Vizita.si
Poprova meta

Zdravje

Meta – eno najboljših poletnih zelišč

L. E.
23. 05. 2022 05.00
0

Ste vedeli, da je meta eno najbolj antioksidantnih zelišč? Tolikokrat posegamo po različni eksotični superhrani, prezremo pa tisto, kar lahko zraste na našem vrtu ali celo balkonu. Dodajte meto vodi, ki jo pijete, pa tudi različni hrani. Lepo se poda h krompirju, mesu, rižotam, solatam ...

Sveža meta vsebuje malo kalorij in zelo veliko vitaminov in mineralov. S tem zeliščem zaužijete vitamina A in C ter minerale kalij, magnezij, kalcij in železo.

Pomaga lahko pri alergiji

Poleg zgoraj navedenih vitaminov in mineralov meta vsebuje tudi snov, ki se imenuje rozmarinična kislina. Ta je zelo močan antioksidant, ki za povrh preprečuje vnetja v telesu. Prav slednja pripeljejo k boleznim. Študije pa so pokazale, da je zaradi te kisline meta v veliko pomoč tudi, če nas mučijo alergije.

Po meti posezite, ko ste prehlajeni

Mentol, ki je v meti, pomaga proti sluzi, ki se pri prehladu nabira v nosni votlini in zgornjem delu dihal. Metin čaj pa pomaga pri bolečem grlu. V tem letnem času si ga lahko privoščimo tudi iz svežega zelišča.

Imate prebavne težave, vetrove, ste napihnjeni?

Že babice so nam ob prebavnih težavah ponudile skodelico metinega čaja. In študije so pokazale, da so imele povsem prav. Meta je zelišče, ki na prebavila deluje pomirjujoče. Vpliva tudi na izločanje žolča in s tem pospeši in izboljša prebavo. Ker vpliva na žolč, vpliva tudi na holesterol. Poveča ravni dobrega holesterola v krvi. Za povrh meta pomaga proti napihnjenosti in pri vetrovih.

Za zdravje ustne votline

Zakaj je meta velikokrat v zobnih pastah? Ker zelo dobro pripomore k zdravju ustne votline. Deluje namreč antimikrobno. Poleg tega naravno zelo učinkovito osveži dah. Preden so ljudje lahko kupili žvečilke, so za boljši dah pravzaprav požvečili malo takšnega zelišča, kot je meta.

Deluje protibolečinsko

Obstaja več vrst mete in pokazalo se je, da poprova meta deluje protibolečinsko. Dejansko poveča naš prag bolečine. In sicer je najbolje, da meto, ko nas kaj boli, zaužijemo kot čaj. Topel napitek nas bo dodatno pomiril.

Kako z meto kuhati in kako jo shranjevati?

Meto dodajte vedno povsem ob koncu kuhanja. Če jo morate shranjevati, to delajte v plastični vrečki. Tako zaprta lahko v hladilniku zdrži teden dni. Če jo gojite sami, jo posadite v manjše lončke in jo postavite na sončno polico. Pozitivno je tudi, da bo odganjala muhe. Ko jo sekljate, to počnite z ostrim nožem. Če boste uporabljali topega, bo veliko okusa ostalo na nožu in deski.

S svežo meto lahko začinite kuhan krompir.
S svežo meto lahko začinite kuhan krompir.FOTO: Thinkstock

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662