Vizita.si
Sir

Zdravje

Kako zdrav je sir v resnici?

K.B.
24. 05. 2019 13.49
0

Je sir zdrav ali ne? Nekateri se mu pred poletjem izogibajo, da ne bi pridobili odvečnih kilogramov, drugi pravijo, da zakisa telo, da je preveč masten in da se mu je treba izogibati. A kaj je resnica in kaj je mit? Sir je zdrav, a z njim vseeno ne gre pretiravati, pravi dietetičarka Kelly Pritchett. Privoščimo si ga v zmernih količinah.

Sir
SirFOTO: iStock
''Sir vsebuje kar nekaj pomembnih hranil, vključno s kalcijem, beljakovinami, vitaminom B12 in cinkom. Kljub vsemu je precej kalorično živilo, zato se količina zaužitih kalorij kar hitro povečuje, če ga ne uživamo zmerno,'' je za CNN Health povedala dietetičarka in predstavnica ameriške Akademije nutricistike in dietetike Kelly Pritchett. Kalcij je pomemben za zdrave kosti in mišice, vitamin B12 preprečuje anemijo in varuje naš periferni živčni sistem. Cink pa je mineral, ki ga telo ne vsebuje v velikih zalogah in ga je zato ves čas treba vnašati s hrano. Varuje naš imunski sistem, stabilizira celične membrane in DNK ter je potreben za delovanje več kot 100 encimov v telesu.
Kljub vsemu, ko je govora o vsebnosti maščob, so nekateri siri lažji od drugih. Več kot imajo maščob, več imajo tudi kalorij.
Kljub vsemu, ko je govora o vsebnosti maščob, so nekateri siri lažji od drugih. Več kot imajo maščob, več imajo tudi kalorij. FOTO: iStock

A siri so lahko problematični, ker vsebujejo veliko kalorij. Mehkejši siri imajo običajno manj kalorij kot trdi siri: 30 gramov polnomastne rikote (2 žlici) vsebuje približno 50 kalorij ali 210 kJ energije, 30 gramov feta sira vsebuje 70kcal ali 293 kJ energije in 30 gramov čedar sira okoli 114 kcal ali 476 kJ energije. Sir prav tako vsebuje veliko nasičenih maščob, ki so poznane po tem, da povečujejo nivo slabega holesterola (LDL). V resnici je prav sir največji vir nasičenih maščob, ki jih prejmemo v zahodni prehrani. Nekatere raziskave kažejo, da polnomastni siri ne vplivajo negativno na nivo slabega holesterola (LDL), kot smo predvidevali do sedaj. ''Ni jasno, zakaj natnako pride do tega, a lahko gre tudi za povezavo z drugimi hranili v siru, kot so kalcij ali beljakovine, ki spremenijajo način, kako se maščoba absorbira ali presnavlja,'' je za CNN pojasnil Gregory D. Miller, vodja ameriškega Nacionalnega sveta za mlekarstvo

Kljub vsemu, ko je govora o vsebnosti maščob, so nekateri siri lažji od drugih. Več kot imajo maščob, več imajo tudi kalorij. Sveži (cottage) sir vsebuje najmanj maščob, nato sledi ricotta sir, feta, mocarela. Pamezan, švicarski in čedar sir pa vsebujejo največ maščob. ''Če želite zmanjšati vnos kalorij, lahko namesto čedar sira izberete mocarelo,'' je predlagala Kelly Pritchett. Čeprav sir, kot je čedar sir, vsebuje veliko kalorij, pa je dobrodejen za naše zobe. Poleg tega, da vsebuje veliko kalcija in drugih mineralov, uživanje trdega sira spodbuja proizvodnjo sline, kar pomaga zmanjšati nivo kislosti v ustni votlini in so zato naši zobje manj nagnjeni k razvoju kariesa.

Dietetičarka Kelly Pritchett tako svetuje, da sir uporabljamo kot dodatek k jedem in kot izboljševalec okusa in ne kot glavno jed. Dodajte malo feta ali kozjega sira k solati za boljši okus ali malo parmezana na polnozrnate testenine. Omejena količina sira bo zmanjšala tudi vnos soli, saj lahko siri vsebujejo kar veliko soli. Trdi parmezan denimo lahko na 30 gramov sira vsebuje od 260 do 390 miligramov soli. Prav zato dietetičarka pravi, da je sir zdrav in v njem lahko uživamo, a bodimo previdni, da s sirom ne pretiravamo.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662