Rhiane Allen je na svoji poti pomagala že številnim ženskam, ki so želele izgubiti odvečne kilograme in njihove fotografije in zgodbe o uspehu redno deli tudi na svojem Facebook profilu. Čeprav vsakdo potrebuje svoj pristop, na splošno lahko pove, da se ljudje morajo za učinkovito in dolgotrajno izgubo odvečnih kilogramov držati spodnjih nekaj pravil in izločiti določena živila iz jedilnika. Po njenem načrtu je odvečne kilograme izgubila tudi 25-letna Elle, ki je samo v letu dni izgubila 11 kilogramov in se danes počuti veliko boljše: ''Toliko se je spremenilo, od kar sem uravnala svojo telesno težo. Vse od 11 leta starosti sem si želela dolgih suhih nog, tako kot modeli na modni brvi. Od nekdaj sem sovražila svoja debela stegna. A sedaj, ko sem izgubila odvečne kilograme, sem pridobila tudi več samozavesti in se naučila sprejeti svoje telo. Moje noge so močne in sedaj delam na tem, da jih učvrstim.'' Spodaj so še fotografije žensk, ki jim je Allenova pomagala pri hujšanju. Kot pravi, pa bi morali za učinkovito hujšanje premisliti o opustitivi naslednjih živil:
1. Opustiti mlečne izdelke?
Veliko je debate o tem, ali pri hujšanju opustiti mlečne izdelke ali ne. Mlečni izdelki vsebujejo kalcij, ki je ključnega pomena za to, da naše telo lahko nadzoruje, kaj poč ne z vnešenimi kalorijami. Kljub temu Rhian pojasnjuje, da se morajo mlečnim izdelkom vsekakor izogniti tisti, ki so laktozno intolerantni in po uživanju mlečnih izdelkov utrpijo napihnjenost in vetrove, ne glede na to, ali gre za blažjo ali hujšo laktozno intoleranco.
''Če ste po uživanju mlečnih izdelkov napihnjeni, potem skušajte omejiti vnos mleka, sira, jogurta in sladoleda in opazujte, kaj se dogaja,'' je zapisala na svojem blogu. ''Če se težave zmanjšajo, vam ni treba popolnoma izključiti mlečnih izdelkov iz jedilnika. Pijete lahko še vedno mleko brez laktoze ali vzamete prehranski dodatek z laktazo, ki pomaga prebaviti mlečne izdelke in preverite, če je stanje boljše.''
2. Opustite čips
Ko ste na zabavi s prijatelji, je lahko poseči po čipsu, ki so ga kot prigrizek pripravili prijatelji. A pomembno je, da si zapomnite, da je čips bogat z najbolj škodljivimi transmaščobami. Transmaščobe povišujejo nivo holesterola, povečujejo telesno težo in prispevajo k razvoju bolezni srca in ožilja. Čipsu se zato raje izogibajte.
3. Poslovite se od sladkih pijač
Dobro znano je že, da so pijače, ki so bogate s sladkorjem slabe za vas. Te pijače so polne praznih kalorij, saj so napolnjene s sladkorjem v obliki fruktoze ali drugih additivov. Četudi bi izbrali dietno pijačo, je ta le bogata z umetnimi sladili, ki prav tako slabo vplivajo na vaše zdravje. ''Najbolje je piti navadno vodo, če želite izgubiti maščobo na trebuhu,'' pove Rhian.
4. Zmanjšajte vnos predelanih pečenih živil
Nič ni bolj priročno kot uživanje okusnih sveže pečenih rogljičkov, buhtljev ali drugih sladic v pekarni. A Rhianova opozarja, da so ta živila bogata s kalorijami, saj vsebujejo veliko sladkorja. ''Sladkor povečuje vnetja v telesu, kar ni slabo le za vaše zdravje, a tudi za vaš videz, saj boste videti napihnjeni,'' je pojasnila. Namesto tega svetuje, da raje posežete po kosu svežega sadja in na ta način potolažite željo po sladkem.
5. Opustite cvrta živila
Čeprav so cvrta živila poceni in lahko dostopna, saj so na voljo v vsaki hitri restavraciji, so ta živila izjemno mastna in prazna - kar pomeni, da vsebujejo malo mineralov, vitaminov ali vlaknin. Poleg tega so pogosto bogata s soljo in škodljivimi transmaščobami. Namesto tega raje izberite bolj zdrave možnosti na meniju, kot so pusto meso v naravni omaki in krompir (ne ocvrt!) ali pa polnozrnate testenine s paradižnikom in baziliko. Telo vam bo hvaležno.
6. Bela moka, riž in testenine
Če se res želite znebiti maščobe na trebuhu, boste morali močno zmanjšati vnos belih živil - bele moke, belega kruha, belega riža, navanih testenin. ''Beli ogljikovi hidrati so bili že predelani in zato se hitro prebavijo in se v telesu nalagajo v maščobo. Namesto tega raje izberite počasneje prebavljive ogljikove hidrate, kot so rjavi riž, polnozrnate testenine, kvinoja, sladki krompir ... Ta živila se v telesu počasneje presnavljajo in zato ne povzročajo hitrih dvigov in padcev sladkorja v krvi.''
7. Predelane sladkarije in sladkor
Rafiniran sladkor povzroči hiter vzpon in padec krvnega sladkorja. Inzulin je hormon, ki pomaga shranjevati maščobo in spodbuja sposobnost telesa pri kurjenju maščobe. Če bomo ohranili nizek nivo inzulina, bomo pomagali telesu, da bo pravilno kurilo maščobo. ''Sladkor lahko prav tako vpliva na imunski sistem in prepreči, da bi se dobro borili proti virusom, bakterijam in boleznim,'' pravi Rhianova. Prav zato je ključnega pomena, da se izogibamo sladkorju.
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV