S temi navadami lahko upočasnimo biološko staranje
ZDRAVJE

S temi navadami lahko upočasnimo biološko staranje

S.V.
23.05.2023, 5:00

Staranje je del življenja in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa z dejanji, prehrano in gibanjem ohranjamo mladost in predvsem vplivamo na zdravje in dobro počutje. V nadaljevanju najdete nekaj preprostih navad, ki jih lahko vnesete v svoj vsakdan in tako kljub staranju ohranjate svojo kondicijo in zdravje.

Življenjske navade se spreminjajo, in če je bila včasih povprečna starost žensk, pri kateri so imele prvega otroka, 20, se je le-ta danes premaknila na 30. Hkrati tudi do višje starosti delamo in se upokojimo v vse bolj v zrelih letih, zato si želimo čim dlje ostati mladostni in predvsem zdravi. Le z dobrim počutjem lahko v starosti uživamo, potujemo, se igramo z vnuki in uživamo v dobri družbi. 

S staranjem pridobivamo veliko novih izkušenj in modrosti, a žal staranje prinese tudi večje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Med njimi so najpogostejše srčno-žilne bolezni, demenca, Parkinsonova bolezen in rak.  S staranjem se povečuje tudi količina napak v DNK zaradi izpostavljenosti prostim radikalom, kemikalijam, UV sevanju ter nezdravega načina življenja, ki zajema kajenje, pitje alkohola, uživanje nezdrave prehrane in premalo gibanja. Celice vse slabše opravljajo svoje naloge in prispevajo k staranju celotnega organizma. Da bi doživeli kar se da lepo starost in predvsem, da bi v starosti lahko kakovostno živeli, lahko veliko naredimo sami s preventivnimi aktivnostmi. S preprostimi navadami, ki jih delimo v nadaljevanju, lahko upočasnimo biološko staranje. 

Preproste navade, ki ohranjajo mladost 

Poznamo kronološko in biološko starost, pri čemer kronološka starost predstavlja število let, ki so minila od rojstva. Biološka starost pa predstavlja fiziološko stanje organizma. Posamezniki iste kronološke starosti imajo lahko različno biološko starost. Leta tečejo in nanje ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na biološko staranje na način, da ga z zdravim življenjskim slogom upočasnimo in tako zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni. 

Če smo zdravi, lahko v starosti živimo aktivno življenje.
Če smo zdravi, lahko v starosti živimo aktivno življenje. / FOTO: Arhiv naročnika

Gibanje

Vadba je eden najboljših načinov za ohranjanje mladosti. Če je narava dela taka, da preživimo več kot polovico dneva v sedečem položaju, je nujno, da si vsako uro vzamemo odmor, vstanemo in naredimo nekaj korakov po pisarni. Svoj prosti čas pa vsaj dvakrat na teden namenimo enournemu sprehodu v naravi, teku, kolesarjenju, skupinski vadbi ali na primer vaji za moč. Aerobna aktivnost je super, saj povzroči pospešeno dihanje in bitje srca, medtem ko z vajami za moč krepimo mišice in kosti. Ne glede na to, ali gremo samo na sprehod ali pa se odločimo za kakšno vadbo, pozitivno vplivamo na dobro počutje in na organizem telesa. 

Prehrana

Ni pomembno le, koliko obrokov bomo dnevno zaužili, temveč tudi, kaj bomo v telo vnesli. Potrebno je jesti hrano, ki bo organizmu zagotovila dovoljšen vnos vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih koristnih snovi, ki jih le-ta potrebuje za normalno delovanje. Raznovrstna sezonska zelenjava in sadje vsebujeta veliko vitaminov in mineralov. Živila, ki so še posebej bogata z antioksidanti, so korenje, marelice, grozdje, borovnice, listnata zelenjava, paprika, paradižnik, fižol in druge stročnice. Izogibati se je potrebno sladkorju, predelani hrani in nasičenim maščobam, saj neugodno vplivajo na naš organizem. Zelo pomembno je, da dnevno v telo vnesemo dovolj tekočine, vode. Hidracija je izjemnega pomena za mladosten videz kože in zdravje našega telesa na splošno.

Matični mleček

Poleg uravnotežene prehrane in gibanja lahko v svoj vsakdan vključimo uživanje matičnega mlečka, ki aktivira mehanizme dolgoživosti (sirtuine), poveča odpornost telesa na oksidativni stres ter tako ščiti celice pred poškodbami, ki povzročajo njihovo staranje. Matični mleček že stoletja uporabljamo kot tonik vitalnosti in podporo imunskemu sistemu, novejše raziskave pa odkrivajo vedno nove učinke matičnega mlečka na številne vidike človekovega zdravja – na hormonsko ravnovesje, spodbujanje možganskih funkcij in tudi na upočasnitev staranja.

Dragoceni matični mleček je tudi ena od ključnih aktivnih sestavin Medexovega novega prehranskega dopolnila Beelixir, ki uvaja novo generacijo ANTI-AGEING prehranskih dopolnil z delovanjem na celični ravni. Edinstvena formula ROYAL YOUTH, ki vsebuje standardizirano kombinacijo matičnega mlečka, nikotin adenin dinukleotida (NAD), nepogrešljivega pri popravljanju DNK v naših celicah, zagotavljanju celične energije in pravilnem izražanju genov, in koencima Q10 s cinkom ter vitaminoma D3 in B1, ponuja učinkovito podporo starajočim celicam. Cink ima vlogo pri sintezi DNK in beljakovin ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Cink in vitamin D imata vlogo pri delitvi celic, vitamin B pa prispeva k sproščanju energije pri presnovi in k delovanju živčnega sistema ter ima vlogo pri delovanju srca.  

Skrbno izbrane sestavine delujejo v sinergiji za kar največji učinek na celični ravni. Pomagajo upočasniti biološko staranje celic in celotnega organizma, kar je ključno za podaljšanje zdravega obdobja življenja. Prehransko dopolnilo Beelixir je naravno, brez konzervansov, umetnih arom in barvil. Namenjeno je vsem po 30. letu starosti, vsem, ki želijo zdrav življenjski slog dopolniti z ANTI-AGEING podporo na celični ravni. 

Prehransko dopolnilo Beelixir
Prehransko dopolnilo Beelixir / FOTO: Arhiv naročnika

Sponzorirana vsebina