Bele obloge na jeziku nakazujejo na to
ZDRAVJE

Bele obloge na jeziku nakazujejo na to

Imate že dolgo časa bele obloge ali pa so se vam te pojavile z danes na jutri? Kaj lahko tovrstne obloge nakazujejo in kdaj nas mora skrbeti? Načeloma (skoraj) nikoli, saj so obloge dokaj pogoste, a to ne pomeni, da ne nakazujejo tega, kar se dogaja v našem telesu.

Jezik
Jezik / FOTO: iStock

1. Pordel jezik

Če je površina gladka in sijoča, gre lahko za pomanjkanje vitaminov, predvsem vitamina B12, ali pa pomanjkanje železa. Če poleg pordelosti jezika opazite simptome, kot so utrujenost, težave z ravnotežjem ali spominom, gre vsekakor za simptome pomanjkanja vitaminov. V hujših primerih je lahko rezultat občutek bolečine pri uživanju začinjene ali vroče hrane. Vegetarijanci so še posebej nagnjeni k izgubi vitaminov B, ki jih najdemo v določenem mesu. V tem primeru se s svojim zdravnikom posvetujte o tem, katere dodatke jemati.

2. Rjava površina 

Brez nepotrebne panike! Rjave obloge na jeziku ne nakazujejo nujno resnejših problemov. Lahko gre zgolj za slabo (res slabo) higieno, pogosto pa naj bi se rjave obloge pojavljale tudi pri kadilcih in ljudeh, ki uživajo večje količine kofeina in temne čaje. 

3. Bele obloge

Bele obloge (ki so hkrati gladke) se največkrat pojavijo, če imamo glivično okužbo, če jemljemo antibiotike, ko nam oslabi sistem ali pa, kot v zgornjem primeru, če pretiravamo s kofeinom in nikotinom. 

Jezik
Jezik / FOTO: Dreamstime

4. Rumenkasto bela prevleka

Tovrstne obloke največkrat nakazujejo na slabo prebavo in težave s črevesjem. 

5. Razpoke 

Gube in razpoke na jeziku ne pomenijo nič nevarnega, težava pa se pojavi pri slabi higieni, ki vodi do okužb. V takšnem primeru boste čutili bolečino in imeli neprijeten vonj ali pekoč občutek. Za zdravljenje se uporabljajo protiglivične kreme.

6. Majhne bele pike

Lahko gre za draženje ustne votline, do te spremembe pa pride, ko celice rastejo prehitro. Pogosto so (spet) povezane s kadilci, dodatno pa niso tako nedolžne kot preostale spremembe jezika. Če bele pikice v nekaj tednih ne izginejo, obiščite zdravnika.

7. Vidni robovi 

Največkrat je govora o slabi neuravnoteženi prehrani, lahko tudi o slabem delovanju vranice. Razlog se lahko skriva tudi v nezadostnem uživanju tekočine in primerni hidraciji. 

Kot že rečeno, obloge ne kažejo vedno na resnejše težave, vedno pa nakazujejo na dejstvo, da se v našem telesu nekaj dogaja. Če dalj časa opažate vedno ene in iste probleme, je vsekakor dobro, da se posvetujete s svojim zdravnikom! 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr