Nedavna japonska raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki se držijo tradicionalnih japonskih prehranskih navad kar za 15 odstotkov manj možnosti, da prezgodaj umrejo zaradi katerega koli razloga - od raka do kardiovaskularnih bolezni in kapi.
V študiji je sodelovalo 80 tisoč Japoncev iz vseh delov države, stari so bili med 40 in 75 let. Spremljali so jih 15 let in na vsakih pet let so izpolnili podroben vprašalnik, v katerem so opisali svojo prehrano in cel življenjski slog. Raziskovalci so upoštevali tudi dejavnike, kot so, ali kadijo, koliko se gibajo, kakšen je njihov indeks telesne mase ...
Tradicionalnemu načinu prehranjevanja sledijo tudi priporočila njihovih nacionalnih inštitutov za javno zdravje. In sicer priporočajo naslednje. V enem dnevu naj bi pojedli:
- 5 do 7 porcij ogljikovih hidratov (velja, da bolj aktivni mladi moški lahko poje več kot starejša ženska, ki se malo giba)
- 5 do 6 porcij zelenjave
- 3 do 5 porcij rib, mesa in drugih beljakovin, kot je denimo tofu
- 2 porciji mlečnih izdelkov
- 2 porciji sadja
Pri študiji, ki je bila objavljena v zborniku BMJ, je bilo zanimivo, da so se na splošno Japonci zelo dobro odrezali pri tem, koliko sledijo tem priporočilom za zdravo prehranjevanje. Največ točk, ki so jih lahko dosegli, je bilo 70 in povprečno so imeli 47 točk.
Tradicionalno Japonci tudi uživajo na dan več manjših obrokov, že njihovi krožniki in sklede so običajno manjši. Poleg tega jim je podobno kot mediteranskim narodom pomembno, da so živila kakovostna, izogibajo se procesiranim živilom. Njihova prehrana temelji na veliko riža in zelenjave (ogljikovi hidrati) ter rib in soje (beljakovine in zdrave maščobe). Uživajo malo slabih maščob in veliko zelenega čaja. Poleg tega se precej gibajo. Pred leti je bila narejena tudi študija, pri kateri so pri več narodih izmerili, koliko korakov naredi povprečen človek v svojem dnevu. In Japonci se niso odrezali slabo. Povprečno vsak dan naredijo sedem tisoč korakov.
Pri nas strokovnjaki priporočajo, da uživamo mediteransko prehrano in prav je tako, saj nam je geografsko bližja. A zanimivo je pogledati, kako Japonci brez slabih posledic uživajo veliko ogljikovih hidratov, ki so se jih pri nas po nepotrebnem ljudje začeli bati. Naše telo sploh dopoldne ogljikove hidrate nujno potrebuje za svoje delovanje. In zanimivo je, da uživajo večinoma bel riž in riževe rezance, čeprav jih strokovnjaki čedalje bolj spodbujajo, da posegajo po polnozrnatih živilih. In tudi solijo radi. A to je opomnik, da niti ni treba pretiravati, če se želimo prehranjevati tako, da bomo čim dlje zdravi. Pomembna je uravnoteženost in zmernost. Dolgoživi Japonci resda uživajo veliko belega riža, a hkrati ne uživajo slabih maščob, ampak ribe. Uživajo še ogromno zelenjave, ne pa drugih procesiranih ogljikovih hidratov, kot je bel kruh. Zdrav je slog življenja, v katerem se prehranjuješ preprosto in povečini zdravo ter se vsak dan gibaš.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV