Vizita.si
Ne bojte se jih zaradi maščobe.

Zdravje

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo

L. E.
28. 12. 2018 11.07
0

Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Ne bojte se jih zaradi maščobe.
Ne bojte se jih zaradi maščobe.FOTO: iStock

Na prvi pogled so oreščki visokokalorično živilo z veliko maščobe. Seveda pa imajo tudi druge sestavine. Mandlji imajo denimo beljakovine, vlaknine, vitamine, kot je vitamin E, minerale, kot je magnezij. 28 gramov mandljev pokrije kar 37 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu E ter 20 odstotkov naših dnevnih potreb po magneziju.

Raziskovalci univerze King’s College London so v svoji študiji uporabili prav mandlje. Ugotovili so, da ni nobene potrebe, da bi se jih bali, saj telo absorbira le 57 odstotkov kalorij oziroma maščob, ki jih vsebujejo.

Kot pojasni dr. Sarah Berry: “Naša študija je pokazala, kako pomembno je, da ne gledamo samo na posamezne sestavine. Te ne pokažejo vedno, kaj se zgodi, ko živilo zaužijemo. Oreščki so dober primer. Dolgo so jih odsvetovali tistim, ki hujšajo. Toda v resnici so dobra malica za vse. Odlično vplivajo tudi na črevesje ter zdravje srca in ožilja.”

Oreščki so dobri tudi za srce in ožilje. Med drugim preprečujejo ožanje žil.
Oreščki so dobri tudi za srce in ožilje. Med drugim preprečujejo ožanje žil. FOTO: iStock
Je pa bolje poseči po celih mandljih. Ko so raziskovalci te zmleli, je telo absorbiralo kar 97 odstotkov maščobe oziroma kalorij. Ko so pogledali, kaj se dogaja pod mikroskopom, so ugotovili, da maščoba v celih mandljih ostane ujeta v njihovi strukturi. To pa se ne zgodi, če z mletjem to strukturo uničimo.

Preberite si, kako je uspelo shujšati Ljubljančanki Tamari.

Odlični tudi za krvni sladkor ...

Strokovnjaki z Univerze Toronto v Kanadi so spremljali 117 odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so jemali zdravila za zniževanje ravni glukoze v krvi. Tretjina je vsak dan uživala 75 g mešanih oreškov, in sicer kot prigrizek med obroki. Tretjina je uživala polnozrnate mafine. Tretjina pa je vsak dan tri mesece pojedla tako malo oreščkov kot malo mafinov. Njihova prehrana je vsebovala enako količino kalorij. A na koncu je imela skupina, ki je uživala oreščke, najbolj stabilen krvni sladkor.

... ter za holesterol

Po šestih tednih vsakodnevnega uživanja 42 gramov orehov so imeli udeleženci študije, ki so jo izvedli na univerzi v Illinoisu, manjše ravni slabega holesterola, prav tako se jim je zmanjšala prekomerna proizvodnja žolčne kisline. Že prej so študije pokazale, da je slednja eden od dejavnikov tveganja za raka debelega črevesa in danke. Manj slabega holesterola pa zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja

A niso orehi edini, ki imajo tak učinek. Študija univerze v Pennsylvaniji je pokazala, da v boju proti holesterolu pomagajo tudi mandlji. Udeleženci so uživali isto količino oreščkov - 42 gramov na dan. In tudi pri njih se je zmanjšala raven slabega holesterola in izboljšala se je raven dobrega. Poleg tega je uživanje mandljev prispevalo k boljšemu čiščenju plaka iz žil. Nabiranje tega lahko vodi v ožanje žil, to v slabše delovanje srca, v najslabšem primeru v infarkt.

Po mandljih lahko posežete tudi, če hujšate.
Po mandljih lahko posežete tudi, če hujšate.FOTO: iStock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662