Naravno naredite nekaj za svojo prebavo
ZDRAVJE

Naravno naredite nekaj za svojo prebavo

08.11.2019, 8:30
1

Prva stvar, ki jo lahko naredite za svojo prebavo: uživajte pravo hrano. Kaj to pomeni? Uživajte hrano, ki je naravna – sadje, zelenjavo, žita, stročnice, oreščke … Ko se enkrat na to navadimo, ni težko iz teh sestavin hitro pripraviti okusnega obroka. Marsikaj je mogoče pripraviti tudi za več dni vnaprej. Če uživate naravno hrano, boste tudi veliko težje pojedli preveč.

Res pazite, da nimate prevelikih obrokov, ker to obremenjuje prebavo. Nihče ne pravi, da bi morali stradati. A s kakšnimi nezdravimi živili je zelo enostavno pojesti preveč. Z zdravo hrano je to težje. Seveda morate biti siti. Ni pa dobro, če se prenajeste.

Poleg tega imejte čez dan več obrokov. In res, ko se prebudite, najprej pojejte zajtrk. Tako ne boste imeli želje, da bi zvečer izropali hladilnik, ko bi morali prebavni sistem pred spanjem malo razbremeniti. Poleg tega je zajtrk prvi obrok, ki ga pojemo po večurnem nočnem postu. Z njim dobimo energijo za nov dan.

V obroke vključite zdrave maščobe, vlaknine in fermentirana živila. Odlično je še, če se naučite prehranjevati čuječno.
V obroke vključite zdrave maščobe, vlaknine in fermentirana živila. Odlično je še, če se naučite prehranjevati čuječno./ FOTO: Thinkstock

Kaj še pomaga k boljši prebavi?

Uživajte ves dan dovolj vode. Soku se raje izogibajte. Zakaj, si preberitetukaj.Še posebej pa jih nikar ne pijte za žejo.

V prehrano dodajte zdrave maščobe – avokado, laneno seme, bučno olje, mastne ribe … Nekaj časa so se ljudje bali kar vseh maščob, a izogibati bi se morali le nezdravim. Zdrave pa naše telo potrebuje in so zelo blagodejne tudi za prebavni sistem.

V obroke vključujte še dovolj vlaknin. Za zajtrk si privoščite ovseno kašo ali polnovreden kruh. Za kosilo si privoščite žita, kot so ajda, pira, proso. Za večerjo uživajte stročnice in zelenjavo. To bi bilo pravzaprav najboljše vključiti prav v vsak obrok.

Ne pozabite pa niti na hrano, ki je fermentirana in zaradi tega zelo ugodno deluje na naše črevesje. To so kislo zelje, kisla repa, kakšen korejski kimči, japonska miso pasta …

Ne le, kaj jeste – pomembno je tudi, kako jeste

Ste že slišali za čuječnost? Obstaja tudi čuječno prehranjevanje, pri katerem pazimo, da se res osredotočamo le na hrano. Pogosto danes jemo, medtem ko delamo za računalnikom ali gledamo televizijo, nekateri jedo celo po poti. Za našo prebavo pa je najboljše, če se usedemo in pojemo v miru. Tako bo tudi veliko manjša možnost, da bomo pojedli preveč, saj bomo pozorni na signal iz možganov, ki nam bo sporočil, da smo siti.

Če imate težave s prebavo, je tudi priporočljivo razmisliti, ali jih povzroča stres. Povsem normalno je, da smo občasno v stresu. A naše telo ni narejeno, da bi bilo v stresu dlje časa. Ko gazelo lovi lev, je denimo v stresu. Toda če ji uspe ubežati, so preučevalci narave ugotovili, da ne hodi še več dni naokoli v strahu, da se bo spet pojavil lev. Ljudje pa – nasprotno – premlevamo … Po eni strani živimo v okolju, kjer je veliko stresa, po drugi strani si ga marsikdaj dodatno ustvarimo sami.

Več o tem, kako se konstruktivno spopasti s stresom, si preberite tukaj.

Tudi uživanje dovolj vode pomaga k boljši prebavi. Nikar pa za žejo ne pijte soka.
Tudi uživanje dovolj vode pomaga k boljši prebavi. Nikar pa za žejo ne pijte soka./ FOTO: Thinkstock

Kakovostno, zdravo življenje bo preprečilo težave s prebavo. Če pa jih že imate, pomislite, kako bi lahko začeli živeti bolj v skladu s tem, kar bo pomagalo vašemu telesu.

NOVICE
Višnjegorski klanec je odprt, a znova brez ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Peka kruha in peciva s kislim testom
ZADOVOLJNA.SI
Slovenski pevec pred težko preizkušnjo
MOSKISVET.COM
Nenavaden hobi brhke blondinke, ki poje več hrane ...
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom