Za veliko noč na bogato obloženih mizah, kjer je šunka, orehova potica, kruh in hren, ne smejo manjkati tudi jajca oziroma pirhi. Prav barvanje jajc je v tem času lahko tudi izjemno zabavno opravilo, s katerim lahko izrazimo svojo kreativnost. Rdeče obarvani prihi v Krščanstvu predstavljajo simbol krvi, ki jo je prelil Jezus, prav tako tudi vstajenja, kjer tako kot piščanec stre pupino in vstopi v življenje, je iz groba vstal tudi Jezus. Jajc je v tem času torej na naših mizah v izobilju. Čudovite obarvane pirhe si radi tudi izmenjamo in tako obogatimo svojo zbirko pirhov s kreativnimi izdelki drugih ljudi. Če se želite izogniti uporabi umetnih barvil, lahko jajca obarvate na boljnaraven način, denimo s kurkumo, rdečim zeljem, olupki čebule ali rdečim vinom.
Jajca so v preteklosti bila velikokrat napačno označena, kot sovražnik našega ožilja. Danes vemo, da temu ni tako in lahko jajca označimo za eno najboljših beljakovinskih živil, pove dietetičarka Marina Zakić: ''Vsebujejo ogromno beljakovin, katere so izredno pomembne za rast, razvoj in obnovo organizma. Komponente beljakovin, aminokisline, so pomembne za izgradnjo mišic, celično presnovo, kot tudi za vrsto drugih funkcij. Eno večje jajce, vsebuje kar 6 gramov beljakovin, pomembneje pa je dejstvo, da jajca vsebujejo vse esencialne aminokisline in to v pravih razmerjih.''
Holesterol v jajcih - problematičen ali ne?
Najpogosteje se zatakne pri razumevanju dejstva, da jajca vsebujejo visoko vsebnost holesterola. Čeprav eno večje jajce vsebuje okoli 200 mg holesterola, pri večini ljudi ravni holesterola v krvni ne dviguje, pove diatetičarka. ''Naša jetra namreč sama, endogeno, proizvajajo holesterol vsak dan. Ko uživamo več jajc, jetra ta večji vnos dietarnega holesterola preprosto kompenzirajo tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola. V bistvu lahko uživanje celih jajc celo zmanjša teganja za boleznimi srca, s spremembo oblike LDL-a, poveča HDL in izboljša inzulinsko občutljivost.'' Tako jajca kljub visoki vsebnosti holesterola veljajo za zdravo živilo in smo jih dolgo časa po krivem 'obtoževali', da povzročajo povišane ravni holesterola in da se jim zato moramo izogibati.
Ne le, da so bogat vir zdravih beljakovin, so tudi eden najboljših virov holina, hranila ki je zelo pomembno za zdravje možganov in ledvic. Dodatno, jajčni rumenjak vsebuje lutein in zeaksantin, antioksidanta, ki pomagata pri normalnem vidu, preprečujeta sivo mreno in degeneracijo makule.
Kljub vsemu velja pravilo zmernosti
''Čeprav so jajca odlično živilo, tudi z jajci ne pretiravajte! Priporočeno je, da zaužijete 2-4 jajci na dan, seveda odvisno od posameznika,'' pove dietetičarka. Možno je tudi, da boste v času velike noči pojedli nekoliko več jajc, a to lahko uravnotežite tako, da v preostalem delu leta uživate zmerno količino jajc v kombinaciji z uravnoteženo prehrano. Kot večkrat rada poudari dietetičarka Marina Zakić, se težave z zdravjem zaradi nezdrave prehrane ne odražajo zaradi nekaj dni, ko so bili prazniki in smo 'grešili', a zaradi vseh preostalih dni, ko nismo upoštevali pravil zdravega prehranjevanja.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV