Vsaka vrsta medu ima drugačno barvo, okus, morda tudi teksturo, ne glede na to, katera vrsta vam je ljubša, pa obstaja nekaj stvari, ki jih morate vedeti o medu.
Ko želite sladkati skodelico čaja, posežete po medu ali sladkorju? Čeprav sta sladkor in med sladili, je njuna hranilna vrednost različna. Tako med kot sladkor sta ogljikova hidrata, sestavljena predvsem iz glukoze in fruktoze.
Uporabljata se za sestavine v številnih pakiranih živilih in receptih, oba pa lahko pri prekomerni uporabi prispevata k povečanju telesne teže.
Sloves medu, da je bolj zdrav, ima morda neko osnovo, vendar ne velja za zdravo hrano, če z njim pretiravamo. Ali je bolje uživati med ali sladkor?
Prednosti uživanja naravnega medu, namesto sladkorja
Med ima nižji glikemični indeks kot navadni sladkor, kar pomeni, da ne zviša ravni glukoze v krvi tako hitro. Poleg tega ima bogatejši okus in izrazitejšo sladkobo, zato boste morda potrebovali bistveno manj medu.
Pomaga lahko pri kašlju
Glede na raziskave iz leta 2018 lahko med vsebuje kalij, kalcij, cink ter vitamine C, B1, B2, B3, B5 in B6, zato ni nič nenavadnega, da so bolniki z okužbami zgornjih dihal, ki so uživali med, bistveno hitreje okrevali od tistih, ki ga niso uživali.
Znižuje lahko krvni tlak
Med v majhnih odmerkih lahko zniža krvni tlak, zato morate biti previdni pri uživanju, če imate hipotenzijo. Če pa boste s tem izdelkom pretiravali, bo učinek nasproten in dolgoročno lahko vpliva na srce.
Slabosti pretiranega uživanja naravnega medu
Med in sladkor imata različne okuse in teksture in eksperimentiranje z vsakim, pri čemer pazite na količino, ki jo zaužijete, vam lahko pomaga pri odločitvi, katero sladilo je za vas najboljše. Med ima morda boljši sloves, vendar imata tako med kot sladkor lahko negativne učinke na vaše zdravje, če z njima pretiravate. Vse dodane sladkorje je najbolje uporabljati zmerno.
Če imate sladkorno bolezen ali bolezen srca in vas skrbi vaša telesna teža, se posvetujte s svojim zdravnikom ali dietetikom o svojih prehranskih potrebah. Tako boste prejeli načrt prehrane, ki je prilagojen vam in vašim potrebam.
Raven glukoze v krvi se lahko zviša
Med vsebuje velike količine sladkorja in ogljikovih hidratov. Če zaužijete več od priporočenega dnevnega odmerka, lahko raven glukoze v krvi močno naraste.
Povzroča želodčne težave
Če vas muči zaprtje, lahko uživanje medu stanje še poslabša. Tudi če je s prebavo vse v redu, lahko povečana vsebnost fruktoze v izdelku upočasni peristaltiko. Poleg tega lahko ljubitelji medu občutijo simptome, kot so napenjanje, driska in slabost.
Spodbuja pridobivanje telesne teže
Če pazite na svojo težo, je zelo pomembno, da nadzorujete količino medu, ki ga zaužijete. Visoka vsebnost kalorij, sladkorja in ogljikovih hidratov v tem izdelku lahko močno ovira vaš uspeh pri izgubi teže.
Sladkor ali med?
Med je na splošno vsekakor boljša izbira kot sladkor. Če niste med tistimi, ki morajo paziti na svojo težo, ali se morate izogibati hrani, ki vsebuje glukozo in fruktozo, potem je med boljša izbira. Kot omenjeno, pa tudi z njim ne pretiravajte.
Vizita e-novice
Vir: net.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV