Češnje so majhen, rdeč in okrogel sadež, ki je na voljo v poletnem času. Obstaja več vrst češenj, ki se razlikujejo tako po okusu kot po zunanjem videzu. Najbolje lahko razlikujemo sladke ali kisle češnje. Tiste, ki so bolj sladke in sočne, radi uživamo kot sadje, medtem ko bolj kisle pogosteje uporabljamo v kuhinji ali pri pripravi marmelade. Vse češnje ne glede na vrsto, pa imajo v sredini koščico, ki jo odstranimo in zavržemo, preden češnjo uživamo ali kuhamo. Višnje pa nekateri imenujejo tudi kisla češnja, saj imajo bolj kiselkast okus, a so prav tako bogate z vitaminom A, B in C ter z minerali in antioksidanti.
Prehranska vrednost češenj
Češnje so dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov, vključno s kalijem, kalcijem, vitaminom A, C, B in folno kislino. Dobro poznane so tudi po svojem antioksidativem delovanju, saj vsebujejo močne antioksidante, kot so antocianin, kvercetin, cianidin in vitamin C. Poleg tega imajo nizek glikemični indeks in so zato odlične tudi kot del prehrane, s katero skušamo izgubiti odvečne kilograme. Sicer pa so antioksidanti ključnega pomena za naše zdravje, saj varujejo celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali ali oksidanti. Antioksidanta antocianin in cianidin imata protivnetno delocanje in študije kažejo, da lahko ta vrsta antioksidantov pomaga zmanjševati vnetja v telesu ob stanjih, kot je artritis – čeprav bodo za to trditev potrebne še nadaljnje klinične študije. So pa obetavne tudi študije soka češenj, ki kažejo, da lahko sok češenj pomaga znižati krvni pritisk, in sicer zaradi visokega nivoja polifenolov. To je pokazala študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji British Journal of Nutrition (Britanski žurnal nutricistike).
Pospešujejo okrevanje po vadbi
Obstaja kar nekaj dokazov in raziskav, ki so bile opravljene skozi leta, ki kažejo na to, da lahko češnje pomagajo pospešiti okrevanje telesa po vadbi. Poleg češenj so se kot učikovite pri tem še posebej izkazale tudi višnje. Raziskave, ki so bile objavljene v Journal of the International Society of Sports Nutrition (žurnal mednarodnega združenja športne prehrane) so pokazale, da lahko pitje višnjevega soka sedem dni zapored pred in med napornimi treniningi teka zmanjša bolečine v mišicah po treningu.
Izboljšujejo spanec
Češnje vsebujejo veliko fitokemikalij, vključno z melatoninom, ki je vključen v uravnavanje cikla zbujanja in spanja. Manjša študija je pokazala, da ima pitje češnjevega soka lahko pozitivne učinke na tiste, ki se spopadajo z nespečnostjo. Večja študija, ki jo je objavil European Journal of Nutrition (evropski žurnal nutricistike), pa je pokazala, da lahko višnjev sok pozitivno vpliva na kvaliteto in trajanje spanca ter poskrbi, da je spanec čim manj moten.
Češnje lahko pomagajo pri putiki
Nekaj raziskav je pokazalo, da ima lahko češnjev sok pozitiven učinek na putiko. Uživanje češenj in češnjevega soka dva dni zapored naj bi zmanjšalo tveganje za napade putike, v drugi študiji pa so strokovnjaki zatrdili, da bi morali v ta namen češnjev sok piti vsaj štiri mesece zapored. Kljub temu bodo potrebne še nadaljne raziskave, da bi lahko natanko trdili, da češnjev sok blaži simptome putike.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV