Kako uspešno znižati holesterol?

SRČNO ŽILNE BOLEZNI

Kako uspešno znižati holesterol?

V. H.
09.10.2019, 8:05

Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Nekoč je veljalo, da imajo težave s holesterolom predvsem starejši od 50 let. Danes ni več tako.
Nekoč je veljalo, da imajo težave s holesterolom predvsem starejši od 50 let. Danes ni več tako. / FOTO: iStockphoto

O holesterolu je bilo napisanega že veliko dobrega in tudi slabega. Poznamo dobri holesterol HDL (pomaga ohranjati optimalno raven holesterola po žilah) in slabi holesterol LDL. Priporočljivo je, da imamo slabega holesterola čim manj. Povzroča aterosklerozo, bolezni srca in ožilja. Slabi holesterol se namreč kopiči v žilah in jih oži. Pretok krvi po žilah je zato otežen, žile pa se lahko posledično zamašijo. Gre za resne posledice. V primeru, da se zamaši srčna žila, pride do srčne kapi, če pa se zamašijo žile do možganov, to vodi do možganske kapi.

Holesterol torej postane naš sovražnik, če ga je v telesu preveč. Torej takrat, ko stopnja holesterola presega 5 milimolov na liter krvi, kar pomeni že veliko tveganje tudi za bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap, gangrena in angina pektoris (se kaže kot bolečina za prsnico). Preseženo raven holesterola ima kar dve tretjini Slovencev, največ v starosti od 35 do 70 let. To stanje je toliko bolj zaskrbljujoče, saj pogosto ne vemo, da imamo previsok holesterol ... dokler ni prepozno.

Priporočljivo je uživati živila, bogata z vlakninami.
Priporočljivo je uživati živila, bogata z vlakninami. / FOTO: Profimedia

Kdo ima lahko povišan holesterol?

Nekoč je veljalo, da imajo težave s holesterolom predvsem starejši od 50 let. Danes ni več tako. Povišan holesterol ima vse več mlajših oseb. Zmotno pa je tudi prepričanje, da imajo povišan holesterol samo ljudje, ki imajo preveč kilogramov. Pomembno je, da preverite raven holesterola v krvi in ustrezno ukrepate, če vas izvid negativno preseneti.

Slab izvid pomeni naslednje:

▪ zvišana raven skupnega holesterola,

▪ zvišana raven holesterola LDL,

▪ zvišana raven trigliceridov,

▪ znižana raven holesterola HDL.

Pri merjenju holesterola se upošteva skupni holesterol, ki ne sme presegati več kot 5 mmol/l. Za povišan holesterol se šteje tudi, če je skupni holesterol nad 4, ampak je LDL nad 1,8 mmol/l. Torej ni pomembna samo količina holesterola v krvi, ampak tudi razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

Kaj vse še lahko vpliva na povišan holesterol?

Na povišan holesterol vpliva veliko dejavnikov. Tveganje lahko predstavljajo povišan krvni tlak, starost, debelost, kajenje, stres, alkohol, telesna neaktivnost, sladkorna bolezen in prehrana.

V primeru slabega izvida se je priporočljivo izogibati naslednjim živilom ali jih vsaj uživati v omejenih količinah:

▪ meso in mesni izdelki (klobase, salame, paštete …),

▪ mleko in mlečni izdelki (polnomastni siri, maslo, margarina …),

▪ torte, peciva, izdelki iz listnatega ali kvašenega testa,

▪ uporaba rastlinskega olja za dolgotrajno segrevanje, kot je npr. cvrtje,

▪ priloge in dodatki: majoneza, kečap, smetana, prelivi za solate.

Biostatine MED s kombinacijo naravnih učinkovin uspešno znižuje holesterol.
Biostatine MED s kombinacijo naravnih učinkovin uspešno znižuje holesterol.

Dnevna količina holesterola, ki ga lahko zaužijete, je največ do 300 mg. Holesterola pa ne dobimo samo iz prehrane. Približno tri četrtine holesterola telo proizvede samo.

Hrana, ki se priporoča:

Priporočljivo je uživati živila, bogata z vlakninami, kot so polnozrnati izdelki, stročnice, sadje in zelenjava, oreščki, avokado, olivno olje, laneno seme, ribe, žitarice itd. S pravilno prehrano in gibanjem lahko holesterol znižamo za največ 15 %.

Kako učinkovito znižati holesterol?

Zdravniki za nadzorovanje holesterola pogosto predpisujejo kemične statine. A treba je poudariti, da gre sintetična zdravila, ki imajo žal tudi veliko negativnih stranskih učinkov. Mnogi se jim zato raje izognejo.

Ravno zato je dobro, da imamo na voljo tudi naravno pomoč, ki učinkovito znižuje holesterol v krvi. Biostatine MED s kombinacijo naravnih učinkovin (hitozan, artičoka, fermentiran rdeči riž, bioflavonoidi in vitamin C), uspešno znižuje holesterol in hkrati odpravlja motnje v presnovi maščob. Na voljo je v vseh lekarnah, Sanolaborjih in specializiranih trgovinah.

Če so torej meritve tudi vam pokazale povišano raven holesterola v krvi, je čas, da ukrepate. Prilagodite prehrano in življenjski stil ter se poiščite učinkovito naravno pomoč. Z uživanjem medicinskih pripomočkov, ki temeljijo na naravnih učinkovinah, kot je Biostatine MED, boste ne le uspešno znižali holesterol v krvi po naravni poti, ampak tudi bistveno znižali tveganje za pojav srčno-žilnih obolenj.

Sponzorirana vsebina