13 znakov, da imate odlično zdravje

ZDRAVJE

13 znakov, da imate odlično zdravje

N.R.A.
11.04.2024, 4:45
0

Svetovna zdravstvena organizacija (v nadaljevanju WHO) dobro zdravje opredeljuje kot stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje – in ne le odsotnost bolezni ali invalidnosti.

Naše telo nam nenehno pošilja signale o našem zdravju in vse, kar moramo storiti, je, da smo nanje pozorni. V nadaljevanju pa predstavljamo temeljne kazalce dobrega zdravja. 

1. Pomirjujoči in dosledni vzorci spanja

Naš sodoben način življenja ima velik potencial, da vpliva na kakovost našega spanja – od nedosledne rutine spanja in preveč spanja do uživanja prevelikih količin kofeina ali alkohola ali stresa.

Spanje je bistvenega pomena, da se naše telo in um napolnita – da ohranjamo našo telesno uro usklajeno z naravo in naš obnovitveni cikel stabilen. Naš spanec vpliva tako rekoč na vse v našem telesu – od tega, kako se počutimo, do naših kognitivnih funkcij. Njegova kakovost pa je odraz našega splošnega počutja.

Kakovosten spanec
Kakovosten spanec / FOTO: AdobeStock

2. Dobre ravni energije

Čeprav so ponavljajoče prekomerno uživanje kofeina, premalo spanja, dehidracija in pomanjkanje verjetni vzroki za nizko raven energije, to ne bi smelo biti pravilo. Kako torej ugotovimo, ali je naša raven energije dobra? Lahko opravljate redne dnevne aktivnosti brez večjih naporov in bolečin? Lahko izvajate obšolske dejavnosti, ne da bi to vplivalo na vašo raven energije?

Začnite dan s takšno energijsko bombo
PREBERI ŠE

Začnite dan s takšno energijsko bombo

3. Zdravo odvajanje blata

Če blato odvajamo prehitro ali prepočasi – ne eno ne drugo ni naravno in je lahko znak prebavnih težav. Če karkoli traja dlje časa, je najbolje, da aktivno poiščete načine, kako to odpraviti.

Čeprav ni določenega števila, kolikokrat naj bi oseba opravila veliko potrebo, morate debelo črevo izprazniti dovolj pogosto, da ne boste čutili napihnjenosti ali bolečin.

Prebava
Prebava / FOTO: AdobeStock

4. Zdrav urinarni sistem

Naš urinarni sistem je zelo pomemben, saj filtrira našo kri in izloča toksine (zaradi zdravih ledvic so razstrupljevalne diete povsem odveč), dodatno vodo, sol in druge odpadne snovi. Zdrav urinarni sistem ohranja naše telo optimalno funkcionalno in poenostavljeno čisto.

Kdaj je vonj urina razlog za skrb?
PREBERI ŠE

Kdaj je vonj urina razlog za skrb?

Urin mora biti bledo rumene barve. Ko ostanete primerno hidrirani, bo vaš urin svetlo rumen, skoraj podoben prozorni barvi. Dodatni pokazatelj dobrega urinarnega sistema je, da lahko opravljate dnevne aktivnosti brez nelagodja pri uriniranju ali uhajanja urina. 

8 razlogov, zakaj imate penast urin
PREBERI ŠE

8 razlogov, zakaj imate penast urin

5. Zdrava koža

Naša koža je zaščitna plast, ki nas ščiti pred zunanjimi agresorji, kot je onesnaženje. Za dobro opravljanje svojega dela potrebuje stalno zaščito. Veliko pove tudi o našem zdravju – zdrava koža je odraz zdravega, nahranjenega telesa.

Koža
Koža / FOTO: Adobe Stock

6. Zdravi lasje

Naši lasje so ena najvidnejših značilnosti našega telesa in eden najbolj opaznih pokazateljev našega zdravstvenega stanja. Spremembe v videzu, strukturi ali volumnu naših las so lahko znaki osnovnih zdravstvenih težav. Količina izpadlih las je tudi simbol hormonskega in prehranskega ravnovesja v našem telesu.

10 razlogov, zakaj prekomerno izpadajo lasje
PREBERI ŠE

10 razlogov, zakaj prekomerno izpadajo lasje

7. Dobro ustno zdravje in nevtralen vonj

Naše ustno zdravje je odvisno od splošnih življenjskih navad oz. stvari, kot je vsakodnevno umivanje zob. Težave z dlesnimi se lahko pojavijo zaradi slabega ustnega zdravja. Nekaj bolezni življenjskega sloga je povezanih tudi s slabim ustnim zdravjem.

Zobje
Zobje / FOTO: Profimedia

8. Redni menstrualni cikli

Redni menstrualni cikli so znak dobrega zdravja in kažejo, da telo normalno deluje. Prav tako nakazujejo, da so naši hormoni aktivni in uravnoteženi ter da lahko naše telo podpira naravno spočetje. 

Kako lajšati boleče menstruacije?
PREBERI ŠE

Kako lajšati boleče menstruacije?

9. Zdravo delovanje možganov

Zdravi možgani so bistveni za dolgo in polno življenje – iz očitnih razlogov. Obvladujejo vsa naša čutila, nenehno sprejemajo in prevajajo sporočila ter obravnavajo nešteto misli hkrati. Za razliko od drugih organov so naši možgani odgovorni za naše čustveno in fizično dobro počutje.

Možgani
Možgani / FOTO: AdobeStock

10. Zdravo srce

Naše srce črpa kri po našem telesu, da krožijo kisik in hranila, ki jih naši organi potrebujejo za pravilno delovanje. Pomaga tudi, da se ogljikov dioksid vrne v pljuča, da ga lahko izdihnemo. Ko naše srce učinkovito opravlja svoje delo, naše telo dobiva s krvjo kisik in hranila, ki jih potrebuje, kar nam daje dovolj energije za ohranjanje aktivnega življenjskega sloga.

Tak srčni utrip ni normalen
PREBERI ŠE

Tak srčni utrip ni normalen

11. Močan imunski sistem

Naš imunski sistem nas ščiti pred boleznimi ali drugimi potencialno škodljivimi tujki. Ko deluje pravilno, naš imunski sistem prepozna morebitne grožnje (vključno z virusi, bakterijami in paraziti) in jih odstrani iz našega telesa. To je naš notranji sistem, ki celi rane, preprečuje bolezni in nas ščiti pred okužbami.

Zdrave oči
Zdrave oči / FOTO: Shutterstock

12. Zdrave oči

Pravzaprav nam ni treba govoriti o tem, kako pomembne so oči in kakšen dar je vid za ljudi. Ohranjanje zdravja oči je pomembno za ohranjanje čistega in jasnega vida ter seveda dolgoročno preprečitev kakršnih koli oblik okužbe ali poškodbe oči.

Bolezen, ki je posledica pomanjkanja vitamina D
PREBERI ŠE

Bolezen, ki je posledica pomanjkanja vitamina D

13. Zdrave kosti

Naše kosti podpirajo strukturo našega telesa in ščitijo vitalne organe pred poškodbami. V njih so shranjeni ključni elementi, kot sta kalcij in fosfor, naši beli krvnički, eritrociti in trombociti pa nastajajo v kosteh. Močne, pravilno delujoče kosti so zelo pomemben pokazatelj dobrega zdravja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: nutrova