''Tisti deli, ki jih običajno zavržemo – trdi deli, zunanji deli čebule, temnejši deli na zunenjem predelu listnate zelenjave – so običajno najbolj bogati s flavonoidi in karotenoidi, ki delujejo protivnetno in imajo antioksidativne učinke,'' pojasni.
Jagode
Ne zavrzite: Zelenih listov na vrhu sadeža
Namesto tega: skuhajte v vroči vodi in si pripravite zeliščni čaj
Zelene liste na vrhu jagode, ki so v obliki zvezdice, običajno zavržemo takoj, ko pojemo jagodo. A dietetičarka svetuje, naj jih ne zavržemo, saj so bogati z antioksidanti. Iz njih si lahko pripravimo zeliščni čaj. Študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji Czech Journal of Food Sciences, je pokazala, da listi jagode vsebujejo tak nivo antioksidantov, kot so v soku iz grozdja, in nekoliko manj antioksidantov, kot jih je v rdečem vinu in zelenem čaju.
Antioksidanti varujejo celice pred prostimi radikali. Proste radikale telo proizvaja naravno, antioksidanti pa se nanje vežejo ter tako varujejo pred poškodbami celic, ki bi jih sicer lahko povzročili. Znano je, da prosti radikali povzročajo škodo, ki lahko vodi do raka in bolezni srca in ožilja.
Listi jagode vsebujejo visoko raven antioksidantov imenovanih elegitanini, ki so povezani z vaskularnim zdravjem in pomagajo, da krve žile ostajajo fleksibilne ter ohranjajo zdrav krvni pritisk. V tradicionalni zeliščni medicini so liste jagod uporabljali za blaženje bolečin ob atrtritisu, saj vsebujejo kafeinsko kislino, ki deluje protivnetno.
Vzemite šest do sedem listov jagod in jih namočite v vročo vodo. Na ta način boste lahko pripravili eno ali dve skodelici čaja na dan.
Čebula
Ne zavrzite: kože
Namesto tega: dodajte v juho ali obaro
Papirnata koža čebule ni preveč okusna in je zato ni dobro jesti, a zunanjo plast lahko dodate v juho ali obaro, da doda nekaj dodatnega okusa in zdravih hranil. Koža čebule je namreč najbolj bogata s pigmentom, imenovanim kvercetin, ki ga ne uniči niti vrenje vode.
''Raziskave so pokazale, da je čebula bogata s kvercetinom, a največ ga je prav v koži čebule, ki jo zavržemo. Ta vsebuje kar 48-krat več kvercetina kot notranjost čebule,'' pove Herlen Bond. Kvercetin ima protivnentno in antihistaminsko delovanje, ki je povezano z blaženjem simptomov gripe in prehlada. Ublaži lahko tudi hipertenzijo in zniža krvni pritisk pri debelihb odraslih.
Ananas
Ne zavrzite: sredice
Namesto tega: narežite in uporabite v sadni solati
Sredica ananasa je običajno bolj trda in manj sladka, a zelo bogata z bromelainom - proteinsko-prebavni encimom, ki bo pomagal pri boljši prebavi. Gre za naravni prebavni encim, zato svež ananas – predvsem sredico, ki ni tako sladka – dodajajo tudi mesnim jedem. Lahko tudi v obliki solate ali pa poleg omake za meso.
Študije na živalih in v laboratoriju so pokazale, da ima bromelain protivnetno delovanje in lahko popravi tenzije v tkivu. Prav zato ga včasih priporočajo, ko pride do bolečin v kolenu, do zvinov zaradi športa, nategov mišic ali artritisa.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV