Prehrana, ki vsebuje preveč soli, v našem črevesju uničuje dobre bakterije, ki jih potrebujemo. Brez njih naše telo začne proizvajati celice, ki v telesu povzročajo in večajo vnetja. Zaradi tega krvne žile postajajo ožje, kar lahko vodi tudi v srčno ali možgansko kap.
Toda dobre bakterije, ki jih preslana prehrana uniči, lahko nadomestimo s probiotičnimi bakterijami, ki jih vsebujejo nekateri jogurti. Prvi zaključki študije, ki so jo opravili na univerzi Stanford, kažejo, da zmanjšajo število celic, ki povzročajo vnetja pa tudi previsok krvni tlak. Profesor David Relman pravi, da morajo to še naprej raziskovati, da pa prve ugotovitve kažejo, da nam probiotične bakterije lahko pomagajo znižati previsok tlak.
Probiotične bakterije lahko najdemo tudi v fermentiranih proizvodih, kot je kislo zelje. A Relman opozarja, da uživanje probiotičnega jogurta in fermentiranih proizvodov ni izgovor, da lahko sedaj brezskrbno uživamo preveč soli. Nekaj soli naše telo potrebuje – preveč pa nam škodi. Tudi povprečen Slovenec poje preveč soli.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV