Vizita.si
Granatno jabolko

Zdravje

Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

K.B.
16. 01. 2019 10.53
0

Granatno jabolko je sadež bogatega okusa in prava zakladnica vitaminov ter antioksidantov, ki varuje naše zdravje. Čeprav bi si ga mnogokrat z veseljem privoščili, je pravi izziv, kako olupiti granatno jabolko, ne da bi se nam sok iz rdečih semen pocedil po rokah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Granatno jabolko uživamo vse od septembra do januarja, tako je trenutno še čas, ko ga lahko najdete na policah trgovine. A granatna jabolka so prav poseben sadež, saj v sebi skrivajo izjemno veliko semen, ki so obdana z okusnim živordečim mesom. Sadež je izjemno dober za naše zdravje, saj je bogat s semeni, poleg tega z antioksidanti. Vsebuje veliko vitaminov C, B2, B3 in mineralov, kot sta kalij in fosfor.

Preberite še: Preprost recept, ki prepreči srčno in možgansko kap

A največji izziv je, kako si sadež privoščiti. Nekateri si iz njega stisnejo kar sok z ožemalnikom, saj ga je težko olupiti. Spet drugi mu olupijo lupino in iz njega strgajo male sadeže, katerih sok se radi pocedi po roki. Da bi lahko granatno jabolko pojedli bolj elegantno, vam bo v pomoč zgornji video, ki kroži po spletu in kjer je razvidno, da moški najprej odreže zgornji del lupine sadeža, tako da vidi, kje natanko je membrana sadeža. Nato pa zareže še navzdol tam, kjer je membrana balastnih snovi, saj na ta način ne poškoduje sadeža. Morda vam bo prav ta tehnika lupljenja v pomoč in vas bo prepričala, da boste pogosteje posegli po tem sadežu.  

Zakaj je dobro uživati granatno jabolko?

Granatno jabolko deluje kot močan antioksidant in zato zmanjšuje vnetja v našem telesu. Vnetja pa so tista, ki povzročajo številne bolezni. Barvo granatnemu jabolku dajejo polifenoli, ki so izjemno koristni za nas, saj varujejo celice telesa pred poškodbami in zmanjšujejo vnetja. Granatno jabolko je eno najboljših virov polifenolov. Prav tako vsebuje veliko vitamina C, ki ga moramo v tem času zaužiti dovolj, saj nas varuje pred gripo in prehladi ali nam pomaga pri okrevanju, če že zbolimo. Eno granatno jabolko vsebuje kar 40 odstotkov vitamina C, ki ga naše telo potrebuje v enem dnevu. Vsebuje tudi veliko vitamina E in kombinacija vitamina C in E je odlična za krepitev imunskega sistema.

Največji izziv je, kako si sadež privoščiti. Nekateri si iz njega stisnejo kar sok z ožemalnikom, saj ga je težko olupiti. Spet drugi mu olupijo lupino in iz njega strgajo male sadeže, ki se radi pocedijo po roki.
Največji izziv je, kako si sadež privoščiti. Nekateri si iz njega stisnejo kar sok z ožemalnikom, saj ga je težko olupiti. Spet drugi mu olupijo lupino in iz njega strgajo male sadeže, ki se radi pocedijo po roki.FOTO: Thinkstock

Poleg tega nas varuje pred glavnimi povzročitelji smrti, kot so srčne bolezni in rak. Manjša študija je pokazala, da zmanjšuje holesterol, druga študija pa, da lahko granatno jabolko celo ustavlja rast celic raka na prostati. Odličen je za prebavo, saj zmanjšuje vnetja v črevesju in lahko pomaga tistim, ki že trpijo za kronično vnetno boleznijo črevesja, kot je na primer Crohnova bolezen. Granatno jabolko je poznano tudi po tem, da izboljšuje plodnost in povečuje možnosti za zanositev. Na plodnost naj bi pozitivno vplival zaradi svojega antioksidantnega delovanja. Prosti radikali namreč dokazano zmanjšujejo kakovost sperme in plodnost pri ženskah.

Preberite še: Novo odkritje o granatnem jabolku

Sok iz granatnega jabolka.
Sok iz granatnega jabolka. FOTO: iStock

Sok iz granatnih jabolk pomaga izboljšati športne rezultate, so prav tako pokazale študije. Izboljšuje vzdržljivost, poleg tega pa še zmanjšuje otečenost mišic, ki se pojavi po športni aktivnosti. Zmanjšuje oksidativni stres v telesu, ki ga povzroči vadba. V Indiji in na Srednjem vzhodu je granatno jabolko že dolgo živilo, ki ga priporočajo sladkornim bolnikom. Pomaga zmanjšati inzulinsko rezistenco, to je neodzivnost celic na hormon inzulin. Zniževal naj bi tudi raven krvnega sladkorja.

Odličen je tudi za spomin. Študija je pokazala, da 2 decilitra soka iz granatnega jabolka na dan izboljšata našo sposobnost pomnjenja ter priklica spominov in s tem tudi učenja.

Pomembno je, da je uživanje granatnega jabolka del uravnotežene prehrane. Uživajte tudi drugo raznobarvno sadje in zelenjavo, poleg tega zdrave vire ogljikovih hidratov, beljakovin in zdravih maščob. Ne pozabite na redno gibanje, izogibanje stresu, dober spanec, pitje zadostnih količin vode in na dobre odnose.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650