Ljudje se zavedamo, da je zdrava prehrana za nas dobra. A kaj, ko se je tako težko držati pravih pravil prehranjevanja v tej družbi, kjer je na voljo ogromno nezdravih pregreh in nas z njimi dostikrat še silijo. Denimo, ko koga obiščemo ali ko kdo od sodelavcev kaj praznuje.
Pogosto se ljudje odločijo, da se bodo od sedaj naprej pa res prehranjevali zdravo. Izkaže se, da se je čez noč težko spremeniti. Večina obupa.
Toda ameriški znanstveniki predlagajo, da raje napredujemo počasi. Veliko bomo naredili, če bomo zamenjali le eno nezdravo živilo na dan z zdravim. Recimo porcijo mesa s pestjo oreškov, pravi avtorica študije dr. Mercedes Sotos-Prieto z univerze v Ohiu. Že to občutno zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt. Počasi pa se bo na ta način zagotovo tudi zgodilo, da se bomo celostno prehranjevali čedalje bolj zdravo. Ko ni pritiska, da se ne smemo pregrešiti, in nimamo slabe vesti vsakič, ko pojemo nekaj nezdravega, se veliko lažje privadimo, da izbiramo vse bolj pravo hrano.
“Glavne sestavine zdrave prehrane so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, oreški, stročnice,” pravi dr. Sotos-Prieto. “Manj pa moramo jesti rdečega in procesiranega mesa, sladkorja, procesiranih žit, kot sta bela moka in riž.” Drugo moramo torej menjati s prvim. |
Njena ekipa je analizirala podatke 48 tisoč žensk, starih od 30 do 55 let, ter 26 tisoč moških, starih od 40 do 75 let. Ti so vprašalnik izpolnili ob začetku študije in nato vsaka štiri leta naslednjih dvanajst let. Raziskovalci so na podlagi tega ugotovili, da vsako izboljšanje v prehrani posameznika občutno zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt. Nasprotno pa jo poveča, če pride do poslabšanja načina prehranjevanja.
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV