Bogat vir mineralov
Nekaj smo že povedali o pomembnosti magnezija. Kako pa je z bakrom? Če v telesu nimamo dovolj tega minerala, slabše delujejo naši možgani in kardiovaskularni sistem. Poleg tega ima ta mineral vlogo pri proizvodnji energije. Če ne uživamo hrane, ki ga vsebuje, bomo prej utrujeni. Za povrh krepi naš imunski sistem, kar je v tem zimskem času, ko so okužbe pogoste, veliko vredno.
Kako je z manganom? Brez njega bi imeli šibke kosti in boleče sklepe. Prav tako ga potrebujemo za dobro kri.
Fosfor je takoj za kalcijem po tem, koliko ga naše telo potrebuje. Pomemben je za razstrupljanje telesa ter za regeneracijo celic in tkiv.
Vendar je pri vseh teh mineralih tako, da jih ne sme biti niti preveč niti premalo. Zato vedno znova ponavljamo, da je treba uživati raznoliko zdravo hrano. Enkrat si torej za zajtrk privoščite proseno kašo, drugič ovsene kosmiče .... Z njimi boste namreč zaužili druga hranila, brez katerih telo ne more.
Če bi recimo zaužili res preveč fosforja in res premalo kalcija, bi to lahko vodilo v težave z ledvicami.
Ogromno vlaknin in kar nekaj beljakovin
Čeprav proso ni žito, ga uživamo podobno kot žita, zato ga imenujejo tudi psevdožito. Ne vsebuje glutena, tako da je primeren za tiste, ki imajo celiakijo. Ker ni žito, je nekoliko bogatejši z beljakovinami. A vsebuje tudi kar nekaj vlaknin, in sicer obe vrsti – tako topne kot netopne. Slednje izboljšujejo našo prebavo.
Zato bi jih morali več uživati tisti, ki jim ta povzroča preglavice. Poleg tega te vlaknine hranijo dobre bakterije v našem črevesju in posledično izboljšujejo zdravje tega organa. To pa je pomembno, saj se v črevesju nahaja velik del imunskega sistema. In to ni edini proces v telesu, ki je močno povezan s stanjem naše mikrobiote.
Topne vlaknine pomagajo drugače. In sicer znižujejo slab holesterol ter preprečujejo preveliko povišanje krvnega sladkorja. So torej preventiva pred pojavom sladkorne bolezni tipa dva. Pri mnogih ta denimo dolgo ni diagnozirana, kar povečuje tveganje za težave s srcem ter celo za kap. Po drugi strani je proso blagodejno uživati tudi, če že imate diagnozirano sladkorno bolezen. Če lepo uravnavate svoj krvni sladkor, so zdravniki ugotovili, da se tveganje za bolezni srca in kap zmanjša na isto raven kot pri tistih, ki nimajo sladkorne bolezni.
Kako si pripraviti proso za zajtrk?
Proseno kašo pred kuhanjem sperite pod tekočo vodo. Nato jo lahko skuhate v vodi ali mleku. V tem letnem času jo lahko zmešate s podušenimi ali pečenimi jabolki. Krhlje spečete v pečici. Lahko jih prelijete z nekaj soka limone ter potresete s cimetom. Kuhano proseno kašo nato zmešajte s podušenimi ali pečenimi jabolki. Če želite bolj sladek zajtrk, lahko vmešate še nekaj medu.
Iz prosene moke je mogoče tudi speči mafine, ki jih lahko pojeste za zajtrk ali si jih vzamete v službo oziroma na pot.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV