V zadnjih letih so znova vse bolj priljubljena fermentirana živila. Na milijone ljudi je spoznalo, da so naši predniki imeli prav in da obstaja velika modrost za njihovimi nasveti o tem, da je treba pozimi uživati fermentirana živila. Prav zato pogosto znova obujamo tudi tradicionalne recepte za fermentirana živila.
Dolga stoletja so ljudje v svoji ozimnici hranili fermentirana živila in jih uporabljali za odpravljanje številnih zdravstvenih tegob. ''Kislo zelje je oblika fermentiranega zelja, ki je po vseh srednji Evropi priljubljena že več kot sto let. Kislo zelje združuje eno najbolj zdravih živil, kar jih poznamo s fermentacijo, ki pomeni način priprave hrane,'' je za Higherperspectives.com povedala Jillian Levy z zdravstvene klinike v Alabami.
''Po podatkih Inštituta Integrativne medicine na Univerzi Witten v Nemčiji je kislo zelje eno najpogostejših in najstarejših oblik ohranjanja kislega zelja in tako obliko shranjevanja lahko zaznamo kot pomemben vir hrane že v četrtem stoletju pred našim štetjem. Fermentacija preprosto pomeni starodavno tehniko in metodo shranjevanja, ki naravno spreminja kemijo živil. Podobno kot kultivirani mlečni izdelki, kot sta jogurt in kefir, fermentacija kislega zelja proizvaja koristne probiotike, ki so povezani z izboljševanjem imunske odpornosti, kognitivnih sposobnosti, prebave in delovanja endokrinih žlez.''
Pri postopku fermentacije se proizvede tudi bogat vir encimov, ki pomagajo pri prebavi in telesu pri absorbciji hranil. Edina slaba stran kupljenega kislega zelja je, da je pogosto pasteriziran in kemično obdelan s konzervansi, zato ne ponuja enakih prednosti kot domače kislo zelje. Prav zato si ga lahko naredite kar sami doma.
Domači recept za kislo zelje:
Sestavine
- 3 kilograme zelja;
- 3 čajne žličke morske soli;
Navodila:
Odstranite zunanje liste zelja in narežite preostanek. V veliki skledi ga zmešajte s soljo, da spodbudite postopek, pri katerem zelje spusti ven svoje sokove. Z roko mešajte zelje in ga stiskajte med prsti kakšnih 15 minut.
Nato mešanico preselite v večjo stekleno posodo za fermentacijo, kislo zelje pritisnite na tla, tako da sok pride na površino in posodo pokrijte ter jo obtežite. Na vrhu pustute približno 2 centimetra prostora. Ohranite posodo na sobni temperaturi v temnem prostoru, pokrijte jo z brisačo. Proces fermentacije traja približno mesec dni, nato pa kislo zelje shranite v hladilniku in ga uživajte vsakodnevno.
Mlečni in vodni kefir
Odličen naravni probiotik sta tudi mlečni ali vodni kefir. Zagotovo ste že slišali, da je mlečni kefir fermetirano živilo, ki so ga pili ljudje s Kavkaza in z njegovo pomočjo dosegali izjemno visoko starost ter živeli več kot sto let. A ljudje, ki ne pijejo mleka - iz etičnih ali drugih razlogov - , si pogosto ne želijo pripraviti mlečnega kefirja. Da bi vseeno prejeli podobne pozitivne učinke tega fermentiranega živila, ki mu pravimo tudi eliksir mladosti, si lahko pripravijo njegovo alternativo vodni kefir.
Gre za fermetirano živilo, ki ni pripravljeno s pomočjo mleka, pač pa s pomočjo mineralne vode, kefirnih zrnc in sladkorja. Vodni kefir nastane v postopku fermentacije, ki je znan po tem, da ustvarja vrsto dobrih mikroorganizmov, encimov, bakterij, glivic, ki bogatijo našo črevesno floro in krepijo imunski sistem. Vodni kefir je tako bogat vir probiotikov, hkrati pa vsebuje še aminokisline, minerale, kot so fosfor, magnezij, kalcij in vitamine iz skupine B, C, K. Velja tudi za močan antioksidant, ki upočasnjuje staranje našega telesa.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV