Prva pomoč, ko udari išias
AKTIVNO ŽIVLJENJE

Prva pomoč, ko udari išias

Izraz išias opisuje skupek simptomov v nogi, kot so mravljinčenje, šibkost, izguba občutka v nogi. Bolečina izvira iz spodnjega dela hrbta in se širi preko zadnjice navzdol po nogi. Išias ni medicinska diagnoza sama po sebi, a je običajno simptom, ki je posledica nekega zdravstvenega stanja.

Išias se redko pojavi pred 20. letom starosti, pogostejši pa postane v srednjih letih. Najpogosteje se z njim spopadamo od 40. do 50. leta starosti. Nekatere raziskave ocenjujejo, da ima išias do 43 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju. Navadno išias ni posledica nenadne poškodbe, a se razvije sčasoma.

6 razteznih vaj, ki bi jih morali narediti vsak dan
PREBERI ŠE
6 razteznih vaj, ki bi jih morali narediti vsak dan

Išias se lahko pojavi v različnih oblikah, kot so:

– nenehna bolečina na eni strani zadnjice ali v nogi (le redko v obeh nogah),

– bolečina se lahko poslabša, ko se usedemo,

– v nogi večkrat občutimo pekoč občutek, mravljinčenje ali žgočo bolečino (bolečina, ki je nasprotna topi bolečini),

– pojavi se šibkost, izguba občutka ali težave pri premikanju noge, stopala ali prstov na nogi,

– zaradi ostre bolečine je včasih težko stati ali hoditi,

– bolečina, ki seva navzdol po nogi in pogosto tudi v stopalo in v prste (redko se pojavi samo v stopalih).

Bolečina zaradi išiasa je lahko včasih blaga in manj moteča, spet drugič močnejša, vztrajna in nadvse moteča. Simptomi so običajno odvisni od tega, kje je živec priščipljen. Najpogostejši vzroki za išias so hernija lumberdnega diska, degenerativna bolezen diskov, spondilolisteza ali spinalna stenoza.

Redna telesna aktivnost bo pomagala zmanjšati bolečine išiasa.
Redna telesna aktivnost bo pomagala zmanjšati bolečine išiasa. / FOTO: iStock

Išiasni živec je najdaljši živec v našem telesu in ga sestavljajo posamezne živčne korenine. Ti živci se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec, ki teče navzdol po nogi. Simptomi išiasa se pojavijo, ko je živec razdražen ali stisnjen nekje blizu svojega izvora.

Kako si pomagati?

V večini primerov pri ljudeh, ki se spopadejo z išiasom, bolečina pojenja v nekaj tednih ali mesecih. Pri tem lahko pomagajo protibolečinske tablete, a ključnega pomena je redna dnevna telesna aktivnost. Hrbtenica namreč potrebuje gibanje, in sicer jo moramo krepiti in raztezati. Z redno vadbo lahko odpravimo tovrstne sevajoče bolečine in celo že nastale okvare v hrbtenici. Pomaga lahko tudi obisk fizioterapevta, kjer vam lahko predpiše primerne vaje, ki jih je dobro izvajati, ali vam opravi kakšno protibolečinsko terapijo, ki pospeši prekrvavitev in zmanjša bolečino. V drugih bolj resnih primerih pa je treba obiskati osebnega zdravnika, ki lahko svetuje, kako zmanjšati bolečino ali vas napoti naprej, če meni, da gre za kaj bolj resnega.

Nekateri spremljajoči simptomi zahtevajo takojšnji posvet z zdravnikom in morda tudi hitro kirurško intervencijo. Gre za simptome progresivne nevrološke bolezni ali težave z mehurjem in odvajanjem blata. Tudi infekcija ali spinalni tumor lahko povzročita išias.

Ker je išias v resnici simptom, morajo zdravniki najprej odkiti, kaj je vzrok nastanka išiasa, šele nato lahko določijo primerno zdravljenje. Zdravljenje je pogosto osredotočeno na samozdravljenje in je nekirurško, a pri hudi, neprekinjeni bolečini se zdravniki včasih odločijo za operacijo. A večinoma gre za težave, ki jih lahko odpravimo z več gibanja, zato se vpišite na telesno aktivnost in redno gibajte, krepite in raztezajte svoje telo.

Navadno išias ni posledica nenadne poškodbe, ampak se razvije sčasoma.
Navadno išias ni posledica nenadne poškodbe, ampak se razvije sčasoma. / FOTO: iStock