Polnozrnata živila so dobra za nas, saj prinašajo številne dobrobiti za naše zdravje in med drugim celo daljšajo naša življenja. Dobra novica je tudi, da gre za ogljikove hidrate, ki nas bodo nasitili za dlje časa in nam dali dovolj energije, hkrati pa varujejo zdravje našega srca in skrbijo za vitko linijo.
Preberite še: Preverite, kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče
Prepogosto mislimo, da moramo izbirati eksotična živila, kot so chia semena ali kvinoja, da bi živeli zdravo in zaužili dovolj vlaknin. A več študij je pokazalo, da so tudi preprosti ovseni kosmiči ali pirina moka izjemno dobri za naše zdravje.
Preberite še: Ste med tistimi, ki bi morali uživati ovsene kosmiče?
S polnozrnatimi živili pa se lahko tudi posladkate. Namesto da v trgovini kupite piškote, ki so bogati s sladkorjem in belo moko, si sami doma pripravite zdrave dietne piškote, ki niso le okusni, ampak tudi zdravi za vaše srce in ožilje. Kasneje jih lahko vzamete s seboj v službo ali na pot in si jih privoščite kot zdrav prigrizek med obroki.
Cimetovi piškoti iz ovsenih kosmičev in pirine moke
Potrebujete:
- 15 dag pirine moke
- 12 dag ovsenih kosmičev
- 4 grame masla ali kokosovega olja
- 1 malo večje jajce
- 10 žlic riževega napitka s kokosom (za laktozno intolerantne) ali mleka
- cimet
Po želji lahko dodate še: žlico medu, mlete ali nasekljane mandlje, orehe, lešnike, suho sadje, koščke črne čokolade z več kot 60 odstotki kakavovih delcev.
Priprava:
V posodi zmešajte pirino moko in ovsene kosmiče. V manjši posodici segrejte maslo ali kokosovo olje in vanj primešajte eno večje jajce ter 10 žlic riževega napitka s kokosom – uporabite lahko tudi mleko, še posebej, če ga dobro prenašate (torej niste laktozno intolerantni). Zmes premešate in jo vlijete v večjo posodo, kjer ste zmešali pirino moko in ovsene kosmiče. Vse skupaj dobro premešate dodate cimet in druge izbrane dodatke ter maso pustite stati 10 do 15 minut, da se ovseni kosmiči nekoliko napnejo.
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Ko je masa pripravljena, na namazan pekač ali peki papir naložite piškote v kepicah v velikosti oreha. Piškote pecite kakšnih 15 minut oziroma počakajte, da porumenijo na vrhu. Ko so pečeni, jih vzemite iz pečice in počakajte, da se nekoliko ohladijo. Nato so pripravljeni za sladkanje.
Pa dober tek!
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV