V prihodnje bi znanstveniki radi podrobneje raziskali še, če imamo, ko hrano uživamo počasneje, tudi manjšo potrebo po prigrizkih med obroki. Tudi to, da med obroki nimamo želje, da bi posegli po kakšnih piškotkih, oreških, čipsu, naj bi pridoneslo k temu, da lažje pridobimo in vzdržujemo bolj zdravo telesno težo, če smo med počasnejšimi jedci. Ko so preizkusili, koliko piškotov pospravita obe skupini, če jim jih ponudijo med zajtrkom in kosilom, so namreč ugotovili, da je pri obeh število približno isto. Ne glede na to, da so eni poročali, da so lačni, drugi pa siti. Pri prigrizovanju je namreč najboljša taktika za hujšanje, da s piškoti enostavno ne začnete, saj je nato težko nehati, pa če ste lačni ali ne.
Kaj pa pravijo na Harvardu?
Pri prigrizovanju je za doseganje in ohranjanje lepe postave še posebej pomembno, da nas hrana ne premami s svojim vonjem. Na univerzi Harvard so namreč ugotovili, da nas jedi in prigrizki, ki lepo dišijo, lahko premamijo, četudi se počutimo povsem siti. Vodja študije Ann McDonald pravi, da se strinjajo tudi z izsledki bristolske študije, saj ta potrjuje tudi znanje, ki ga imamo o delovanju hormonov v našem telesu. Informacijo o sitosti namreč hormon, ki je v želodcu, pošlje v možgane. Če uživamo hrano prehitro, ne počakamo, da možgani to informacijo prejmejo. "Znano je tudi, da bomo lažje shujšali, če bomo jedli počasneje. Tistim, ki bi radi izgubili odvečne kilograme, zato priporočam, da se počasnejšega prehranjevanja navadijo tako, da najprej hrano bolj prežvečijo, zavestno naj jo poskušajo žvečiti čim počasneje. Tako si pravzaprav dajo čas, da hrano okusijo, v možganih občutijo užitek pa tudi dobijo pravočasno informacijo o tem, da so pojedli dovolj."
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV