Kako si pomagati ob trebušni gripi?

ZDRAVJE

Kako si pomagati ob trebušni gripi?

Ula Novak
23.10.2017, 9:50
1

Slabost, krči, bruhanje, driska, povišana telesna temperatura – to so tipični simptomi trebušne gripe, strokovno imenovane tudi rotaviroza. Najpogosteje jo povzročajo rotavirusi in norovirusi, običajno pa traja od tri do sedem dni, da jo prebolimo. A prebolimo jo lahko tudi hitreje, če si pomagamo s probiotiki.

Tipični simptomi trebušne gripe so slabost, trebušni krči, bruhanje, driska.
Tipični simptomi trebušne gripe so slabost, trebušni krči, bruhanje, driska. / FOTO: iStockphoto

Trebušna gripa se zlahka prenaša, okužbe so pogoste predvsem v vrtcih, šolah, domovih za starejše občane. Z virusi, ki povzročajo trebušno gripo, se največkrat okužimo prek telesnega stika z bolno osebo, čeprav so lahko vir okužbe tudi kontaminirana voda in živila. Viruse, ki se nahajajo v okuženem blatu, pa lahko zanesemo v organizem oziroma v usta tudi prek rok, če si po uporabi stranišča ali previjanju otroka ne umijemo rok oziroma jih ne umijemo dovolj temeljito.

Pri trebušni gripi je pomembno, da pijete zadosti tekočine, bogate z elektroliti, in se na ta način izognete dehidraciji.
Pri trebušni gripi je pomembno, da pijete zadosti tekočine, bogate z elektroliti, in se na ta način izognete dehidraciji. / FOTO: iStockphoto

Simptomi trebušne gripe se pojavijo že dan ali dva po okužbi

Simptomi bolezni se pojavijo zelo hitro po okužbi – že dan ali dva pozneje, in običajno minejo po treh do sedmih dneh. Tipični znaki okužbe so:

- slabost;

- trebušni krči;

- bruhanje;

- vodena driska;

- povišana telesna temperatura;

- splošna telesna oslabelost oziroma splošno slabo počutje;

- lahko tudi dehidracija, če bolnik izgubljenih tekočin ne nadomešča v zadostni količini.

Kako si pomagatI?

Če se spopadate s trebušno gripo in se pojavi driska, si lahko pomagate s probiotiki, ki bodo prinesli olajšanje in izboljšanje stanja. Probiotiki so namreč dobre bakterije, ki pomagajo izboljšati prebavo in ohranjati zdravje črevesja. Ker je največ celic imunskega sistema v prebavilih, krepijo tudi imunsko odpornost, kar je ključnega pomena pri trebušni gripi. Dober imunski sistem namreč hitreje premaga okužbo. Ko se spopadete z drisko, torej takoj pričnite jemati probiotike. Najbolje je, da izberete tiste, ki so označeni kot zdravilo, saj imajo izdelki s statusom zdravila ali medicinskega pripomočka strožjo zakonodajo, zaradi česar morajo biti preizkušeni, zapisane trditve na izdelku pa morajo biti resnične. Vsebnost protibiotičnih bakterij pa je zagotovljena tako po sestavi kot po količini. To pa je pomembno, če želimo prejeti kar najbolj ugodne učinke probiotika. Ob driski pomagajo probiotiki, ki vsebujejo dve vrsti naravnih mlečnokislinskih bakterij Lactobacillus acidophilus LA-5 in Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. Gre za ene najbolj preučenih sevov na svetu, ki ju za odpravljanje napihnjenosti, napenjanja in driske uporabljajo že več kot 20 let.

Probiotik bo pomagal, da se bo vaše stanje hitreje umirilo in da se bodo simptomi prej izboljšali. Jemljete jih lahko ves čas, dokler se ne počutite bolje. Da se izognemo dehidraciji, je treba pri trebušni gripi piti zadosti tekočine, bogate z elektroliti. Piti je treba konstantno, a po malo, torej po eno žlico tekočine na vsakih nekaj minut, kar skupaj v bistvu znese okrog pol litra tekočine na uro. Tako se bo zaužita tekočina najhitreje absorbirala v telo, hkrati pa takšno pitje po požirkih ne bo še dodatno spodbujalo bruhanja in driske. Paziti je treba tudi pri uživanju hrane, čeprav si bolniki večjih količine hrane tako ali tako ne želijo. Dokler driska in bruhanje ne mineta, je treba jesti bolj lahka in pusta živila, ki ne dražijo želodca in ki ne bodo še dodatno spodbujala prebavnih motenj.

K zdravniku pa je treba, če bruhanje in driska ne mineta v dveh dneh ali če se celo stopnjujeta ter če bolnik kaže tipične znake hude dehidracije, ki so naslednji:

- koža je povsem izsušena in uvela, a vroča na otip in pordela;

- ima nenavaden zadah – morda spominja na vonj acetona ali alkohola;

- pulz je povišan, dihanje je pospešeno;

- urina je malo in je močno potemnel, sčasoma ga lahko tudi zmanjka;

- pojavijo se lahko mišični krči;

- pojavijo se lahko tudi hudi glavoboli, motnje vida, zmedenost, bolečina v prsih in trebuhu;

- v skrajnem primeru lahko pri hudi dehidraciji nastopi nezavest.

Redno in temeljito si umivajte ter razkužujte roke.
Redno in temeljito si umivajte ter razkužujte roke. / FOTO: iStockphoto

Za preprečevanje okužbe je nujna ustrezna higiena

Če se hočete izogniti okužbi z virusi, ki povzročajo trebušno gripo, si redno in temeljito umivajte roke, na vsake toliko si jih lahko tudi razkužite z razkužili, a z njimi nikar ne pretiravajte. Površino in predmete, ki se jih je dotikala bolna oseba, prav tako dobro očistite in razkužite. Predvsem pa je pomembno, da vsi, ki staknejo trebušno gripo, pa najsi bodo to majhni otroci ali odrasli, ostanejo doma, dokler se dokončno ne pozdravijo, kajti sicer okužbo prenašajo naprej in okužijo še druge, zdrave ljudi. Čas za vrnitev v vrtec, šolo ali službo je, ko je od zadnjega bruhanja in odvajanja tekočega blata minil vsaj kakšen dan ali še bolje dva.