Vizita.si
Izbira je res velika in raznovrstna.

Prehrana

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti

L. E.
25. 05. 2020 08.00
0

Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

Kaj stročnice vsebujejo?

Stročnice so zelo hranljivo živilo. So odličen rastlinski vir beljakovin, vsebujejo pa tudi kompleksne ogljikove hidrate, minerale, folate in vlaknine. Različne stročnice imajo nekoliko različno sestavo, a prav vse so zdrave. Ker je najbolje jesti raznoliko, si je priporočljivo enkrat pripraviti eno vrsto, drugič drugo. Kot so zapisali na spletni strani ugledne ameriške klinike Mayo, je meso vsaj kdaj priporočljivo nadomestiti s stročnicami, saj te v primerjavi z mesom vsebujejo manj maščob in nimajo holesterola. Poleg tega vsebujejo tudi nič ali skoraj nič škodljivih nasičenih maščob.

Živilo za zdravo srce

Lansko leto so v ameriškem Združenju kardiologov v okviru Sveta za preventivo pred boleznimi srca in ožilja analizirali nekaj aktualnih prehranskih trendov. Eden od njihovih zaključkov je bilo priporočilo, da v zdravi prehrani nikakor ne pozabimo na stročnice. Kot so na portalu EurekAlert citirali vodjo študije dr. Andrewa Freemana: “Stročnice so cenovno dostopen in bogat vir beljakovin. Za zdravje srca bi jih morali vsi vključevati v prehrano tako v obliki zrn kot jedi, kot je humus.” Uživanje stročnic zmanjšuje tveganje za koronarno bolezen srca, izboljšuje krvni sladkor, ravni LDL holesterola, sistolični krvni tlak in težo, so še zapisali.

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap
Preberi še
Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap
Uživanje stročnic so strokovnjaki povezali z dolgoživostjo.
Uživanje stročnic so strokovnjaki povezali z dolgoživostjo.FOTO: Shutterstock

Kdo želi živeti dlje?

Leta 2004 so bili v medicinski reviji Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition objavljeni rezultati do danes pogosto citirane študije, ki je želela ugotoviti, kako se prehranjujejo ljudje, ki v različnih delih sveta dolgo živijo. Študija je potekala na Japonskem in Švedskem ter v Grčiji in Avstraliji, med drugim pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije. Sodelovalo je 785 udeležencev, ki so bili ob začetku študije stari 70 let ali več. Raziskovalci so pogledali povezavo med dolgoživostjo ter posameznimi skupinami živil, kot so zelenjava, sadje, oreščki, žita, meso, ribe ... Pri stročnicah so konsistentno v vseh štirih državah opazili, da je redno, zadostno uživanje pomenilo manjše tveganje za zgodnejšo smrt.

Kakšen učinek ima že ena polurna vadba?
Preberi še
Kakšen učinek ima že ena polurna vadba?

Bi morali shujšati?

Članek, ki je bil objavljen v medicinski reviji Clinical diabetes, je povzel nekaj raziskav, ki potrjujejo, da so stročnice koristne v prehrani sladkornih bolnikov. Prav tako so se dotaknili izgube telesne teže in ugotovili, da raziskave kažejo, da so stročnice lahko v pomoč, ker pripomorejo k večji sitosti. Tak učinek imajo zaradi vlaknin, beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo. Pisci citirajo tudi študijo, ki je vzela podatke iz obsežne zbirke podatkov o prehranskih navadah ameriških otrok in odraslih. Imenuje se National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Ugotovili so, da imajo odrasli, ki redno uživajo različne stročnice, v primerjavi s tistimi, ki jih ne, občutno nižjo telesno težo, veliko manjkrat so imeli tudi težave z debelostjo. Je pa treba seveda stročnice uživati kot del uravnotežene, zdrave prehrane. Z nobenim živilom ni dobro pretiravati, niti s tistim najbolj koristnim.

Sojo lahko uživate tudi v obliki tofuja.
Sojo lahko uživate tudi v obliki tofuja.FOTO: Shutterstock

Vegetarijanci in vegani

Živalski viri beljakovin so jajca, meso, mleko. A potrebam po beljakovinah je mogoče zadostiti tudi z rastlinsko hrano. Vegetarijanci in vegani bi v svojo prehrano vsekakor morali vključiti različne stročnice. Je pa res, da razen soje te ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Tako imenujemo aminokisline, ki jih telo potrebuje, vendar jih ne more proizvesti samo. Kot nam je v članku v spodnji povezavi razložila Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko, tudi pri veganih zadostitev potrebam po esencialnih aminokislinah ni težava, če vsak dan uživajo tako različne stročnice kot žita.

Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?
Preberi še
Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650