Kanadski raziskovalci z univerze McMaster v Ontariu so ugotovili, da redno uživanje mleka in mlečnih izdelkov na naše srce vpliva zelo dobro. Tisti, ki so užili tri porcije mleka, sira, jogurta ali masla na dan so imeli v primerjavi s tistimi, ki so užili manj porcij ali sploh nič od tega, kar dvakrat manjše tveganje, da bodo zboleli za boleznijo srca in ožilja oziroma celo doživeli kap. Mleko vsebuje vrsto za nas dobrih hranil – od kalcija do kalija, magnezija in vitamina K, ki je sicer precej redek.
Več kot 136 tisoč udeležencev študije
V študiji so pogledali podatke več kot 136 tisoč ljudi iz 21 držav, ki so sodelovali v študiji, ki se imenuje Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE) study. Ta študija raziskuje okoljske, sociološke in biološke vplive na debelost ter kronične zdravstvene težave, med drugim na bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen ter rakava obolenja.
Udeleženci, ki so bili stari od 35 do 70 let, so bili razdeljeni v štiri kategorije. Eni niso uživali mleka, jogurta, masla ali sira, drugi so uživali manj kot eno porcijo teh živil na dan, tretji eno do dve porcije in četrti več kot dve porciji. Porcija je bila kozarec mleka, skodelica jogurta, 15 gramov sira in čajna žlička masla. Raziskovalci so ljudi začeli spremljati leta 2003, spremljali so jih devet let.
Mleku se ne bi smeli kar odreči
Zaključek študije je bil, da je idealno zaužiti v povprečju tri porcije mleka, jogurta, sira ali masla na dan. To je pri udeležencih zmanjšalo tveganje za bolezni srca in ožilja, vendar pa raziskovalci še ne vedo, zakaj in kako. To bi bilo potrebno še raziskati. Vendar dr. Dehghan pravi, da vsekakor priporoča uživanja mleka in mlečnih izdelkov. “Ni treba pojesti ravno sedem porcij na dan,” doda. “Toda približno tri porcije, kar je nek zmeren vnos, bo že dobro.”
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV