Cimet lahko preprečuje, da bi vam krvni sladkor prehitro zrasel, kar se zgodi, ko uživate nezdravo hrano. Zaradi tega ščiti pred inzulinsko rezistenco, to je odpornostjo telesa na hormon inzulin, ki krvni sladkor zmanjšuje. Če se telo na hormon ne odziva več, kot bi se moralo, to lahko vodi v pojav sladkorne bolezni tipa dva.
Amy Stockert, profesorica biokemije na Fakulteti za farmacijo Univerze Ohio Northern, cimet preučuje že leta. Pred dvema letoma je odkrila, da se krvni sladkor bolj zmanjša pri tistih, ki jemljejo cimet v primerjavi s tistimi, ki jemljejo placebo. Nato je z ekipo poskušala odkriti, zakaj.
Ugotovili so, da lahko snovi, ki jih vsebuje cimet, to pa so fenoli, vplivajo na določene beljakovine v telesu, ki so povezane z uravnavanjem delovanja hormona inzulina.
A če se izkaže, da je to res način, kako pomaga cimet zmanjševati krvni sladkor, ne pomaga le pri tem, pravi Stockertova. Potem vpliva tudi na presnovo maščob, spremembe v rasti celic, celo na delovanje določenih genov. Zaradi tega bi lahko imel še vrsto zdravstvenih koristi. Njena ekipa zaenkrat preučuje, kako vpliva na mišice in jetra.
To sladko in toplo začimbo lahko dodate k ovseni kaši ali kavi, pa tudi medu, bučam, enolončnici s čilijem ... |
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV