Jajce je eno od živil, katerega svežina je ključnega pomena za naše zdravje. Svežino jajca preverimo tako, da ga potopimo v vodo. Sveže jajce bo potonilo, staro pa bo plavalo na vodi. Svežino ribjega fileja ali cele ribe prepoznamo po vonju in videzu. Živila, kot so žitni kosmiči, stročnice, čaj, kava, piškoti in čokolada, se pri pravilnem hranjenju (suh prostor, sobna temperatura) lahko obdržijo mesece. A pri živilih, ki so lahko pokvarljiva, kot so meso, jajca, mlečni izdelki, sadje in zelenjava, je svežina ključna.
Preberite še: Zakaj nikoli ne smete zamrzniti stopljenega sladoleda?
Prav tako pri svežih pridelkih, saj se količina hranil (vitaminov in mineralov) s časom, ki mine od pobiranja, manjša. Prav zato kupujmo sveže izdelke sproti in ne na zalogo. Če je možno, kupujemo pridelke lokalnih pridelovalcev, da preteče čim manj časa od pobiranja in zaužitja živila. Kupljeno sadje in zelenjavo čim prej porabimo. Čebulo in korensko zelenjavo shranjujemo v temnem in zračnem prostoru, drugo zelenjavo damo v hladilnik.
Preberite še: Jajca: DA ali NE?
Sami pripravljamo in kuhajmo sveže sadje in zelenjavo. Največ hranil bomo ohranili, če kuhamo na pari, če ne pregrevamo zelenjave in če jo le na hitro popražimo na voku. Korensko zelenjavo pecimo v pečici in na žaru.
Zamrznjena živila – da ali ne?
Zamrznjena živila so na lestvici zdravih živil takoj za svežimi živili. Zakaj? Če sta sadje in zelenjava zamrznjena kmalu po pobiranju, v njiju ostane skoraj toliko hranil kot v svežih pridelkih, prav zato so zmrznjena živila lahko dobra rešitev, ko želimo ohraniti svežino pridelkov. Pravzaprac imajo zamrznjeni pridelki več hranil kot tisti, ki so jih pripeljali prek pol celine, so bili neprimerno shranjeni ali so nekaj dni čakali na prodajnih policah. Zato se ne bojte izbrati zamrznjenih živil ali jih kar sami shraniti na ta način. Pri tem morajo biti le primerno pakirana in shranjena na pravi temperaturi.
Berite navodila na embalaži
Preverite tudi oznake na embalaži, ki vam bodo pomagale odkriti, kako sveža so živila. Pomembne oznake so naslednje:
Porabiti do
Oznako najdemo na izdelkih, ki se prodajajo ohlajeni ali zamrznjeni, saj so hitro pokvarljivi in obstaja možnost, da se z njimi zastrupimo, če jih zaužijemo po navedenem datumu. Sem spadajo meso, jajca, ribe in mlečni izdelki. Naveden datum predvideva, da bomo živila shranjevali tako, kot piše na navodilih, ki so natisnjena na embalaži. Ko odpremo embalažo, moramo upoštevati druga navodila, in sicer tista, kjer piše, v kolikem času po odprtju lahko živilo še uporabljamo.
Uporaba po navedenem datumu
Izogibajmo se živilom, ki imajo prekoračen rok trajanja, čeprav imajo običajen videz in vonj.
Uporabno najmanj do
Oznako bomo zasledili na počasneje pokvarljivih živilih, kot so stročnice, testenine, riž in konzervirana živila. Oznaka pomeni, da so živila kvalitetnejša pred tem datumom, pozneje pa ne bodo neužitna in se z njimi ne bomo zastrupili, a bodo lahko manj kakovostna. Suho sadje bo bolj trdo, stročnice se bodo lahko dlje kuhale. Konzervirana živila lahko hranimo tudi pet let, a zavrzimo vse pločevinke, ki so zarjavele, poškodovane ali napihnjene.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV