Vizita.si
Oči

Zdravje

Katera so ključna hranila za ohranjanje dobrega vida?

S.P.
09. 10. 2023 05.00
0

Zagotovo so vas v otroštvu večkrat spodbujali, da jejte korenje, saj boste potem bolje videli. Ta nasvet v resnici ni čisto iz trte izvit. Korenje je namreč bogat vir beta-karotena, ki se v telesu lahko spremeni v vitamin A, če ga telo potrebuje. Ravno vitamin A pa je eno od pomembnejših hranil, ki vpliva na zdravje naših oči. Seveda pa za zdrave oči in ohranjanje kakovosti vida še zdaleč ni dovolj le uživanje korenja ...

Naše oči so zagotovo eden najpomembnejših čutnih organov, saj nam omogočajo zaznavanje sveta okoli nas. A dejstvo je, da se prebivalstvo stara, s tem pa se pojavlja tudi vedno več očesnih težav. Na srečo strokovnjaki mirijo, da je kar 90 odstotkov težav z vidom mogoče preprečiti ali zdraviti. 

Skrb za zdravje oči je tako izjemnega pomena, saj lahko različni dejavniki (negativno) vplivajo na njihovo delovanje in dolgoročno oslabijo naš vid. Če odštejemo vpliv genetike ter prirojene okvare, očem najbolj škodimo s prekomernim izpostavljanjem UV-sevanju ter zaslonom, z nezdravimi navadami, kot je na primer kajenje, z nepravilno higieno oči, pomanjkanjem spanca ter z neustrezno prehrano

Iz tega lahko povzamemo, da za zdravje oči največ lahko naredimo sami z izogibanjem škodljivim dejavnikom ter z uživanjem raznolike prehrane, bogate z vsemi potrebnimi hranili. Ko z redno prehrano ne uspemo zaužiti dovolj potrebnih hranil, so nam v pomoč pri ohranjanju vida lahko tudi kakovostna prehranska dopolnila za oči, ki so na voljo v lekarnah.

Katera  ključna hranila pa lahko vplivajo  na ohranjanje dobrega vida?

Lutein in zeaksantin

Gre za očesna pigmenta oziroma antioksidanta, ki se kopičita v očesni mrežnici in pomagata zaščititi oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe. Najdemo ju v temni zeleni listnati zelenjavi (špinača, blitva, ohrovt), brokoliju, koruzi ter jajčnem rumenjaku. 

Resveratrol

Resveratrol je polifenol, ki se nahaja v rastlinah, kot je grozdje. S svojimi močnimi antioksidativnimi lastnostmi doprinaša k zaščiti očesa. Največ ga najdemo v rdečem vinu, poleg rdečega grozdja pa ga vsebujejo še arašidovo maslo, temna čokolada, borovnice in maline.

Vaša prehrana naj bo uravnotežena ter bogata s sadjem in zelenjavo.
Vaša prehrana naj bo uravnotežena ter bogata s sadjem in zelenjavo. FOTO: Profimedia

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline, kot sta EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina), so pomembne za zdravje oči, saj prispevajo k ohranjanju normalne funkcije mrežnice ter blagodejno vplivajo na stanja, kot so pojavnost starostne degeneracije makule (SDM), glavkom in suho oko. Bogat vit omega-3 maščobnih kislin so mastne ribe (losos, skuša, sardine, tuna), lanena in chia semena ter orehi.

Vitamini

Vitamin A je potreben za vzdrževanje prozorne roženice in je sestavni del proteina rodopsina, ki zagotavlja vid v slabih pogojih osvetlitve. Največ vitamina A se nahaja v jetrih (goveja, piščančja, svinjska), rumenjaku, mlečnih izdelkih, korenju, sladkem krompirju, špinači ter marelicah.

Vitamin C je široko prisoten v očesu. V očesni leči ima kar 50-krat večjo koncentracijo kot v krvi. Vitamin C deluje tudi kot filter UV svetlobe in tako lahko pripomore k zaščiti očesa pred oksidativnim stresom in posledično nastankom očesnih bolezni. Večje količine vitamina C vsebujejo citrusi in tropsko sadje, brokoli, ohrovt ter paprike.   

Vitamin D oziroma sončni vitamin je nepogrešljiv pri zaščiti očesa pred oksidativnim stresom in tako lahko pomaga pri ohranjanju vida. Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora (ribje olje, ribe, jajca).

Vitamin E je močan antioksidant, ki ščiti celice pred škodljivim vplivom prostih radiaklov. Najdemo ga v različnih oreščkih in semenih, lososu, avokadu ter listnati zelenjavi.

Minerali

Cink pomaga pri absorpciji vitamina A in je pomemben za ohranjanje vida v temi. Nahaja se v mesu, morskih sadežih, bučnih semenih, čičeriki in oreščkih. 

Selen je znan po antioksidativni vlogi in se torej bori proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo očesne celice in posledično slabijo vid. Največ selena najdemo v ostrigah, tunini, jajcih, sardinah, piščančjih prsih in gobah šitake.

Baker sodeluje pri obrambi očesa proti oksidativnemu stresu, hkrati pa ima pomembno vlogo pri delovanju očesne mrežnice. Dobri viri bakra so različna semena, oreški, stročnice, suho sadje, morski sadeži, kakav, žita in žitni izdelki, gobe, krompir in avokado.

Zagotovite svojim očem ključna hranila za ohranjanje vida

Ker pa se je v današnjem stresnem tempu življenja težko držati vseh prehranskih priporočil in telesu zagotoviti vse, kar za normalno delovanje potrebuje, je smiselno razmisliti tudi o uživanju namenskih prehranskih dopolnil za oči, kot je Nutrof Total.

Nutrof Total je prehransko dopolnilo za oči številka 1 v Evropi in že v 1 kapsuli na dan omogoča zaužitje ključnih hranil za ohranjanje vida, kot so vitamini C, D in E, minerali cink, baker in selen, omega-3-maščobne kisline in resveratrol ter očesu lastna pigmenta lutein in zeaksantin. Nutrof Total je kakovostno prehransko dopolnilo, pripravljeno in proizvedeno v skladu z najvišjimi standardi kakovosti, poleg tega pa ne vsebuje glutena, laktoze ali GSO. 

Nutrof Total že v 1 kapsuli na dan omogoča zaužitje ključnih hranil za ohranjanje vida .
Nutrof Total že v 1 kapsuli na dan omogoča zaužitje ključnih hranil za ohranjanje vida .FOTO: Arhiv naročnika

Da bi svoj vid ohranili v najboljši formi, je dovolj uživanje že ene kapsule Nutrof Total dnevno. Kljub temu pa poskrbite, da čim več potrebnih hranil zaužijete z zdravo in uravnoteženo prehrano. Pri tem vam bo v veliko pomoč informativna e-knjiga z naslovom Ohranite svoj vid z ustrezno prehrano, ki so jo v luči svetovnega dneva vida, ta bo letos 12. 10., pripravili na spletni strani www.mojeoko.si. V e-knjižici boste našli bogato zbirko nasvetov, katera hranila in v kakšni meri vključiti na jedilnik za dobrobit svojih oči. Naložite si jo TUKAJ!

*Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Viri: 1 Robman et al. Can J Ophthalmol . 2007. Dietary lutein, zeaxanthin, and fats and the progression of Age-Related Macular Degeneration. vol 42, NO.5 2. Ivanescu et al. Modifying choroidal neovascularization development with a nutritional supplement in mice. Nutrients 2015;7,5423-5442. 3 Maria Joao Veludo. AMD. 1st edition 2010. Retina Study Group. Preventive AMD Treatments. (14), 151-160. 4 Lim JC,,Caballero Arredondo M, Andrea J. Braakhuis and  DonaldsonPJ. Vitamin C and the Lens: New Insights into Delaying the Onset of Cataract. Nutrients. 2020. Oct; 12(10): 3142. 5. CAREDS Study Group. Vitamin D status and early age-related macular degeneration in postmenopausal women. (PubMed.gov). 6. Chong EW, Wong TY, Kreis AJ, Simpson JA, Guymer RH. Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ 2007; 335 (7623): 755. 7. Ugarte M, Osborne NN. Zinc in the retina. Prog Neurobiol. 2001, Jun;64(3):219-49. 8. Selenium - a fascinating antioxidant of protective properties. Kieczykowska M, Kocot J, Paździor M, Musik I. Adv Clin Exp Med. 2018 Feb;27(2):245-255. doi: 10.17219/acem/67222. 9. Linder MC & Hazegh-Azam M. Copper biochemistry and molecular biology.Am J Clin Nutr 1996;63(5):797S-811S.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 596