Vizita.si
Zdrava in nezdrava hrana

Zdravje

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?

V.H.
14. 02. 2023 05.00
0

Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

Če si želimo bolj zdravega jedilnika, nam v resnici ni treba kaj dosti komplicirati. Veliko bomo namreč naredili že s tem, če bomo samo poiskali bolj zdrave alternative.

Sladkane pijače 

Najrazličnejše gazirane pijače, sadni sokovi in podobno v sebi večkrat skrivajo ogromno skritega sladkorja, ki ga lahko z njimi mimogrede tudi zaužijemo. V primeru, da si želimo popiti nekaj z okusom, navadni ali mineralni vodi lahko kar sami dodamo poljubno sadje, kot so na primer limone, pomaranče, maline, jagode, ananas, grozdje, pa tudi zelenjavo ali zelišča, od kumare, peteršilja, mete, ingverja in tako naprej. 

Sadni jogurt 

Jogurt je poznan po tem, da ugodno vpliva na našo prebavo oziroma ima probiotične učinke, a je bolje, da izberemo jogurte brez dodanega sadja. Tega si v jogurt lahko vmešamo sami, medtem ko lahko navadni jogurt zamenjamo tudi z grškim, ki je bolj nasiten in naj bi vseboval tudi do dvakrat več beljakovin. Za bolj sladek okus lahko dodamo še žličko medu.

Sadni jogurt si lahko pripravimo kar sami.
Sadni jogurt si lahko pripravimo kar sami. FOTO: AdobeStock

Testenine ali riž

Bele testenine ali riž lahko zamenjamo s polnozrnatimi, ki vsebujejo več vlaknin in spodbujajo prebavo. Še več, privoščimo si lahko tudi neškrobne alternative, in sicer navadni riž lahko nadomestimo s cvetačo, ki jo zmiksamo v mešalniku. Špagete pa lahko nadomestimo s trakovi iz bučk ali buče, ki so kot nalašč za omako, ki jo navadno postrežemo z njimi.  

Omaka za testenine

Omake za testenine mnogokrat vsebujejo sladkor, zato je priporočljivo, da vedno beremo deklaracije oziroma preverimo vse sestavine, ki se nahajajo v njej. Na tak način lahko poiščemo bolj zdravo omako ali še bolje, jo enostavno pripravimo kar sami, na primer iz olja, paradižnika, čebule in poljubnih začimb.

Preliv za solato

Če sami pripravimo solatni preliv, za katerega ne potrebujemo veliko sestavin, ampak le olje, kis in začimbe, se bomo izognili nepotrebnim dodatkom, od maščobe, konzervansov do večjih količin soli. V primeru, da smo ljubitelji francoske solate, pa lahko majonezo nadomestimo z jogurtom, sploh če želimo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. 

Solata je vedno dobra izbira, a bodite previdni s prelivi.
Solata je vedno dobra izbira, a bodite previdni s prelivi. FOTO: Profimedia
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662