Vizita.si
BATASTA testenine

Zdravje

Ljubitelji testenin boste navdušeni

S.P.
31. 05. 2022 05.00
0

Skoraj ga ni junaka, ki ne bi bil navdušen nad testeninami. Dandanes na prodajnih policah lahko najdemo malo morje testenin najrazličnejših oblik, sestave in tudi okusa, tako da jih lahko uživate tudi tisti, ki pazite na svoje zdravje, ste morda vegani ali se recimo izogibate glutenu. Med izjemno okusne in zdravju prijazne zagotovo sodijo testenine iz sladkega krompirja, ki bodo brez dvoma navdušile tudi najbolj zahtevne gurmane.

Testenine – le kdo jih ne obožuje?! Pripravimo jih lahko na tisoč in en način, uživamo jih v vseh letnih časih, s premišljeno kombinacijo drugih živil so lahko prava kulinarična poslastica, sicer pa idealna rešitev za dneve, ko smo v stiski s časom. Načeloma testenine ne veljajo kot najbolj zdrav vir ogljikovih hidratov, a v resnici ni čisto tako. Odvisno je namreč od tega, kako jih pripravite, koliko jih zaužijete in kakšna je njihova sestava. Katera koli vrsta testenin je v omejenih količinah lahko del uravnotežene prehrane, so pa nekatere zaradi vsebnosti različnih vrst žit ali drugih sestavin seveda bolj priporočljive. Tu velja med drugim omeniti polnozrnate, pirine ali ajdove, pa testenine, ki jih z novimi prehranskimi tehnologijami izdelujejo iz rjavega riža, čičerike ali na primer sladkega krompirja. Ravno testenine iz sladkega krompirja slovijo kot idealna izbira za vse, ki obožujete zdrave, a hkrati okusne jedi. Zakaj?

Bataste bodo navdušile celo družino.
Bataste bodo navdušile celo družino. FOTO: Arhiv narocnika

Sladki krompir je prava zakladnica zdravja

Mnogi ne vedo, da botanično sladki krompir ne spada v isto družino kot običajni krompir, ki se uvršča med razhudnikovke (kot paradižnik, jajčevec in paprika). Sodi namreč v družino slakovk. Sicer je sladki krompir bogat vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo, vsebuje pa tudi dolg seznam vitaminov in mineralov. Predvsem je odličen vir vitamina A, ki prinaša vrsto koristi – med drugim deluje antioksidantno, pomemben je za vid in krepi imunski sistem. K slednjemu prispeva še vitamin C, ki je ravno tako pomemben antioksidant. Poleg tega v telesu sodeluje pri tvorbi kolagena, ki je nujen za zdravje kože, kosti, žil, zob in dlesni. Vsebuje nekaj vitaminov iz skupine B, ki pomagajo preprečevati prehitro pomanjkanje energije. Med minerali je sladki krompir še posebno bogat s kalijem. Povečan vnos kalija (ter zmanjšan vnos natrija) tako znižuje krvni tlak in s tem pripomore k zniževanju tveganja za nastanek kapi, koronarne bolezni srca in zadnje stopnje ledvične bolezni. Sladki krompir vsebuje tudi mangan, magnezij, kalcij in nekaj železa, hkrati pa ima relativno nizek glikemični indeks in je zaradi številnih koristnih snovi še posebej priporočljiv za diabetike. 

Testenine, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti

Dolg seznam pozitivnih učinkovin sladkega krompirja in njegov odličen okus sta več kot uspešno izkoristila podjetnika Martina Wanis in Jan Šlamberger, ki sta za seboj pustila mestno življenje in zagnala proizvodnjo sladkega krompirja. Ko sta ugotovila, da velik del pridelka zaradi oblike in velikosti ni primeren za prodajo v trgovinah, se jima je porodila genialna ideja, kako ta slastni pridelek čim bolj kreativno uporabiti in ne zavreči. Iz preostanka sladkega krompirja, pridelanega in ročno pobranega v Sloveniji, sta tako ustvarila nekaj izjemno posebnega, hranljivega in trajnostnega – brezglutenske testenine Batasta. Na voljo so v tradicionalni obliki italijanskih testenin cesarecce, skuhane pa so v dveh do treh minutah. Brez dvoma boste nad testeninami navdušeni vsi, saj jih lahko pripravite z omako po želji ali kot prilogo najrazličnejšim glavnim jedem, ravno tako pa so, kot rečeno, primerne za tiste, ki se izogibate glutenu ali prisegate na vegansko prehrano. 

Svojo zgodbo sta inovativna podjetnika predstavila tudi v 6. sezoni priljubljenega projekta Štartaj Slovenija!, njune testenine Batasta pa so tako navdušile, da so si prislužile naziv Hit produkt 2021. Že samo dejstvo, da bo podjetje Spar Slovenija z njima podpisalo pogodbo o nadaljnjem sodelovanju, je bilo zanju uresničitev ogromne želje, prekipevala sta od sreče in ponosa. Ko pa sta izvedela, da je v težki konkurenci ravno njun produkt prejel laskavi naziv, preprosto nista mogla verjeti, da se je zgodilo nekaj tako čudovitega. "Še zdaj se ne zavedam, kaj to pomeni ter kakšna odgovornost je položena na najina ramena, da upravičiva ta naslov," je Jan povedal ob razglasitvi, Martina pa je med drugim priznala, da je v tistem trenutku doživela tudi občutek sprejetosti in potrditve, kam pripada.

Martina in Jan ves čas razvijata nove okuse.
Martina in Jan ves čas razvijata nove okuse.FOTO: Arhiv naročnika

Nove ideje, novi okusi

Po tem izjemnem uspehu podjetnika seveda ne počivata na lovorikah, ampak ustvarjata naprej. Že znano Batasto sta tako ponudila tudi v večjem, 500 g pakiranju, ki bo zagotovo nahranilo celo družino. Prodajne police sta obogatila s testeninami Batasta iz vijoličastega sladkega krompirja, pred kratkim pa sta nas razveselila z novico, da je tu že nova roza Batasta. Kot zanimivost naj omenimo, da je nova Batasta nastala povsem naključno, zaradi zapletov pri njeni vijolični predhodnici. Ker sta torej želela ljudem pokazati tudi uporabnost drugih vrst sladkega krompirja, sta pred letom dni posadila vijoličasti sladki krompir, ki je ravno tako kot oranžni pravi eliksir zdravja. Vijoličasto barvo dobi iz antociana, ki velja za enega najmočnejših antioksidantov. Iz njega sta nameravala narediti vijoličasto Batasto, a žal ni šlo vse po načrtih, saj se je jeseni izkazalo, da je pravzaprav zgolj polovica pridelka vijoličastega, ostalo pa je beli sladki krompir. Situacija, ki bi jo lahko marsikdo dojel kot katastrofo – štirih ton belega sladkega krompirja namreč ni nihče želel – se je na koncu izkazala za še kako dobrodošlo. Sprva sta poskušala narediti tudi bele testenine, a sta bila pri tem zadržana, saj bi jih lahko enačili s klasičnimi, čeprav je bila njihova tekstura idealna. Tako se je v njiju prebudila umetniška žilica, preprosto sta zmešala dve barvi sladkega krompirja in nastale so rožnate testenine, ki imajo še eno posebnost – obliko, imenovano gigli, in so pravzaprav videti kot lepe male rože. Če potegnemo črto, so privlačne za oči in pravi balzam za brbončice. 

Sicer se Martina in Jan tu ne nameravata ustaviti. Njuni načrti so namreč ogromni, saj imata že cel seznam novih idej o izdelkih iz sladkega krompirja. Sprva se bosta osredotočila le na testenine, ki bodo novih barv in oblik, kasneje pa nas morda presenetita še s čim povsem novim.

Gurmani, kulinarični navdušenci ter ljubitelji zdravih, brezglutenskih in veganskih živil lahko, kot rečeno, njune Bataste najdete na policah trgovin Spar Slovenija. Brez slabe vesti jih vključite v vaš jedilnik, preizkušajte različne recepte ter z njimi razvajajte svoje najbližje. 

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650