V jesenskih dneh je kivi vsekakor eden najbolj zaželenih sadežev, ki osveži naš organizem in krepi imunski sistem ter preprečuje, da bi obležali v postelji z gripo ali prehladom. V 100 gramih kivija se nahaja tudi do 300 miligramov C vitamina, 174 miligramov vitamina A, poleg tega pa vsebuje tudi znatne količine vitaminov skupine B ter tudi precej kalcija, železa, fosfora, magnezija in preostalih mineralov.
Z rednim vnašanjem kivija v prehrano boste pripomogli tudi k zdravju kosti, zobovja in dlesni. Na telo deluje bazično, torej, če imate zakisano telo, je kivi sadež, s katerim si lahko pomagate.
Še posebej priporočljiv je za nosečnice, saj vsebuje folno kislino, ki je človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. In eden od načinov je tudi, da uživate zeleni sadež. Ta je namreč bogat vir folne kisline, ki ima posebno vlogo pri hitrih celičnih delitvah, zato je pomembno, da je zaužijemo dovolj med in po nosečnosti. Plod namreč varuje pred nevrološkimi motnjami, saj pomaga pri pravilnem razvoju možganov, lobanje in hrbtenjače.
Kivi ima visoko koncentracijo luteina, antioksidanta, ki preprečuje starostne bolezni oči. Tako preprečuje nastanek sive mrene, poleg tega pa preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic. Poleg luteina vsebuje tudi številne druge antioksidante.Ravno tako je odličen vir vlaknin, ki zmanjšujejo možnost za razvoj raka na črevesju, preprečujejo težave s srcem in ožiljem ter lahko pomagajo pri izgubi prekomerne telesne teže. Če imate težave s povišanim krvnim tlakom, pa vam ga bo kivi pomagal uravnavati, saj vsebuje bioaktivno snov, ki pripomore k zniževanju krvnega tlaka. Pomemben pozitiven učinek tega sadeža pa je tudi ta, da pomaga pri preprečevanju krvnih strdkov in lahko znižuje količino maščob v krvi.
Kivi ima visoko koncentracijo luteina, antioksidanta, ki preprečuje starostne bolezni oči. Tako preprečuje nastanek sive mrene, poleg tega pa preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic. Poleg luteina vsebuje tudi številne druge antioksidante.
Kivi lahko uživate vsak dan, vendar ne več kot dva sadeža, saj lahko v nasprotnem izzove alergijske reakcije.
Kako ga uživati?
Narežimo si ga v posodico ter ga v službo odnesimo za malico. Vmešati ga je mogoče v smuti – denimo s špinačo in avokadom. Dodajte še malo vode in lanenih semen. Nekaj kivija lahko narežete tudi k ovsenim kosmičem ter chia pudingu. Da bo bolj zdravo, z njim okrasite praznično pecivo.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV