Vizita.si
Vaša presnova deluje najbolje ob 12.00, nato počasi upada. Prav zato je pomembno, da večje obroke uživamo v tem času in ne zvečer.

Zdravje

Pomembno novo odkritje, ki pomaga pri izgubi kilogramov

K.B.
26. 04. 2019 09.40
0

Čas, kdaj jeste, je ravno tako pomemben kot, kaj je na vašem krožniku, so odkrili raziskovalci Univerze Manchester. Pokazalo se je, da uživanje hrane pozno zvečer lahko vrže naše telo iz ravnovesja.

 

Vaša presnova deluje najbolje ob 12.00, nato počasi upada. Prav zato je pomembno, da večje obroke uživamo v tem času in ne zvečer.
Vaša presnova deluje najbolje ob 12.00, nato počasi upada. Prav zato je pomembno, da večje obroke uživamo v tem času in ne zvečer.FOTO: iStock
Znanstveniki iz Univerze Manchester so preučevali kultivirane celice in miši, da bi odkrili, kako notranja ura telesa ali cirkadiani ritem vpliuva na presnovo in prebavo. Ugotovili so, da ko jemo in telo izloča insulin, to močno vpliva na notranjo uro telesa in kako naše celice sodelujejo ena z drugo. Uživanje hrane ob 'biološko' napačnem času - na primer pozno zvečer - je ta ritem vrglo iz tira in sprožilo sproščanje insuliina, ki je stimuliral beljakovine v času, ko naj ne bi bile aktivne. Posledica tega je bilo pridobivanje telesne teže.
"Če boste jedli hrano ponoči, jo bo telo shranilo v zaloge, če jeste zjutraj pa jo bo porabilo za energijo.''
"Če boste jedli hrano ponoči, jo bo telo shranilo v zaloge, če jeste zjutraj pa jo bo porabilo za energijo.'' FOTO: Thinkstock

A to ni edina raziskava na to temo. V zadnjem času je vse več raziskav, ki se osredotočajo na telesno notranjo uro in iščejo, kako pomembno povezavo igra pri prazvoju sladkorne bolezni, debelosti, metabolnega sindroma in težavami s srcem. ''Danes se že dobro zavedamo, da sodobna družba prinaša veliko izzivov na področju našega zdravja in dobrega počutja. Predvsem stvari, ki se nam danes zdijo že samoumevne, kot je izmensko delo, pomanjkanje spanja, jet lag. Vse te stvar motijo naš cirkadiani ritem,'' je za britanski Mail Online povedal vodja raziskave dr. David Bechtold. ''Danes je jasno, da te stvari povzročajo težave in motnje cirkadianega ritma povečujejo incidenco in moč številnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in sladkorno boleznijo tipa 2.''

Tako kot preostalo življenje na zemlji - rastline, živali, mikroorganizmi, tudi ljudje moramo delovati v skladu s soncem in naravnimi ritmi, pravijo strokovnjaki. Pri zdravemu človeku se nivo kortizola (hormona stresa) najbolj poviša okoli 8. ure zjutraj, kar nam v teoriji daje dovolj energije, da se prebudimo. Nivo kortizola je nato najnižji ob 3 zjutraj naslednji dan in se nato do 8. ure zjutraj znova povzpne. V idealnih razmerah bi nas ob 8.00 zbudila sončna svetlobe (čeprav nas pogosto zbudi budilka). Ko se to zgodi, pričnejo nadledvične žleze in možgani proizvajati adrenalin. Do opoldneva prične kortizol znova upadati, medtem ko se adrenalin (energija) in serotonin (hormon sreče) še kar povečujeta. Opoldne se poviša presnova in notranja telesna temperatura, zaradi česar smo lačni in pripravljeni na hrano. Po 12.00 prične nivo kortizola postopno upadati, presnova se upočasnjuje in nastopi utrujenost. Postopno se serotonin spremeni v melatonin, zaradi česar postanemo zaspani. Nivo krvnega sladkorja upade in ob treh zjutraj je nivo kortizola najnižji v 24 urah.

Za bolj vitko postavo prilagodite svojo prehrano naravnim ritmom.
Za bolj vitko postavo prilagodite svojo prehrano naravnim ritmom.FOTO: Shutterstock

Če zmotimo notranjo uro, zmotimo ravnovesje hormonov in nivo sladkorja v telesu. To je se prične kazati na naši koži, prebavi, na nivoju stresa. Cela vrsta prehranskih dodatkov je danes na trgu, ki obljubljajo, da lahko rešijo to težavo. A najbolj preprost način je razkril dr. Michael Crupain, ki pravi, naj jemo v skladu s soncem, če želimo, da naše telo deluje najbolj učinkovito. ''Naše telo želi zjutraj želi predelati ogljikove hidrate, če te jeste ponoči, porušite njegovo ravnovesje. Če boste jedli hrano ponoči, jo bo telo shranilo v zaloge, če jeste zjutraj pa jo bo porabilo za energijo.''

Dr. Crupain danes je zajtrk okoli 8.00, čeprav to nekoč ni bila njegova navada. Preden je opravil raziskavo, je vedno rad jedel velike večerje in preskakoval zajtrk. A ko je v svoji zadnji študiji odkril, da je to nevarno in da povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. ''Presenečen sem bil, kako lahko je bilo preklopiti. Potreboval sem mesec dni in naredil sem tako, da sem začel uživati manjše večerje in si del hrane prihranil za naslednji dan zjutraj. Vsak dan si je več odvzel od večerje in si shranil hrano za zajtrk. Vse dokler ni imel le še majhne večerje in obilnih zajtrkov. ''Okoli 75 odstotkov hrane bi morali zaužiti pred 3. uro popoldne,'' še doda.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662