Nutricistka Lily Soutter iz Londona je prepričana, da lahko z uživanjem pravih živil zmanjšamo količino gubic na obrazu in koži povrnemo sijoč in mladostni videz. Nekatera živila in pijača nam lahko pomagajo ostati mladostnega videza. Med njimi so kivi, sladki krompir in zeleni čaj. Ključno je, da jih uživamo ob uravnoteženi zdravi prehrani.
''Čeprav bi nam bila všeč ideja, da samo nekatera živila lahko zavrtijo čas nazaj in bomo imeli ob uživanju le-teh spet kožo brez gubic, stvari niso tako preproste. Obstajajo dokazi, da antioksidanti v živilih skrbijo za proizvodnjo kolagena in varujejo kožo pred škodljivimi vplivi iz okolja, kot je sončno sevanje. Kljub vsemu je ključ do upočasnjenega staranja preprosto v vključevanju več zdravih maščob v prehrano in uživanju večbarvnega sadja in zelenjave. To bo pomagalo ohraniti splošno dobro zdravje telesa in tudi videz mladostne kože.''
Tu je nekaj živil, ki jih svetuje za bolj mladostni videz kože:
1. Zelena in rumena zelenjava
Primerjava raziskave žensk z Japonske in žensk iz Velike Britanije, ki imajo tipično zahodno prehrano, je pokazala, da imajo na splošno Japonke višji nivo hidracije kože in bolj elastično kožo kot zahodnjakinje. A ne zaradi genetike, vendar zaradi količine zelenjave, ki jo zaužijejo. Če v zahodnem svetu težko dosežemo priporočenih pet kosov sadja in zelenjave na dan, na Japonskem ženske vnašajo veliko več sadja in zelenjave, predvsem zelene in rumene barve. Raziskava je pokazala, da bi prav vnos teh živil lahko bil ključen dejavnik pri elastičnosti kože, hidriranosti kože, in s tem manjšimi gubami. Prav zato v svoj jedilnik vključite več sadja in zelenjave zelene in rumene barve.
2. Kivi
''Kivi ima skoraj dvojno količino vitamina C v primerjavi s pomarančami,'' je za britanski Mail Online pojasnila nutricistka Lily Soutter. Vitamin C je ključni vitamin, ki je potreben za proizvodnjo kolagena. ''Če je katera stvar tista, ki kožo ohranja mladostno in napeto, je to kolagen. Gre za strukturno snov v koži, ki z leti upada, kar vodi do pojava gubic in ugrezanja kože. Študija National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) je pokazala, da je višji vnos vitamina C povezan z manjšim tveganjem za pojav gub in suhosti kože,'' še doda.
Vitamin C je prav tako antioksidant, ki je v visokih koncentracijah prisoten v koži. Kožo pomaga varovati pred okoljskimi dejavniki, ki pospešujejo staranje kože, kot so denimo poškodbe kože zaradi sončnih žarkov. ''Čeprav ni nikakršnega dokaza o tem, kakšna je optimalna količina vnosa vitamina C, lahko reden vnos vitamina C, ki ga dobimo denimo z uživanjem kivija, na dolgi rok vpliva na boljše zdravje in bolj mladosten videz.''
3. Divji losos
Astaksantin je antioksidant, ki je odgovoren za rožnato barvo divjega lososa in naj bi imel protivnetno delovanje, pove nutricistka. ''Ena od raziskav je pokazala, da ženske, ki prejmejo visoko dozo astaksantina občutijo razliko na njihovi koži v primerjavi s placebom. Pokazalo se je, da je njihova koža v boljšem stanju in bolje nahranjena.'' Študija je zaključila, da bi lahko prehranski dodatki z astaksantinom upočasnjevali procese staranja kože. ''Vedeti moramo, da gre za manjšo študijo, pomembno je tudi, da razumemo, da bi morali vsak dan zaužiti 250 gramov lososa, če bi želel doseči doze, ki so jih dosegli v raziskavi. Kljub vsemu je priporočljivo redno uživati divjega lososa ali ribje olje.''
4. Sladki krompir
''Svetlo oranžna barva sladkega krompirja je posledica antioksidanta, ki mu rečemo beta-karoten. UV-žarki so največji vzrok prezgodnjega staranja kože in raziskave kažejo, da beta-karoten igra ključno vlogo pri varovanju kože pred škodljivimi prostimi radikali, ki jih oddajajo UV žarki,'' pove nutricistka. ''Beta-karotenov vsekakor ne moremo primerjati s sončno kremo, kljub temu pa obstajajo dokazi, da lahko igrajo pomembno vlogo pri varovanju kože pred sončnimi opeklinami, ki sčasoma tudi vodijo do gub na koži.''
Beta-karotenov ne najdemo samo v sladkem krompirju, ampak tudi v drugi oranžni in zeleni zelenjavi, kot so korenje, špinača ali bučke. Ker je beta-karoten v maščobi topen antioksidant, je optimalno, da poleg teh živil zaužijemo še zdravo maščobo, kot je denimo olivno olje.
5. Olivno olje
''Olivno olje je bogato z zdravimi mononenasičenimi maščobami in raziskave kažejo, da je redno uživanje olivnega olja povezano z bolj elastično in napeto kožo,'' razloži Soutterjeva. ''Večja študija, ki je bila izvedena na 1264 ženskah in 1655 moških v starostni skupini od 45 do 60 let, je pokazala, da dietarni vnos mononenasičenih maščob iz olivnega olja pomaga preprečevati poškodbe kože zaradi sonca. Veliko drugih dokazov je še, ki kažejo na to, naj nadomestimo nasičene maščobe v prehrani z mononenasičenimi maščobami, ki so v olivnem olju. Prednosti se nanašajo ne samo na kožo, ampak na celotno naše zdravje.''
6. Zeleni čaj
Zeleni čaj je bogat z antioksidanti in ena od raziskav je pokazala, da lahko antioksidanti iz zelenega čaja varujejo kožo pred poškodbami, ki jih povzroča sončno sevanje. Poleg tega, da pomagajo izboljšati kvaliteto kože pri ženskah. ''V raziskavi so prostovoljke, ki so pile zeleni čaj, opazile 16 odstotni upad hrapave kože, 25 odstotni upad luščenja kože in izboljšano elastičnost ter hidracijo kože,'' pojasni Lily.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV