Rambutan sadež je nenavadni sadež v velikosti golf žogice. Njegova lupina je rdeče barve z nežnimi zeleno-rdečimi izrastki oziroma 'lasmi'. Sadež je svoje ime dobil prav po svojih 'laseh', saj rabut v malajščini pomeni lasje. Čeprav lahko brez težav varno uživate surov sadež v notranjosti lupine, se morate izogibati lupini in semenom. Rambutan semena vsebujejo strupeno snov, zato jih ni priporočljivo uživati.
Meso sadeža je videti kot liči in ima prav tako tudi podoben okus. Nekateri ljudje okus opisujejo kot sadek in kremast, a okus svežega sadeža je popolnoma drugačen kot okus sadeža, ki je konzerviran.
Bogat vir vitamina C
Študije prehranske vsebnosti sadeža rambutan kažejo, da je bogat z vitaminom C. Na 100 gramov sadeža je vsebnost vitamina C okoli 36 gramov, kar je skoraj 40% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Prav tako je bogat vir drugih vitaminov in mineralov. Denimo 100 gramov svežega sadeža vsebuje okoli 20% priporočenega dnevnega vnosa bakra in 10% priporočenega dnevnega vnosa mangana, vsebuje pa tudi sledi magnezija, cinka, kalija, železa in fosforja. Prav vitamin C pa je tisti, ki pomaga krepiti imunsko odpornost.
Za boljšo prebavo
K boljši prebavi prispeva velik nivo vlaknin v sadežu. 100 gramov rambutan sadeža vsebuje skoraj 3 grame vlaknin, kar predstavlja 11% priporočenega dnevnega vnosa vlaknin. Zdravniki iz Klinike Mayo pravijo, da so prehranske vlaknine ključnega pomena za naše zdravje in za zdravje naše prebave. Uživanje dovolj vlaknin v prehrani pomaga pri rednemu gibanju našega črevesa in pri večjemu volumnu blata, zaradi česar ta lažje prehaja skozi črevo. Vlaknine so prav tako pomembne, ker varujejo zdravje črevesa in preprečujejo gastrointestinalne bolezni. Rambutan sadež je poleg vlaknin bogat tudi z vodo - kar 82% sadeža je sestavljenega iz vode. Voda pa je prav tako pomembna pri prebavi, saj pomaga k boljši prebavi in preprečuje zaprtje.
Izguba odvečnih kilogramov
Ker samo ena porcija sadeža vsebuje okoli 68 kalorij ali 285 kJ energije in malo ogljikovih hidratov, je sadež odličen tudi za tiste, ki bi radi izgubili kakšen odvečen kilogram. V strokovni reviji PLoS Medicine strokovnjaki poročajo, da povečan vnos kakršnega koli sadja in zelenjave pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. A prav velika vsebnost vlaknin in vode v rambutanu bo dodatno pomagala pri hujšanju. Številne študije so dokazale, da večji vnos vlaknin pozitivno vpliva na izgubo odvečnih kilogramov. Znanstveniki opozarjajo, da v zahodni prehrani primanjkuje ravno vlaknin, zaradi česar bi morali ljudje dati poudarek na to, da na dan res zaužijejo priporočenih 25 do 30 gramov vlaknin. Vlaknine ne izboljšujejo le prebave, a tudi podaljšujejo občutek sitosti, zaradi česar manj verjetno kasneje posegamo po nezdravih prigrizkih.
Kot omenjeno, pa se vedno izogibajte lupini in semenom sadeža. Rambutan je tropsko sadje, ki ga boste morda srečali, če se boste podali v kakšno azijsko deželo. Najdete pa ga lahko tudi v kakšni bolje založeni trgovini ali azijskih marketih, kjer prodajajo sadje in zelenjavo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV