?
ZDRAVJE

Kaj barva vašega urina pove o vašem zdravju?

Barva vašega urina vam lahko pove, ali ste spili dovolj vode ali ne, kar je pomemben podatek v vročih poletnih mesecih. Urin je običajno v različnih odtenkih rumene barve. Bolj kot je rumen, bolj verjetno je, da ste dehidrirani. Kaj pa pomeni, če je vaš urin rdeč ali oranžen? Preverite.

Temno rumena barva urina je jasen znak, da nismo spili dovolj tekočine. Dehidracija je še posebej lahko nevarna pri dojenčkih, otrokih in pri starejših ljudeh. Vsak posameznik bi moral spiti vsaj 1,2 litra vode na dan. Če nam je vroče ali se potimo zaradi telesne aktivnosti, pa potrebujemo še več vode. Urin nekoga, ki je dovolj hidriran, je povsem svetlo rumene barve ali celo brezbarven. Bolj temno rumen kot je, bolj nakazuje na to, da moramo spiti več tekočine.

Dehidraciji se lahko v vročih dneh izognemo povsem preprosto, tako da spijemo dovolj vode. V nasprotnem primeru lahko dehidracija povzroči omotičnost in utrujenost, ki lahko vodita do resnih zapletov, kot so mišični krči, izčrpanost in vročinski udar. Če je posamezniku vroče, a se ne poti več, je to jasen znak vročinskega udara. Ali če je telesna temperatura višja od 40 stopinj Celzija in posamezniku prične primanjkovati zraka ali pade v nezavest. V tem primeru je takoj treba poklicati reševalca.

Rjavi urin lahko nakazuje na resno dehidracijo ali pa gre za kakšno bolj resno bolezen, zaradi katere je treba obiskati zdravnika. Ko je urin rumen ali temno rumen, gre lahko tudi za zmerno dehidracijo in v tem primeru jo lahko ljudje brez težave rešijo tako, da spijejo več vode.

Dehidraciji se lahko v vročih dneh izognemo povsem preprosto, tako da spijemo dovolj vode. V nasprotnem primeru lahko dehidravcija povzroči omotičnost in utrujenost, ki lahko vodita do resnih zapletov.
Dehidraciji se lahko v vročih dneh izognemo povsem preprosto, tako da spijemo dovolj vode. V nasprotnem primeru lahko dehidravcija povzroči omotičnost in utrujenost, ki lahko vodita do resnih zapletov. / FOTO: iStock

Dehidraciji so bolj izpostavljeni posamezniki, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo, ljudje, ki so bruhali, tisti, ki se spopadajo z drisko in posamezniki, ki so bili dolgo časa direktno izpostavljeni soncu.

Rehidracijska tekočina

V primeru hude dehidracije si lahko pomagamo z rehidracijskimi napitki, ki jih lahko kupimo tudi v lekarni. Lahko pa si rehidracijsko tekočino pripravimo tudi sami. Rehidracijska tekočina bo telesu pomagala znova pridobiti dovolj tekočine, vsebuje pa tudi elektrolite in minerale, ki bodo pomagali do hitrejše in boljše hidracije telesa. Rehidracijski napitki so navadno že vnaprej pripravljene mešanice soli in sladkorjev, ki jih raztopimo v čisti vodi. Če želimo tak napitek pripraviti doma, si lahko pomagamo z različnimi dodatki, ki ustvarijo mešanico vode, sladkorjev in soli.

1. primer:

V liter čiste vode dodamo pomarančni sok, pol limone, 8 jedilnih žlic sladkorja in 1 čajno žličko soli.

2. primer:

V liter vode dodajte ščepec soli, 2 jušni žlici medu, kokosovo vodo, 1/2 pomarančnega soka in 1/4 svežega limoninega soka.

Čist urin - dobro hidrirana oseba

Svetlo rumen urin - dobro hidrirana oseba

Rumen in temno rumen urin - dehidrirana oseba

Močno koncentriran temno rumen urin - dehidrirana oseba

Rjavi urin - huda dehidracija

Rdeč urin - posledica hrane ali pijače/resna bolezen - kri v urinu

Oranžen urin - posledica hrane ali pijače/resna bolezen 

Rdeč urin - posledica hrane ali pijače / resna bolezen - kri v urinu
Rdeč urin - posledica hrane ali pijače / resna bolezen - kri v urinu / FOTO: iStock

Rdeč ali oranžen urin!

Če je vaš urin druge barve kot rumene - rdeč, oranžen, zelen - je najverjeteneje take barve zaradi živila ali napitka, ki ste ga zaužili. Rdeča pesa lahko denimo urin spremeni v rdeč urin. A če je vaš urin ves čas take barve, je lahko znak česa bolj resnega. Rdeč urin običajno povzroča kri v urinu, kar lahko kaže na bolezen ledvic, raka, vnetje ali težave s prostato. Medtem ko je oranžen urin lahko posledica težav z jetri ali žolčnih kanalov.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke