Vizita.si
Ocvrta hrana škodi srcu.

Zdravje

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt

L. E.
25. 01. 2019 10.00
1

Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Ocvrta hrana škodi srcu.
Ocvrta hrana škodi srcu.FOTO: iStock

Raziskovalci prihajajo z ameriške univerze v Iowi (eni od zveznih držav). 18 let so spremljali 106.966 žensk. Za 13 oziroma 12 odstotkov večje tveganje so imele tiste, ki so vsak dan uživale ocvrtega piščanca, v primerjavi s tistimi, pri katerih ta sploh ni bil v njihovi prehrani.

Če so ženske vsak dan pojedle eno ali več porcij česar koli ocvrtega (sem spada denimo tudi ocvrt krompirček), so imele v primerjavi s tistimi, ki po ocvrti hrani niso posegale, tveganje za prezgodnjo smrt večje za osem odstotkov.

Zanimivo – največje tveganje se je pojavilo pri uživanju ocvrtega piščanca in rib. Pri slednjih je bilo tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga večje za sedem odstotkov in tveganje za prezgodnjo smrt zaradi težav s srcem večje za 13 odstotkov.

Raziskovalci dodajajo, da je bilo tveganje pri uživanju ocvrtega piščanca in rib povečano tudi, če ženske po taki hrani niso posegale prav vsak dan.

Američani so pogledali še, kako na tveganje, ki ga povzroča uživanje ocvrte hrane, vpliva to, koliko se udeleženke gibajo. Čeprav dovolj gibanja vsekakor pozitivno vpliva na zdravje, so ugotovili, da ni kar izničilo negativnega vpliva ocvrtih živil.

Še posebej očitno je takšna hrana vplivala na srce in ožilje. Če želite tega ohranjati zdravega, se torej izogibajte cvrtju ter obroke raje pripravljajte drugače.

Preberite si še, kako toplotna obdelava vpliva na zelenjavo. V nekaterih primerih ta s kuhanjem postane celo bolj zdrava.

Tveganje za prezgodnjo smrt je najbolj povečalo uživanje ocvrtega piščanca in rib, čeprav je bila seveda škodljiva tudi vsa ostala ocvrta hrana.
Tveganje za prezgodnjo smrt je najbolj povečalo uživanje ocvrtega piščanca in rib, čeprav je bila seveda škodljiva tudi vsa ostala ocvrta hrana.FOTO: iStock

Znanstveniki v študiji sicer niso našli neposredne povezave z rakom. Je pa izogibanje ocvrti hrani vsekakor pomemben del zdravega življenjskega sloga. In ta zagotovo zmanjšuje tveganje tudi za to hudo bolezen.

Udeleženke, ki so vsak dan posegale po ocvrti hrani, so se po navadi prehranjevale manj zdravo – uživale so manj sadja, zelenjave in polnovrednih žit, pa več sladkanih pijač, soli in rdečega ter procesiranega mesa. 

Zima je čas, ko je na voljo manj svežega sadja in zelenjave. Toda še vedno je na voljo mnogo izbire. Z nutricistko smo obiskali tržnico in jo vprašali, po čem poseči, da bomo zaužili dovolj mineralov in vitaminov.

Pozimi lahko posežete tudi po zamrznjenem sadju in zelenjavi. Ta v nasprotju s tistim, ki sveže prepotuje dolgo pot, dozori na rastlini ter zato vsebuje več za nas koristnih hranil. Nato je takoj zamrznjeno, zaradi česar se ta hranila tudi večinoma ohranijo. Tako zamrznjeno sadje in zelenjava nato brez težav potuje.

Američani so opozorili še na nekaj. In sicer, da je za zdrav življenjski slog pomembno, da porcije niso prevelike. Ker ljudje pogosto ocvrto hrano uživajo v restavracijah, ta postane še bolj škodljiva, ker nam jo postrežejo v prevelikih porcijah.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650