Vizita.si
S tako prehrano so imeli ljudje za 32 odstotka večje tveganje, moški celo za 44 odstotkov večje tveganje.

Zdravje

Odstranite to iz svoje prehrane in zmanjšajte tveganje za kolorektalnega raka

L. E.
05. 02. 2018 11.18
17

Rdeče in predelano meso, predelani ogljikovi hidrati, sladke pijače. To povzroča v telesu vnetja, ki lahko vodijo v pojav kolorektalnega raka. Raje uživajte več temno rumene in zelene listnate zelenjave, ki pa tveganje za njegov pojav zmanjšujejo.

S tako prehrano so imeli ljudje za 32 odstotka večje tveganje, moški celo za 44 odstotkov večje tveganje.
S tako prehrano so imeli ljudje za 32 odstotka večje tveganje, moški celo za 44 odstotkov večje tveganje.FOTO: iStock

Ljudje, ki uživajo prehrano, ki so jo študije povezale s pojavom kroničnih vnetij, imajo večje tveganje, da dobijo kolorektalnega raka, v primerjavi s posamezniki, ki se tej hrani in pijači izogibajo. Kolorektalni rak je rak debelega črevesa in danke in je ena najpogostejših rakavih bolezni.

Ameriški raziskovalci so preučili več kot dve desetletji podatkov o prehranskih navadah in zgodovini rakavih obolenj več kot 74. 246 žensk in 46.804 moških, ki delajo oziroma so delali v zdravstvu. Glede na to, koliko so menili, da njihov način prehranjevanja prispeva k temu, da se v njihovih telesih pojavljajo vnetja, so jih razdelili v pet skupin.

Izogibajte se tudi predelanim ogljikovim hidratom ter raje posegajte po polnozrnatih.
Izogibajte se tudi predelanim ogljikovim hidratom ter raje posegajte po polnozrnatih. FOTO: iStock

V primerjavi s tistimi, ki so imeli najmanj tveganja za vnetja, so imeli tisti, ki so ga imeli največ, za kar 32 odstotka večje tveganje, da razvijejo kolorektalnega raka.

"Način prehranjevanja, ki je bolj povezan z vnetji, ki kronično dražijo črevesje, kar povzroča vedno hujše vnetje, kar lahko vodi v pojav raka," je povedal Fred Tabung, raziskovalec z univerze Harvard ter iz bolnišnice Brigham and Women v Bostonu. "Takšno prehranjevanje pomeni velike količine rdečega in predelanega mesa, predelanih ogljikovih hidratov in sladkih pijač ter majhne količine čaja, kave, temno rumene zelenjave in zelene listnate zelenjave."

Moški, ki so se prehranjevali s prehrano, ki povzroča vnetja, so imeli za 44 odstotkov večje tveganje, da razvijejo kolorektalnega raka. Ženske pa za 22 odstotkov večje tveganje.

Tveganje za kolorektalnega raka poleg primerne prehrane zmanjšuje to, da imamo normalno težo in da ne kadimo.

Študija se je sicer zanašala na to, da so ljudje zanesljivo poročali o svojih prehranskih navadah. Toda kljub temu da se zaradi tega na njene rezultate ni mogoče 100-odstotno zanesti, je pokazala, da moderna zahodna prehrana lahko vodi v zdravstvene težave. Takšno prehrano so študije že povezale s kardiovaskularnimi boleznimi in diabetesom tipa dva.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662