Hladna hrana in pijača našo notranjo telesno temperaturo zniža prehitro, zaradi česar povzroči, da telo kmalu začne znova dvigovati telesno temperaturo. Takrat nam lahko postane celo bolj vroče. Začinjena hrana pa poveča telesno temperaturo ravno toliko, da jo izenači z zunanjo temperaturo, in začnemo se potiti. Ko se spotimo zaradi pekoče hrane, se naše telo začne ohlajevati, in sicer postopoma, a vztrajno. Na ta način nas lahko vroče začimbe na vroč poletni dan celo bolj hladijo kot hladna hrana in pijača, pravijo strokovnjaki.
Krepi imunski sistem
Ne le da nas ohladi, začinjena hrana je tudi zdrava. Rdeča paprika ali čili vsebujejo snov, imenovano kapsaicin, ki deluje protivnetno in tako zmanjšuje vnetja v našem telesu. Študija, ki je bila objavljena leta 1996, je pokazala tudi, da ima čili protimikrobno delovanje in da lahko uniči kar pet različnih vrst bakterij, zaradi česar nam pomaga blažiti posledice infekcij.
Študija Univerze Harvard je leta 2015 pokazala, da imajo ljudje za 26 odstotkov manjše tveganje, da umrejo zaradi infekcije, če vsaj trikrat na teden uživajo čili. Kapsaicin prav tako krepi imunski sistem.
Preberite še: 9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje
Pospeši presnovo
Začinjena hrana pospešuje tudi presnovo. Raziskave so pokazale, da lahko na ta način pomaga zmanjšati telesno težo, saj presnovo pospeši za kar 23 odstotkov. Pokazalo se je tudi, da pekoče začimbe pomagajo zmanjševati apetit in povečujejo občutek sitosti. Kanadska študija je razkrila tudi, da so moški, ki so za predjed uživali živila z omako iz čilija, med glavno jedjo pojedli za 200 kcal/836 kJ manj kot preostali.
S pekočo hrano ne moremo zažgati brbončic
Ko zaužijemo preveč pekočo hrano, začutimo občutek vročine v ustih, jezik lahko otrpne in začnemo se potiti. Naše brbončice z leti izgubljajo občutek za hrano, predvsem izgubljamo občutek za slano, a številni mislijo, da je to posledica uživanja pekoče hrane. Če ste velik ljubitelj pekoče hrane, nikar ne nasedajte tem mitom.
''Ljudi pogosto slišim reči, da pekoča hrana uničuje brbončice,'' je za britanski Mail Online dejal profesor Robin Dando iz Cornell Univerze: ''A v resnici fizično ne poškoduje tkiva. Simulira le občutek, kot da ga.''
Pekoča hrana namreč vpliva na receptorje za vročino v ustih. Kapsaicin je tisti, ki se v pekočih začimbah veže na receptorje za vročino v ustih, ki so imenovani TRPV1 receptorji in pošiljajo opozorilne znake v možgane, da je nekaj zelo vročega v naših ustih. Prav zato dobimo občutek vročine v ustih.
Ti receptorji niso zasnovani za prepoznavanje kapsaicina, a so ustvarjeni zato, da nam preprečijo, da bi uživali hrano, s katero bi se opekli. Ker telo ne preprozna, da gre le za kapsaicin in ne za vročo hrano, se naše telo začne potiti, kri pride v obraz, lahko nam začne teči iz nosu in dobimo celo solzne oči. Kljub temu pa pri tem ne poškodujemo tkiva v ustih.
Zaradi blage bolečine nekateri ljudje celo občutijo občutek evforije, potem ko so zaužili pekočo hrano. Predvsem zato, ker kapsaicin sproži signale v možganih, da je v ustih nekaj pekočega, zaradi česar telo začne sproščati dva nevrotransmiterja, ki blažita bolečino – endorfin in dopamin.
Endorfini pomagajo blažiti bolečino in nam dajejo občutek sreče, medtem ko dopamin igra ključno vlogo pri občutku, da smo za nekaj nagrajeni. Skupaj ustvarita prijeten občutek evforije. Če redno uživate pekočo hrano, telo postane bolj odporno na kapsaicin, zaradi česar boste potrebovali več pekoče hrane za enak občutek.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV