Vizita.si
Rakava celica
Zdravje

Sladkor ne le hrani rakave celice, tudi ustvarja jih

K.B.
23. 11. 2017 11.00
23

Približuje se čas praznikov, kar pomeni tudi uživanje veliko sladkarij, piškotov, čokolade in drugih sladic vseh vrst. Čeprav se večina zaveda, da bo v tem času pridobila nekaj odvečnih kilogramov, pa so ti stvar, ki bi nas morala najmanj skrbeti.

Rakava celica
Rakava celicaFOTO: iStock
Zakaj? Visok vnos rafiniranega sladkorja je močno povezan z razvojem tumorjev pri bolnikih z rakom, in to že dobro vemo. A raziskave kažejo tudi, da prehrana, bogata s sladkorjem, v resnici lahko povzroči nastanek raka.

Kako sladkor hrani rakave celice?

Rakave celice privzemajo sladkor 10 do 12-krat hitreje kot zdrave celice, saj jih je sprva malo in potrebujejo veliko energije za razrast. Leta 1931 je Nobelov nagrajenec za medicino, nemški znanstvenik Otto Warburg, razvil hipotezo, da imajo rakave celice drugačno presnovo v primerjavi z zdravimi celicami. Odkril je, da rakave celice potrebujejo več sladkorja in privzemajo več sladkorja kot zdrave celice, saj maligni tumorji kažejo povečano glikolizo v primerjavi z zdravilnimi človeškimi celicami.

Leta 1931 je Nobelov nagrajenec za medicino, nemški znanstvenik Otto Warburg, razvil hipotezo, da imajo rakave celice drugačno presnovo v primerjavi z zdravimi celicami. Odkril je, da rakave celice potrebujejo več sladkorja in privzemajo več sladkorja kot zdrave celice.
Leta 1931 je Nobelov nagrajenec za medicino, nemški znanstvenik Otto Warburg, razvil hipotezo, da imajo rakave celice drugačno presnovo v primerjavi z zdravimi celicami. Odkril je, da rakave celice potrebujejo več sladkorja in privzemajo več sladkorja kot zdrave celice. FOTO: Thinkstock

Kako sladkor proizvede rakave celice?

Strokovna revija Journal of Clinic Investigation je leta 2013 objavila izsledke in vitro študije, ki je analizirala povezavo povečanega vnosa sladkorja in nastanka raka. Pokazalo se je, da je imela povečana absorpcija glukoze neposredno pozitivno povezavo z zgodnjimi fazami proizvodnje rakavih celic.

Eden ključnih mehanizmov, preko katerih rak porablja sladkor, je mitohondrijska disfunkcija. Sladkor se namreč pokuri drugače kot maščoba in ustvarja proste radikale. Ko prosti radikali poškodujejo mitohondrijske celice, s tem poškodujejo tudi jedrsko DNK in celično membrano, kar vodi do poškodbe beljakovin. Rak je v glavnem posledica replikacije gensko spremenjenih celic. Preko mitoze pa se celice delijo in spodbujajo rast tkiva. Ko se začne proces odmirjanja celic (apoptoze), se pojavi rak.  

Debelost in kronično prenajedanje tako vplivata na nastanek in razrast rakavih celic. Debelost lahko povzroči tudi hormonske spremembe, kot so spremembe spolnih hormonov ali inzulina, kar poveča tveganje za razvoj raka dojke, debelega črevesa in maternice.  

Ne odpovejte se sadju!

Študije so opazovale tudi razliko med rafiniranimi sladkorji in naravnimi sladkorji, kot je sladkor v sadju – fruktoza. Ranifirani sladkorji, vključno z namiznim belim sladkorjem in visokofruktoznimi koruznimi sirupi, so tisti sladkorji, ki jih telo absorbira, ko uživamo predelano hrano, sladke gazirane pijače, pečene sladice in vsa druga živila, ki jim dodamo sladkor. Naravni sladkor pa je sladkor, ki je manj škodljiv in ga vsebuje sadje, ne glede na njegov glikemični indeks. Kljub temu pa velja, da na dan zaužijmo več zelenjave kot sadja.

Še več, študija, ki je bila opravljena leta 1985 in je opazovala povezavo med uživanjem sladkorja in rakom debelega črevesa, je pokazala, da so imeli ljudje, ki so zaužili več sladkorja, večje tveganje za razvoj te oblike raka kot ljudje, ki so zaužili manj sladkorja. Študija, objavljena leta 2006, je pokazala, da uživanje velike količine sladkorja in sladkih živil povečuje tveganje za raka trebušne slinavke. Podobna študija je pokazala tudi, da povečuje tveganje za raka dojke.

Kaj naj naredimo?

Uživanje sladkorja je povezano s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, kap, visok krvni pritisk, povišane trigliceride in še bi lahko naštevali. Zato je ključnega pomena, da prenehamo uživati rafiniran sladkor, ki je v sladkih pijačah in predelani hrani. Za vnos 25 gramov sladkorja (6 žlic sladkorja), kot je priporočeno, lahko poskrbite z uživanjem sadja. Pazite, da vsak dan zaužijete tudi dovolj zelenjave, ki bo pomagala povečati vnos vlaknin, vitaminov in mineralov. Če se težko znebite sladke razvade, poskrbite, da niste lačni, in sicer tako, da uživate pet uravnoteženih obrokov na dan in da zaužijete tudi dovolj beljakovin, ki bodo pomagale podaljšati občutek sitosti (meso, jajca, skuta ...). Ne pijte sadnih sokov, saj jim dodajajo rafiniran sladkor, izogibajte pa se tudi sladicam. Ko pride čas praznovanj in praznikov, si kakšno sladico lahko privoščite, a bodite zmerni. Nikar ne zaužijte prevelikih količin. Posladkajte se z eno tablico čokolade, nato preostanek čokolade zavijte in pospravite nazaj v hladilnik ali jo razdelite med druge.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
a ni tko da se vsa hrana absorbira v kri kot glukoza (sladkor), torej ?
ni_mi_vse_eno 25. 11. 2017 00.48
candida albicans sugar - Poglejte zakaj sladkor hrani candido albicans.
Športniki zaužijejo na TONE IN TONE sladkorja, več SLADKORJA ozioma Ogljikovih hidratov zaužijejo v 1 dnevu kot povprečn človek zaužije v 1 tednu, samo od phelpsa dieto treba pogledat za olimpijske igre. Če bi to bilo dejansko res bi vsi športniki bili že pod rušo z rakom. Članek je totalna bedarija in na žalost je vse več takih člankov na raznih straneh, ki objavljajo nepotrjene dokaze in ne upoštevajo dejanskih dolgih konkretnih študij ki so potrjene z več raličnimi drugimi osebami.
Preberi še enkrat članek.
Zmernost pri vsem in v vsem. Relativno, kajne?
Delaven človek rabi sladkor in basta. Prekomerne meje, ko oči naredijo svoje je pa spet druga pesem. Sicer pa zna vsak oceniti, kdaj njegovo telo rabi sladkor. Na primer, saj ste že slišali za rek, sladkor mi je padel. Slabo ste tole opravili, novinarji. Naj vam dam namig za naslednjo temo o mleko, ki prav tako povzroča raka na slinavki ob njegovem prekomernem pitju. In "bejžgano", tudi rakave bolnike mika slednje. Brihte.
Me zanima kako je človek preživel do izuma sladkorja. Razen, če si tudi ti slabo prebral zgoraj in nisi razumel vsebine članka. Ni govora o OGLJIKOVIH HIDRATIH na sploh, govori se o RAFINIRANEM sladkorju. Drugače pa je živim že leta povsem brez ogljikovih hidratov na keto prehrani. Nobenih težav, vedno polno energije.
Spet nebuloze. Spet pomanjkljiv članek. In spet ne upoštevate vseh dejstev in kar na vrat na nos neke "raziskave" Po eni strani imate prav, po drugi strani pa ste ga pošteno usekali mimo. Res se rak hrani s sladkorjem, še posebej gre v slast slednji rakavim bolnikom, ki se ga poslužujejo v veliki količini. Po drugi strani, pa ga človeško telo potrebuje, še posebej športniki. In ja spet ste pozabili pomembno dejstvo, gibanje. Brez sladkorja športnik izgubi zavest. Glukoza je zanje izjemnega pomena, sploh ob večjih naporih, ostane tak človek brez energije in ne zmore več nič, pa lahko poje na tone beljakovin, vitaminov in maščob, če ne zaužije sladkorja. Beda od članka.
to, da rabi človek sladkor je bederija... če ne ješ sladkorja lepo telo preklopi na ketone in super deluje.... Telo je sestavljeno iz beljakovin in maščob!!!! Predvsem pa sestava maščob in celic!!!
Ne bluzi vecpani, človeško telo res ne potrebuje glukoze, nič pa ne škodi če jo uživa, ti članki so bedasti do amena in ne upoštevajo nobenih dejanskih raziskav, samo takšne pomankljive in nepotrjene.
lahko posluša raziskave ali pa svoje telo(testiranje na lastnem telesu ko si v ketozi)
nisem imela rada sladkega pa sem glih tako zbolela za rakom
ne pozabiti, da so vse žitatice, krompir,... dejansko sladkor... in predvsem vse polnozrnti izdelki, se še vedno spremenijo v sladkor!!!
izsledki in vitro nimajo nič opraviti z in vivo realnostjo v organizmu. to, da sladkor ali ketoni hranijo prav vse celice v telesu pa res ni nekaj, kar bi povprečnežu lahko predstavljalo novost. rakave celice, ki jih je več stotin tipov gredo na glukozo ali t.i. ketonska telesa, ja in? in vitro modeli nimajo imunskega sistema, ki uničuje rakave celice, nimajo enakega živčevja, krvožilja, ni medceličnih signalnih mehanizmov,.. Verjetno je vredno nič, da v vsakem od nas nastane nekje milijon rakavih celic na minuto, sladkor gor ali dol.. (!). in. nadaljujmo, ljudje na visoko ogljikovi hidratni prehrani (rastlinska cela hrana) imajo najmanj rakavih obolenj od vse primerljivih skupin. Največ jih imajo tisti, ki dobesedno živijo na mesu (tudi po trikrat na dan). pa je v mesu do največ 20% (karibuji in nekateri morski sesalci, denimo, živali z izjemno veliko zalogo glikogena) sladkorja. in prav v nobenem dobro načrtovanem poskusu ni bilo v skupini, ki je pojedla kar nekaj fruktoze iz namiznega sladkorja prav nič več sodobnih obolenj, kot v drugih skupinah. danes smo popolnoma zavozili s svojo željo po dobrih novicah o naših slabih navadah (to pa je nažiranje s klobasami, živalskimi maščobami in rastlinskimi olji). novinarjevo kritično znanje? naj si sam odgovori.
Mimogrede, če se posladkam z eno tablico čokolade, to pomeni pojem celo, potem ne more biti ostanka, da bi ga zavijal in shranil ali delil z drugimi.
Sicer je članek nekam tipično splošen, ni jasno ali gre za naravne sladkorje (ti vsekakor ne morejo botrovati nastanku rakavih celic), ali rafinirane, predelane različice naravnih in umetna sladila, slednja bi vsekakor bila na mestu povzročitelja nastanka rakavih celic, saj jih je sama kemija, z namenom, da možgane prevarajo da so sladkor, sladki. Umetna sladila so lahko zelo nevarna, njihova težava je, da so lahko to kemikalije, ki prevarajo možgane, da je zadeva sladka. Ker jih označujejo kot prehranski dodatek, ji ni treba navesti na embalaži. Najnovejši je tudi Sweetmyx, nevarnejši strup o omenjenih v prispevku, za povrh pa ga tolmačijo kot prehranski aditiv, kar pomeni da ga ni treba navesti na embalaži.Sweetmyx je hujši od aspartama in natrijevega glutaminata skupaj. Pomislite kam to vodi in koliko je še podobnih primerov. Problem so zakoni, ki dajejo prednost kapitalu. Toda ker je Senomyx izjavil, da gre ‘samo’ za prehranski aditiv, zakonodaja pa take aditive predstavlja kot nekaj nepomembnega, saj gre to bolj na roko prehranskim korporacijam, ki nato lahko stlačijo v prehransko verigo karkoli, se bo Sweetmyx lahko uporabljal brez posebnih preverjanj, ali je varen in kaj v telesu še povzroča. Sploh pa kaj recimo povzroča na dolgi rok ali v kombinaciji z drugimi kemikalijami, s katerimi nas umetni izdelki prehranske industrije tudi še osrečujejo. Izdelovalcu pa tudi ni treba navesti, katere sestavine vsebuje – saj zakon poskrbi, da je to poslovna skrivnost – oziroma kam ga bodo dodajali. Res čudovito. Zadošča, če izdelovalec kar sam zatrdi, da je Sweetmyx varen … ker on tako pač meni. Korporativni profit je važnejši od človeškega zdravja in življenja.
Resno, potem bi jaz bi moral biti že pod rušo zaradi raka kot posledico zaužitega sladkorja, kot mnogi uživalci v sladkem. Prvič slišim za to neumnost, ... resnica je, da je rak, večina njih, posledica pomanjkanja vitamina B17, so izjeme med določenimi raki, katerih vzrokom botrujejo tudi drugi dejavniki, a večina njih so avitaminoze, zaradi pomanjkanja omenjenega vitamina. Sicer pa imamo delež rakavih celic v telesu vsi, a jih telo uspešno odstranjuje.
kako lepo bi bilo tole s tvojim B17. sveta preproščina.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251